Mbi 50 për qind e kafshëve janë zhdukur nga faqja e dheut - Bota Sot
Mbi 50 për qind e kafshëve janë zhdukur nga faqja e dheut

Ndryshe

Mbi 50 për qind e kafshëve janë zhdukur nga faqja e dheut

Më: 21 gusht 2019 Në ora: 16:43
Foto ilustrim

Ndryshimi i klimës ka dëmtuar shumë mbretërinë e kafshëve, me paralajmërimin e Fondacionit Botëror të Natyrës që intensiteti i shkatërrimit të kafshëve është dukshëm më i lartë se në 1970.

Bota e pyjeve është thelbësore për një mjedis të shëndetshëm dhe xhungla që funksionojnë si mushkëritë e planetit.

Arsyeja është se primatët dhe zogjtë e mëdhenj luajnë një rol shumë të madh në rigjenerimin e këtyre pyjeve duke mbjellë fara, duke ngrënë bimë dhe duke pasur aktivitete të tjera që kontribuojnë në rritje dhe zhvillim.

Që nga viti 1970, popullsia e tyre ka rënë me 53 për qind, sipas Daily Mail.

Dëmi më i madh në jetën e egër është shkaktuar nga shkatërrimi i habitatit natyror. Kjo bëhet përmes prerjeve të paplanifikuara, ujitjes dhe zjarreve në rritje të pyjeve.

Lloje të tilla si primatët, zvarranikët dhe zogjtë janë gjithashtu të kërcënuar nga gjuetia e paligjshme, ndryshimet klimatike dhe sëmundjet. Ulja më e madhe është regjistruar në pyjet e Amazonës.

Paralajmërimi ka të bëjë me ndalimin e shkatërrimit të mëtutjeshëm dhe për të shpëtuar atë që ka mbetur.

Qeveritë e të gjitha vendeve të botës janë thirrur të deklarojnë rrezikun e planetit dhe banorët e tij në vitin 2020. Është e nevojshme për të ndaluar shkatërrimin, për të rivendosur natyrën dhe për të riparuar zinxhirin ushqimor.

Duke mbrojtur pyjet, ne gjithashtu ndikojmë në ruajtjen e specieve, duke siguruar ushqim, ujë të pastër, tokë të shëndetshme dhe habitat për njerëzit dhe kafshët. Kjo duhet të jetë përparësi për të gjithë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat