Të mos u mësosh fëmijëve se si të zemërohen është e gabuar – bëni të kundërtën dhe mësojini se nuk ka asgjë të keqe të zemërohen

Mjekësi alternative

Të mos u mësosh fëmijëve se si të zemërohen është e gabuar – bëni të kundërtën dhe mësojini se nuk ka asgjë të keqe të zemërohen

Më: 10 nëntor 2020 Në ora: 11:33
Foto ilustrim

Prindërimi është padyshim puna më sfiduese në jetën e njerëzve. Prindërit gjithmonë duhet të sigurohen që fëmijët e tyre të ushqehen mirë, të vishen dhe të kenë një çati mbi kokë.

Por këto nuk janë të vetmet gjëra që kanë rëndësi kur bëhet fjalë për të qenë prind. Ndonjëherë njerëzit harrojnë se rritja e një qenieje të vogël njerëzore në një të rritur të përgjegjshëm, me mendje të mprehtë dhe të butë është po aq e rëndësishme sa të gjitha vështirësitë e përmendura më lart.

Prandaj, kujdesi për fëmijët tanë në një nivel emocional ka shumë rëndësi. Pajisja e fëmijës tuaj me të gjitha objektet fizike për të cilat ka nevojë, nuk do të thotë se nevojat e tij / saj janë të kënaqura edhe në nivelin emocional. Njerëzit duhet ta kuptojnë që të dy fushat janë krejtësisht të ndryshme.

Image

Gjatë procesit të prindërimit, prindërit duhet të kuptojnë se neglizhimi i zhvillimit emocional të fëmijëve të tyre nuk sjell ndonjë të mirë. Fëmijët duhet të mësohen të mos shtypin kurrë mënyrën se si ndihen dhe të mos fshehin dhimbjen e tyre, siç bëjnë zakonisht. Atyre u duhet thënë që të përballen me emocionet e tyre dhe të merren me to. Është plotësisht normale që fëmijët të gjenden në lloje të ndryshme situatash, duke përjetuar lloje të ndryshme emocionesh, disa prej tyre i duken të këndshme, disa prej tyre jo.

Prandaj, ata duhet të ndihmohen të rriten emocionalisht dhe të mësohen se si të njohin disa përgjigje emocionale dhe të shprehin ndjenjën e tyre në përputhje me rrethanat. Kjo nuk është e vështirë për tu bërë dhe është në të mirë të fëmijëve tuaj sepse në këtë mënyrë personazhet e fëmijëve tuaj do të përmirësohen, si dhe marrëdhëniet në jetën e tyre.

Këtu janë disa gjëra që duhet të merrni parasysh kur përpiqeni të ndihmoni fëmijët tuaj të merren me emocionet e tyre:

Tregoni interes për ndjenjat e tyre dhe kërkoni që të flasin për këtë me ju. Lërini të jenë të relaksuar kur flasin me ju për emocionet e tyre. Kurdoherë që duket se kanë diçka në mendjen e tyre, thjesht pyetini për të.

Pyesni fëmijët tuaj se si ndihen për diçka, por sigurohuni që ju nuk po i bëni ata të ndjehen sikur bëjnë diçka të gabuar. Gjithmonë mbani në mend se çdo person është një pjesë unike e versionit të tij / saj, kështu që vetëm sepse fëmijët tuaj nuk ndajnë të njëjtin mendim si ju, nuk do të thotë se ata janë gabim duke u ndjerë kështu. Mos i bëni ata të ndjehen fajtorë për ndjenjën në një mënyrë të caktuar.

Mësojini të njohin emocionet e tyre. Fëmijët duhet ta dinë që të gjitha emocionet vijnë me pasoja të caktuara, kështu që kur bëhet fjalë për të shprehur emocione të caktuara ata duhet të mendojnë dy herë para se të veprojnë. Kështu, kur ata janë të zemëruar për diçka, sigurohuni që të jenë të vetëdijshëm se kjo është ajo që po ndiejnë. Ju kurrë nuk duhet t’i lini ata të kalojnë nëpër emocionet e tyre kur nuk janë në gjendje të shprehen si duhet.

Mos reagoni tepër pranë tyre, sepse ju jeni modeli që ata ndjekin – nuk duhet ta harroni kurrë atë. Kështu që mësoni se si të trajtoni emocionet tuaja para tyre, në mënyrë që të jepni një shembull të mirë.

Mos i bëni ata të jenë një version i përsosur i imagjinatës dhe pritjes suaj personale. Le të jenë një version unik i vetvetes. Nëse ata duan të mbajnë kapëse flokësh të kuqe, mos i bëni të shkojnë me ato jeshile vetëm sepse ju pëlqejnë më shumë.

Flisni për emocione të pakëndshme në mënyrë që ata të dinë se nuk janë vetëm kur përballen me disa prej tyre. Dikush nuk mund të shmangë disa emocione dhe pa marrë parasysh sa të pakëndshme janë ato emocione, është gjithmonë më mirë të flasësh hapur për to.

Lërini ata të shprehen në çfarëdo mënyre që dëshirojnë, qoftë muzika, arti, moda apo diçka tjetër për të cilën interesohen.

Flisni për mënyrën se si po përballeni me emocionet tuaja. Flisni me ta se si i trajtoni emocionet tuaja, duke i bërë të kuptojnë se nuk është kurrë ide e mirë të mos flasim për mënyrën se si ndihen.

Përballja e fëmijëve me emocionet e tyre duhet të fillojë sa më shpejt që të jetë e mundur. Në këtë mënyrë, ata do të bëhen të fortë mendërisht, të sigurt dhe në gjendje të trajtojnë çdo vështirësi që hasin. Dhe mbani mend, fëmijët duhet të mësohen të merren me problemet e tyre, dhe jo t’i shpëtojnë atyre ose t’i heqin ato nga jeta e tyre. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat