Numëroni deri në 30, a zhduket pamja para syve tuaj?

Life style

Numëroni deri në 30, a zhduket pamja para syve tuaj?

Më: 31 korrik 2021 Në ora: 17:55
E pabesueshme, apo jo?

Nëse mendoni se është shumë “e thjeshtë” për të parë imazhin e njohur të pandës që shfaqet “në befasi”, ne kemi diçka që mund t’ju befasojë më shumë. Në fakt, një imazh është në gjendje të “zhduket” para syve tuaj nëse e shikoni për rreth 30 sekonda.

E pabesueshme, apo jo? Në realitet ekziston një shpjegim shumë i saktë pas kësaj “ndodhie”. Në fakt, siç thuhet nga specialisti i syve David McPhillips në Twitter, është një variacion i efektit Troxler. Me fjalë të tjera, duke parë në qendër të një imazhi statik të këtij lloji pa lëvizur sytë, ajo që është në hapësirën përreth “shpërndahet”, duke i lejuar njerëzit të shohin vetëm sfondin.

Prandaj, ne i referohemi adaptimit vizual: kur një qenie njerëzore shikon një imazh, neuronet e lidhura me shikimin dhe qelizat e syrit “mësohen” me atë që është statike, duke arritur në një pikë të caktuar më të paaftë të perceptojnë stimujt përreth. Ne jemi përpjekur ta shpjegojmë atë sa më thjeshtë që të jetë e mundur, por ndoshta një shembull praktik mund të sqarojë më mirë idetë tuaja.

Mendoni të vishni pantofla: nëse i mbani për një kohë të caktuar, mund të mos i ndjeni më, pasi jeni mësuar me ndjenjën që merrni me to. Sidoqoftë, në realitet gjithçka që duhet të bëni është të tundni gishtërinjtë dhe menjëherë të kujtoheni se keni pantofla. Në këtë rast, thjesht lëvizni sytë për të parë gjithçka përsëri.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat