​Revolucioni në ardhje: Ne do ta ruajmë energjinë elektrike në mure - Bota Sot
​Revolucioni në ardhje: Ne do ta ruajmë energjinë elektrike në mure

Ndryshe

​Revolucioni në ardhje: Ne do ta ruajmë energjinë elektrike në mure

Më: 12 gusht 2020 Në ora: 20:37
Ilustrim

Energjia elektrike mund të ruhet në muret e shtëpive, pasi është treguar një teknologji e re që shndërron një tullë në një bateri.

Shkencëtarët arritën të kthejnë një tullë në një bateri duke përdorur zgavra miniaturë në të dhe duke i mbushur me nanofibra që mund të ruajnë energjinë elektrike, shkruan "Guardian".

Një tullë që përpunohej në atë mënyrë mund të ruante energji elektrike të mjaftueshme për të lidhur një llambë të vogël drite me të.

Nëse rritet kapaciteti i një baterie të tillë me tulla, ato mund të zëvendësojnë bateritë ekzistuese të litium-jonit.

Ky lloj i tullave funksionon në parimin e superkapaciteteve, të cilat nuk funksionojnë në bazë të një reaksioni kimik, si një bateri, por duke ruajtur energjinë elektrike në materiale të ngurta.

Ato shpesh përdoren në makina, lokomotiva, tramvaje ose makina për të mbledhur fuqinë e frenuar të rigjeneruar ose ruajtjen e energjisë elektrike afatshkurtër.

Avantazhi kryesor është se ato e ngarkojnë dhe shkarkojnë shumë më shpejt se bateritë, por ato nuk kanë aq kapacitet ruajtjeje sa ato.

Studiuesit aktualisht janë duke punuar në dy pista, njëra për të rritur kapacitetin e superkapaciteteve, dhe tjetra për të ngarkuar bateritë më shpejt.

"Panelet diellore në shtëpinë e dikujt duhet të ruajnë energjinë elektrike diku, dhe është e zakonshme të përdorni bateri. Ajo që kemi arritur të bëjmë është të hapim një temë të re serioze ", tha Julio Darcy nga Universiteti i Shën Louis, një nga autorët e studimit në të cilin tulla është përdorur për të ruajtur energjinë elektrike.

Raporti i vëllimit të tullave dhe energjisë së ruajtur është vetëm një për qind në raport me bateritë, por shkencëtarët mendojnë se kjo mund të rritet duke shtuar materiale të tilla si oksidet metalike, në mënyrë që të rritet kapaciteti i tullave-baterive.

"Nëse do të mund të barazonim atë raport, do të merrnim teknologji që është shumë më e lirë se bateritë e litium-jonit, dhe ato do të ishin një gjë e së kaluarës," thotë Darcy.

Shkencëtarët kujtojnë se superkapacitetet kanë një avantazh të madh në krahasim me bateritë - ata mund të mbijetojnë shumë më shumë cikle ngarkimi dhe shkarkimi sesa bateritë konvencionale. Siç thonë ata, vetëm pas 10,000 cikleve të tilla, kapaciteti i baterisë së tullave fillon të bie.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat