A duhet t’i pastroni veshët me shkopinj?

Mjekësi alternative

A duhet t’i pastroni veshët me shkopinj?

Më: 1 shtator 2021 Në ora: 23:58
Foto ilustrim

Shumë përdorin shkopinj për të pastruar veshët e tyre, edhe pse kjo nuk është opsioni më i mirë. Është e sigurt pastrimi i veshit me shkopinj, por jo edhe i kanalit të veshit, dhe kjo është pikërisht ajo që bëjnë shumica. Është  më mirë të shmangni plotësisht shtyrjen e shkopit në veshët tuaj. Gjegjësisht, ju mund të plagoseni dhe të shkaktojë shumë ndërlikime.

Dylli i veshit është në të vërtetë i dobishëm, parandalon veshët të bëhen shumë të thatë, kap papastërtitë dhe parandalon bakteret të hyjnë më thellë në vesh. Me kalimin e kohës, vetë dylli migron në pjesën e jashtme të veshit ku mund të pastrohet. Pikërisht sepse veshët pastrohen vetë, nuk ka nevojë që ju t’i pastroni më tej. Sidoqoftë, një studim tregoi se 68% e të anketuarve përdorin shkopinj për të pastruar veshët e tyre. Më poshtë renditen problemet që mund të ndodhin nëse i shtyni shkopinjtë në vesh.

Bllokimi i kanalit të veshit

Në një përpjekje për të pastruar veshët, mund ta shtyni dyllin më thellë me shkopinj. Kjo mund të parandalojë që veshët të pastrohen vetë dhe mund të shkaktojë grumbullimin e dylli dhe bllokimin e kanalit të veshit. Për shkak të kësaj, ju mund të ndjeni dhimbje, të dëgjoni dobët dhe të ndjeheni sikur gjithmonë ka diçka në veshin tuaj.

Lëndimi

Gjithmonë ekziston rreziku i shtyrjes së shkopit shumë thellë, duke dëmtuar strukturat e veshit të mesëm dhe duke shpuar daullen e veshit. Një studim tregoi se në 44% të rasteve një gërvishtje e veshit ishte shkaktuar nga shtyrja e shkopit shumë thellë gjatë pastrimit.

Infeksionet

Dylli kap bakteret në vetvete dhe ngadalëson riprodhimin e tyre kur ato hyjnë në kanalin e veshit. Nëse e shtyni dyllin më thellë në kanalin e veshit me një shkop, kjo mund të çojë në infeksione.

Një pjesë e shkopit mund të mbetet në vesh

Në disa raste një pjesë e shufrës mund të prishet dhe të mbetet në vesh. Kjo mund të çojë në ndjenja të shqetësimit dhe dhimbjes. Humbja e dëgjimit madje mund të ndodhë. Një studim shqyrtoi të dhënat e urgjencës se cili është trupi i huaj më i zakonshëm që mbërthehet në veshë dhe pjesët e shkopinjve janë ndër më të zakonshmet tek të rriturit.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat