Ndryshon mënyra e pagesave, qytetarët e Maqedonisë më shpesh po përdorin kartela pagesore

Maqedonia

Ndryshon mënyra e pagesave, qytetarët e Maqedonisë më shpesh po përdorin kartela pagesore

Më: 10 dhjetor 2020 Në ora: 16:15
Foto Ilustrim

Pagesat me kartela pagesore në tregti në tremujorin e tretë shënuan rritje. Janë rritur pagesat nëpërmjet internetit dhe pagesat në vendet e shitjes. Ulje ka te transferimet kreditore.

Banka Popullore regjistroi rritje të lartë vjetore prej 175 për qind të numrit të pagesave me kartela pagesore përmes internetit, e cila është pothuajse pesë herë më e lartë se rritja vjetore në të njëjtin tremujor të vitit të kaluar. Sipas statistikave të pagesave të publikuara nga Banka Popullore, është realizuar edhe rritje vjetore prej 36.8 për qind e pagesave në pikat fizike të shitjes, e cila është dukshëm më e lartë se rritja vjetore në të njëjtin tremujor të vitit të kaluar (22.3 për qind).

Këto të dhëna tregojnë se qytetarët kanë filluar të përdorin përfitimet e bankave elektronike dhe të ndryshojnë zakonet e tyre të pagesave, gjegjësisht të përdorin kartelat pagesore më shpesh kur bëjnë pazar.

Për të bërë pagesën qytetarët shpesh kanë përdorur aplikacione celulare. Numri i pagesave celulare u rrit në 84.2 për qind të konsiderueshme në bazë vjetore, e cila është më shumë krahasuar me tremujorin e tretë të vitit të kaluar kur kjo përqindje ishte 49.3.

Përveç kësaj, trendi i përdorimit të kompjuterit gjatë pagesave nga qytetarët vazhdon. Konkretisht, në këto pagesa, në tremujorin e tretë, është regjistruar rritje e lartë vjetore prej 20.1 për qind, që është katër herë më shumë krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar.

Nga ana tjetër, kushtet e imponuara nga pandemia Kovid-19 kanë ndikim negativ në pagesa duke përdorur instrumentin e transferimit të kredisë, ku ka rënie vjetore prej 4.4 për qind në numër dhe 4.9 për qind në vlerën e transaksioneve. Banka Popullore gjithashtu regjistroi rënie vjetore prej 34.4 për qind në numrin e transferimeve të kredisë në letër krahasuar me rritjen vjetore në tremujorin e tretë të vitit të kaluar kur ishte 8.5 për qind.

“Ndryshimi i zakoneve të qytetarëve në kushtet e lëvizjes së kufizuar për shkak të pandemisë kontribuoi në rritjen mbresëlënëse vjetore të pagesave të tyre me kartela pagesore online në vend me 141 për qind, si dhe transferimet e kredive të filluara në mënyrë elektronike me 28 për qind gjatë të tre tremujorëve nga viti 2020”, thonë nga Banka Popullore.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat