​Dita për Zero Diskriminim

Ndryshe

​Dita për Zero Diskriminim

Më: 1 mars 2021 Në ora: 07:27
Ilustrim

Sot shënohet Dita Ndërkombëtarë për Zero Diskriminim, ku bëhet thirrje për t’i dhënë fund diskriminimit dhe për të kremtuar diversitetin, tolerancën dhe gjithëpërfshirjen.

Që nga fillimi i njerëzimit, diskriminimi, qoftë në një formë, qoftë në tjetrën ka paraqitur problem. Diskriminim është bërë gjithkund ndaj njerëzve autoktonë dhe ndaj minoriteteve, diskriminimi ndodh ndaj fëmijëve, femrave të cilat trajtohen si qenie njerëzore më pak të vlefshme, njerëzve të infektuar me HIV/AIDS, kundër atyre që kanë të meta fizike dhe psikike, si dhe kundër atyre me orientime të tjera seksuale. Kjo shfaqet madje edhe në fjalorin tonë të përditshëm, përmes së cilit ndonjëherë, me qëllim ose pa qëllim e veçojmë veten nga të tjerët.

Këtë vit, Dita e Diskriminimit Zero i kushtohet ndërmarrjes së veprimeve për t'i dhënë fund pabarazive rreth të ardhurave, gjinisë, moshës, gjendjes shëndetësore, profesionit, paaftësisë, orientimit seksual, përdorimit të drogës, identitetit gjinor, racës, klasës, etnisë dhe fesë që vazhdojnë të vazhdojnë në të gjithë botën.

Një raport i OKB-së përmend se pabarazia po rritet për më shumë se 70% të popullsisë globale. Kjo jo vetëm që përkeqëson rrezikun e ndarjes, por gjithashtu po pengon zhvillimin ekonomik dhe shoqëror.

Fatkeqësisht, pabarazitë në të gjithë botën janë thelluar për shkak të COVID-19, i cili po godet më shumë njerëzit më të rrezikuar. Edhe vaksinat kundër COVID-19 po bëhen të disponueshme, por ekziston pabarazi e madhe në përdorimin e tyre.

Ndryshe, Kombet e Bashkuara shënuan për herë të parë Ditën e Diskriminimit Zero më 1 mars 2014. 

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat