Besimi: Deri më tani, të hyrat buxhetore më të larta se niveli para krizës

Maqedonia

Besimi: Deri më tani, të hyrat buxhetore më të larta se niveli para krizës

Më: 19 mars 2021 Në ora: 16:14
Fatmir Besimi

Arkëtimi i të hyrave në buxhet nga fillimi i vitit është më i mirë krahasuar me periudhën e para krizës së vitit të kaluar. Ministri i Financave Fatmir Besimi i ftuar në emisionin “Dnevnik” në TV Sitel, theksoi se arkëtimi i të hyrave buxhetore nga fillimi i vitit përfshirë mesin e muajit mars është më i lartë për 3.1% krahasuar me periudhën e njejtë të vitit të kaluar, ndërsa arkëtimi i të hyrave tatimore është më i lartë për 4.2%.

Buxheti është në kondicion të mirë, detyrimet kryhen në mënyrë të rregullt dhe në kohë. Ka rritje tek të hyrat e përgjithshme prej 3.1%, tek tatimet prej 4.2% – me rritje në arkëtimin e TVSH-së dhe tatimin mbi fitimin, ka rritje në vijim tek kontributet me 3.7%. Duhet të theksojmë se krahasimi është me periudhë kur efektet e krizës së kovidit ende nuk ndjehen. Trendi është në drejtim të projeksioneve tona – tha Besimi.

Ministri thekson se edhe pse ka ende rreziqe sa i përket zgjatjes së krizës shëndetësore, arritjet që nga fillimi i vitit tregojnë se do të realizohet skenari bazë për rritjen e ekonomsë prej 4.1% në 2021. Nëse kriza zgjatet dhe skenari pesimist realizohet, rritja do të ngadalësohet, por përsëri do të mbetet në zonën pozitive.

Në lidhje me ribalancin e buxhetit, ministri theksoi se që kur u miratua buxheti për këtë vit ishte paralajmëruar ribalanc kah mesi i vitit, që si zakonisht është praktikë edhe në vitet kur nuk ka krizë në drejtim të optimizimit të të hyrave dhe shpenzimeve sipas nevojave reale.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat