Banka Popullore: Sistemi financiar është i gatshëm të përballet me krizën e coronavirusit - Bota Sot
Banka Popullore: Sistemi financiar është i gatshëm të përballet me krizën e coronavirusit

Maqedonia

Banka Popullore: Sistemi financiar është i gatshëm të përballet me krizën e coronavirusit

Më: 1 maj 2020 Në ora: 19:34
Banka Popullore

Sistemi financiar është i gatshëm të përballet me krizën e coronavirusit. Rregullimi i kujdesshëm i rregullatorëve financiarë, kryesisht në harmonizim me rregulloret evropiane, ka kontribuar që sistemi të jetë në gjendje të përballojë tronditjen e shkaktuar nga pandemia e Kovid-19, është vlerësimi i përgjithshëm nga mbledhja e djeshme e Komitetit për stabilitetit financiar të Bankës Popullore.

Në seancë, siç njoftoi sot Banka Popullore, u analizuan masat e ndërmarra deri më tani për të ruajtur stabilitetin financiar, si dhe rezultatet e arritura dhe të pritura.

Guvernatorja Anita Angelovska-Bezhoska, e cila iu referua masave të ndërmarra nga Banka Popullore, theksoi se gjatë miratimit të secilës prej masave ka analizuar ndikimin e saj në secilën bankë veç e veç dhe të gjithë sistemin bankar, në mënyrë që masa të jetë në mbështetje të ekonomisë së Maqedonisë dhe me qëllim të ruajtjes së stabilitetit financiar.

Ministrja e Financave Nina Angelovska theksoi se janë ndërmarrë aktivitete që kanë për qëllim ruajtjen e likuiditetit të kompanive siç janë dy linjat e kredive pa interes, lehtësimi i taksave dhe mbështetja financiare. Në pjesën e masave që prekin sistemin financiar, janë ndërmarrë aktivitete te shoqëritë financiare dhe kompanive të lizingut, duke prezantuar një masë për uljen e anuiteteve të përdoruesve të kredisë deri në 70 për qind nga anuitet.

Kryetarja e Komisionit të letrave me vlerë Nora Aliti informoi se qarkullimi i përgjithshëm i realizuar në Bursën e Maqedonisë që nga 28 prilli është rreth 78 milion euro dhe se krahasuar me indekset kryesore të bursave në rajon, indeksi kryesor i bursës MBI 10 ka rënien më të ulët prej 6.92 për qind të vlerës së ditës së fundit të tregtimit në vitin 2019.

Në takim u theksua se ndikimi i pandemisë në tregjet financiare botërore pritet të ketë vetëm efekte afatshkurtra në fondet e pensioneve, duke pasur parasysh se ato janë investitorë afatgjatë.

Sektori i sigurimeve, nga ana tjetër, vazhdon të funksionojë në mënyrë të qëndrueshme me përparësi dhe rreziqe të identifikuara që duhet të monitorohen për të ruajtur këtë trend.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat