Cila është prejardhja e gjuhës shqipe?

Ndryshe

Cila është prejardhja e gjuhës shqipe?

Më: 6 mars 2020 Në ora: 14:24
Foto

Këto janë vendet ku gjuha shqipe ishte e pranishme që nga shekull VII.

Ne e dimë se gjuha shqipe ka qenë e pranishme në Ballkanin Perëndimor që të paktën nga shekulli VII p.e.s për shkak të fjalëve shqipe që janë gjetur në veprat e Alcman dhe gjithashtu Hesychius të Aleksandrisë.Ne gjithashtu kemi qytete që përmbajnë një hapësirë të madhe të Ballkanit Perëndimor që kanë ndjekur rregullin e theksit shqiptar që nga antikiteti i thellë.

E gjithë kjo, në bashkëpunim me praninë e huazimeve latine perëndimore dhe lindore në gjuhën shqipe nga hyrja e Perandorisë Romake në Ballkan, tregon se shqipja ka qenë në rajonin e Ballkanit Perëndimor që të paktën nga shekulli VII para Krishtit.

Kjo zonë në të cilën gjendet prania e shqiptarëve shtrihet nga Epiri, në Dalmacinë Veriore, Moesia, Dardania dhe Maqedonia.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat