Personi më i gjatë që ka ecur ndonjëherë në këtë planet

Ndryshe

Personi më i gjatë që ka ecur ndonjëherë në këtë planet

Më: 24 janar 2021 Në ora: 00:46
Personi më i gjatë që ka ecur ndonjëherë në këtë planet

Historia njeh shumë superlativa, duke përfshirë këtu edhe gjigandët që mahnitën botën me madhësinë e tyre të pazakontë.

Vetëm në dekadat e fundit janë shfaqur shpjegime shkencore për këtë fenomen, domethënë gjigantizmi i hipofizës, sindroma Marfan, sindroma Sotos, akromegalia ose eunukoidizmi. Sidoqoftë, pasi njerëzimi ishte intriguar gjithmonë nga ekstremitetet, të tillë si Robert Wadlow, që ende mban Rekordin Botëror Guinness si qenia më e gjatë njerëzore që ka ekzistuar ndonjëherë, më një lartësi prej 2.72 metra të gjatë.

Robert Wadlow ka lindur më 22 Shkurt të vitit 1918. Prindërit e tij nuk ishin gjigandë, ata ishin njerëz me gjatësi normale, më mirë të thënë mesatare për moshën e tyre. Kur Robert ishte vetëm 8 vjeç, ai ishte tashmë më i gjatë se një person mesatar, kishte një lartësi prej 1.80 metra të gjatë. Me një trup kaq të madh, atij gjithashtu iu ofrua një forcë e paimagjinueshme për një 8-vjeçar. Ai ishte aq i fortë sa të merrte dhe mbante në krahë babanë e tij kur shumica e baballarëve do të mbanin fëmijët e tyre në krahë.Ishte e vështirë për një fëmijë si ai të përshtatet me të tjerët, por edhe kështu, ai u përpoq të shkonte në shkollë dhe të merrte pjesë në të gjitha aktivitetet. Fëmijët e tjerë kishin frikë të talleshin me të. Problemi kryesor ishte se për shkak të gjatësisë së tij jonormale, dolën disa probleme mjekësore të cilat i dhanë dhimbje Robertit që në moshë të re për shkak të rritjes së tij shumë shpejt. Në moshën 13 vjeç kur u bë një skaut, ai kishte një çadër të veçantë, uniformë dhe çantë gjumi të bërë për madhësinë e tij në mënyrë që ai të provonte dhe të jetonte një fëmijëri normale.

Roberti ishte një nga djemtë më të qetë dhe simpatik përreth, por duke parë njerëzit që frikësoheshin për gjatësinë e tij të pazakontë e bëri atë të ndihej dhe të sillet si i shtypur. Në moshën 17 vjeç, ai u shpall adoleshenti më i gjatë ndonjëherë, në lartësinë 2.45 metra të gjatë, Në vitin 1936, pasi mbaroi shkollën e mesme, Roberti donte të ndiqte një karrierë si avokat në mënyrë që të dilte në mbrojtje atyre që u ishte bërë padrejtësi.

Robert nisi kolegjin për të studiuar juridik dhe jo shumë kohë më vonë, ai bëri një vizitë tek Cirku i famshëm Ringling Brother, ishte cirku më i famshëm në atë kohë në SHBA, dhe pikërisht aty, atij iu ofrua një kontrat afatgjate, karrierë në botën e cirkut, pasi ata e dinin se madhësia e tij do ta bënte atë të famshëm brenda natës. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat