A ëshë i shantazhuar Presidenti Thaçi nga Rusia - respektivisht Serbia?! - Bota Sot
A ëshë i shantazhuar Presidenti Thaçi nga Rusia - respektivisht Serbia?!

Opinione

A ëshë i shantazhuar Presidenti Thaçi nga Rusia - respektivisht Serbia?!

Nga: Hafiz Shala Më: 24 dhjetor 2018 Në ora: 14:23
Hafiz Shala

Perderisa Natasha Kandiq dhe ky regjisor serb u treguan te sinqertë e të guximshëm ndaj pushtetit kriminal serb në krye më Vuqiqin zagarin langue të Millosheviqit,roboti,kryetar i Kosovës,qdo germ që e lexonte atë ditë më gjysëm zëri në Keshillin e Sigurimit të OKB-së,ja keqyrte facën e Vuqiqit së si po e reagon,a po i shkonë përshtati apo jo dhë,nuk pati guxim që ti drejtohej këtijë organi më paralajmërimin së anipse i vonuar,se,do ta padisë serbinë në Gjykatën Nderkombëtare për Krime lute.Jo,nuk e bëri.Sipas asajë,më mirë vonë së kurrë,asesi ky nuk e ka guximin për një veprim të tillë.

Arsyen e dijnë të gjithë sepse ky eshtë i shantazhuar edhe nga Gjykata Speciale për Krime Lufte dhë nga Serbia edhe pse paraqetë rrezik përmanentë si “udhëheqës i bisedimeve” më Serbinë ku në menyra më të ndyta tentonë ta promovojë veten si i vetmi i cili mundë të arrijë këtë më ndihmen e Mogherinit,të cilës tani publikishtë i doli në përkrahje në demë të Qeverisë dhë Kryeministrit respektivishtë përkrahu idenë e ndarjes së Mitrovicës që do të thotë falje të nji pjese të Kosovës dhë,për habi ende është në postin e Presidentit.Ky,është edhe paralajmërim për prishjëne koalicionit ose të shkarkimit të Kryeministrine,cila dukët si e trishtuar nese nderhynë ndokushë apo ndonji figurë tjetër që do të thotë,misionii sajë do të deshtojë,në të vërtetë ai ka veq ka deshtuar.

Mosuniteti i spektrit politik shqiptar i Kosovës ku në menyrë të dëmshme direktë reflektohët edhe në punën e Parlamentit të Kosovës,asesi të dalin nga ky ngërq i krijuar nga presidenti i “unitetit” përmes partisë së tijë dhe koalicionit të apetitit për pushtet në demë të rrjedhave normale politike e parlamentare në interes të Kosovës.Si nuk janë në gjendje që këtë president ta largojnë nga ky mision që po e demtonë rëndë Kosoven më rastin e bisedimeve “historike” që do të thosha antihistorike në mes të Kosovës dhë Serbisë.

Kryeministri i bëri dy hapa të rëndësishëm.Njeri rreth vurjes së taksës 100% ndaj Serbisë dhe e dyta krijimi i ushtrisë së Kosovës më të cilën ka manipulue presidenti i tashëm e ish kryeministri i athershëm,ku,herë donte ta shpallte herë nuk guxonte dhë,më në fundë,nuk e beri ky por dikush tjetër.

Kopërcatjet e pozitës përmes të lindurve të pavakët si i quajta une në njishkrim timin keta të PSD-së që të krijohet Ekipi i unitetit shumicë më ndihmen e nji subjekti i cili nuk ka legjitimitet të vertetë si të zgjedhurit e popullit si anetar të kësajë partie e cila u formue pasi dezertuan nga Vetëvendosjes, që po ja bejnë argatin dreqit,së pari presidentit të cilit po ja “zgjatin jetën politike”në postin jolegjitim në krye të delegacionit për qka,nuk kemi te drejtë të akuzojmë askëndë tjetër para vetëvetës sepse askush nuk ka fajë se qdo udhëheqës në Kosovë eshtë i shantazhuar dhe,nga kush,nga njeritjetri.Kryeministri i shantazhuar nga presidenti dhë partia e koalicionit PDK sipas direktivave të Thaqit,po ashtu,kryeparlamentari po nga presidenti duke tentuar të organizojë puq brendapartiak,dhe, në fund nga opozita e cila duhët ma në fundë të ketë qendrim të qartë më propozim poashtu të qartë ndaj gjendjës së krijuar dhë rrethit të pazgjedhur vicioz.

Rezoluta për bisedimët më Serbinë,duhët të jetë e përpiluar edhe nga opozita më pika të qarta për të cilen nese nuk hasin në përkrahje si shumicë opozitare,duhët ta njoftojnë,Brukselin dhe Uashingtonin pse nuk pajtohën dhë aresyen së Kosova udhëhiqet nga pakica dhë edhe ekipi i unitetit nuk e paraqetë vullnetin e shumicës legjitime sikur edhe kanë insistue që dialogu të udhëheqet nga Kryeministri respektivishtë Qeveri qoftë edhe kjo që është në pushtet.Pra,është në dorë të Qeverisë eliminimi i Thaqit nga kryesimi i ekipit për bisedime më Serbinë dhë në këtë menyrë ta shpetojnë Kosovën nga zhberja dhë dhë mosfunkcionimi i sajë si shtet dhë ta shpetojë nga ndarja dhë coptimi sipas planeve ogurzeza Rama-Vuqiq-Thaqi më bekimin e zonjës Mogherini.Se a është kjo teori e saktë se Thaqin e duan si të vetmin për të udhëheq bisedimet,sjelleni vendimin legjitim dhë kushtetues së këto bisedime janë kompetencë e Qeverisë,anipse veq kanë reague,do të haseni në kundershtim sepse Thaqi është i vetmi që do të punojë kundër shtetit të vetë siq e ka vetetue deri më tani.Pra,largimi i Thaqit dhë largimi i Serbisë njiherit,është në dorën e vetë udhëheqjes politike,parlamentare e qeveritare.A ka guxim që zoti Haradinaj ta eliminojë Thaqin nga kjo detyrë e spjegova më parë që,mundë të ndodhë të qartet koalicioni e presidenti përseri të mbetët në të njejtin post për neglizhencën e forcave politike e parlamentare për ta nisë mocionin e mosbesimit ndaj presidentit më faktet egzistues të pamohueshme.Akuzat reciproke pozitë opozitë duke mos treguar asnji rezultat,po shëndërrohët në tragjikomedi në momentët më te ndijeshme për vendin.Derisa mospajtimët vazhdojnë,njeriu i Serbisë po i kryen detyrat e veta për qka është zotuar.Do te vini në situatën më të ndërlikuar më vetësjelljet e juaja që të keni nji moment: merr ose le.

II.

Rrjedhat politike nderkombetare të ketyre ditëvë,nuk janë shpresëdhënese për Kosovë.

Ajo qka na ka tronditë më së shumti jo vetëm Kosovën por edhe aleatët tjerë evro-aziatik,është dorëheqja e Gjeneralit James Matis nga Sekretairi i Mbrojtjës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës njeri ndër gjeneralt më të respektuar më nji përkrahje prej 80-90%.

Ai,në dorëheqjen e tijë të paraqitur Presidentit Trump,thotë se,ti mundë të keshë Sekretar të mbrojtjes,por nuk do të thotë që e shprëhë edhe mendimin tëndë.Më nji fjalë,i tha së për qeshtjët ushtarake,mendimi i imë është meritor dhë profesional gjithnji duke e patur parasyshë situatën e sigurisë kombetare të SHBA-ve si dhë kundërvërja e armiqve,në rëndë të parë Rusia dhe Kina.Largimi i Gjeneralit Matis,i zhgënjeu dhë i tradhëtojë miqët dhë aleatet,në njerën anë,ndërsa në ane tjetër,i inkurajojë armiqët dhë keqëdashësit të Steteve të Bashkuara të Amerikës.

Bashkimi Evropian,anipse ka patur mospajtime më Presidentin Trump,kanë qënë konfidentë në Gjeneralin Matis si njerë i hekurtë ndaj kundershtarve i njohur më pseudonim ushtarak si: “Med dog”(qen i qartun).

Ky,para se ta pranonte postin Sekretarit të Mbrojtjës në bisedimët më Trump gjatë kompletimit të Kabinetit,ja ka berë më dije se nuk do të punojë kundër interesave të sigurisë së popullit Amerikan dhë do të kundërshtojë qdo vëndim të tillë.

Letra e Presidentit Trump,nuk është në favor të Kosovës sepse,të njejtën ja tregojë edhe Vuqiqit që mundë të vihet në konkludim së është nji marrëveshje e “heshtur” anipse e kuptuar nga opinioni më Presidentin rus Putin qysh në Samitin e Helsinkit në katër sy më prezencën e vetëm përkthyesve i cili ishte i shumëkomentuar e kritikuar nga opinioni amerikan si sjellje shumë nenqmuese që lente edhe të nenkuptohët së Trump është i kontrolluar nga Putini ku si rezultatë janë zhvillimët hetimore të Komisionit të posaqem Amerikan për interferimin e Rusisë në zgjedhjet e fundit të vitit 2016.

është shumë indikative së si po zhvillohën gjërat sikur më qenë të kurdisura: Putin e vizitonë Serbinë më 17 janar 2019,në përkrahje të Serbisë dhë involvimi sa ma i gjerë në Ballkan,dhë,tani ndihmat ushtarake amerikane për Kosovën që në krahasim më ato ruse,janë në disproporcion në favor të Serbisë.Pa Gjeneralin Matis mundë të arrihen marrëveshje shumë të dëmshmë për Kosovën si dhë rrjedha e bisedimeve më Serbinë në favor të Serbisë e në dëmë të Kosovës kur eshtë ne pyetje tëresia teritoriale duke u nisur nga “ideja e Thaqit” për korigjim,pastajë ndryshim që mundë të vijë deri të ndarja për të ardhur deri tek “marrëveshja historike” më Serbinë dhë mbylljës së nji kapitulli të konfliktit shekullor në mes të ketyre dy popujve.

Evropa nuk eshtë e kënaqur që Amerika e posaqërishtë tani nën udhëheqjën e Trumpit ta merr kreditin për “finalizimin” që,në të vertetë,edhe Evropa dinë së nuk eshtë në gjendje ta kryejë ketë detyrë edhe nga fakti së,kosovarët dhë shqiptaret në terësi janë apsolutishtë proamerikan dhë më presionin e Amerikës,shqiptarët do të pranojnë qdollojë marrveshje.

Qëndrimet e Presidentit Trump,nuk janë edhe pelqim dhë pajtim i popullit amerikan e posaqërishtë Kongresit i cili e ka fjalën përfundimtare.

Si të vegjel dhë në zhvillim,mashtrohemi shumë lehtë sepse edhe jemi nevojli.Por,kur është shteti në pyetje dhë populli,athere,nuk pranohët gjithëqka duke u mburrur më fitorën e Pirruas.

Në këto konkludim vijë sepse dyshojë në sinqeritetin e presidentit Trump siq dyshojnë edhe shumica e amerikane.

është e vërtetë se kur fletë Kryetari,fletë Amerika,në rastin konkretë,nuk është zëri vërtëtë i Amerikës por i Presidenti Trump.

Pëefundimishtë,Presidenti Trump mundë të jëtë i shantazhur nga Rusia respektivishtë Putini,që duhët të pritët përfundimi Gjykatësit Robert Mueller ta jep vërzionin e tijë përfundimtar per ngërthyerjën e zoti Trump më sherbimët e ambasadave dhë shërbimeve tjera ruse përme bashkëpunëtorve të tijë,të dhëndërrit të tijë për interesa përsonale biznesore që mundë të reflektohën në marrëdhëniet në mes të dy supërfuqive,por gjithësesi në dëmë të Amerikës.

Une përsonalishtë si Republikan,në votimët për Presidentin Trump,nuk ja kamë dhënë votën si shkakë dhë dyshim së i njejti është i shantazhuar nga Rusia që fatëkeqësishtë si po dukët edhe do të delë s ii vertetë.

Prandajë,fatëkeqësia e jonë e madhe është se marrëveshja në mes të Presidentve,Trump, Thaqi dhë Vuqiq që po dojnë më e finalizue si Marrëveshjen “historike” Kosovë-Serbi,janë të shantazhuar,i pari nga Rusia e dyti nga Serbia,por,qëtë dytë punojnë në interes të Rusisë.

Qeveria e Kosovës duhet që Departamentit të shtetit,Kongresit e Senatit dhë Shtepisë së Bardhë,ti dërgojë nji informatë rreth gjenocidit serb gjatë luftës në Kosovë si dhe obstrukcionet e Serbisë në aspektin e brendshëm edhe ate ndërkombetar në drejtim të Kosovës duke e kundërshtuar haptas në sy të Evropës dhë Amerikës,pa ju tërhjekë vrejtja asnjihere së në këtë menyrë nuk arrihët paqja në mes të viktomës Kosovë dhë agresorit Serbi.Pra,masa e vurjës së taksës është nji regaim për të ja tërhjekë vrejtjën Bashkësisë nderkombetare,e cili nuk ka mundë të tevitohët,prandajë,marrëveshja më Serbinë nuk mundë të përfundojë më interesa të ballancuer sepse Kosova i ka berë konqesionet e veta të deritanishme dhe përfundimishtë duhët edhe Trumpit ti thuhët Jo,për ndarje dhe korigjim të kufijve që nuk do të thote se po i thojme jo edhe Amerikes.Pas fitores së demokratëve në Dhomen e Përfaqësuesve në Kongres,në agjëndën e tyre e kanë si prioritet,mocionin e mosbesimit respektivishtë të shkarkimit të Presidentit Trump për skandalët,përderisa Parlamenti i Kosovës nuk e ndermerr të njejtin hap për shkarkimin e Presidentit Thaqi.Pse?

Pa keqëkuptim por,nese ndahët Kosova,prej kuajtë kemi më u mbrojtë dhë qka kemi më mbrojtë?!Gjenerali Matis më paramendim shumë mirë të studiur e bekojë ushtrinë e Kosovës dhe e armatosi.Këte e kemi kërkue gjatë luftës së Kosovës më Serbinë si Lob Shqiptar.

Nuk mundemi ma ta pranojmë situatën evitëve1912/1913 kur u coptuem e u sskatuem ne pesë shtete.E di se kete nuk deshirojne të jau kujtojmë,por,neve po na perseritet historia tragjike e tekurrjës së tokave shqiptare.Na fale Amerike,shpetimtari yne,por,po qe se edhe njihere coptohemi,nuk është e sigurtë së dotë okupohemi nga shtetët sllave për qe edhe vizitae Putinit ne Serbil,shkojne në favor të ketijë konkludimi.

Po e shprehi brengën time nga këtu ku edhe jetojë,por,ajo qka po ndodhë më SHBA-t tani ,më politikën e Trumpit,nuk e reflektonë edhe simpatinë dhë perkrahjën që tradicionalishtë dhë historikishtë e ka tregue ndaj kombit shqiptar.Populli amerikan,vërtetë e ka simpatin e tijë ndaj Kosovës,por,politika e Trumpit eështë në kundershtim më të.Nuk është qudi që nga respekti për Amerikën,të bijmë viktimë e panevojshme pas krejte asajë që i ka ndodhur Kosovës dhe popullit shqiptar në tërësi.

Si anëtsr i Bordit të Lobit Shqiptar në SHBA që nga viti 1992,me siguri së do të shtrohet pyetja: qka po ndermerr Lobi për të ju kundervue ketyre trendeve negative permes Kongresit,Senatit dhë Departsmentit të Shtetit?!.

Permes miqve dhë përkrsheseve tane,i kemi shprehë brengat tona dhë pasojat që munde ti kete Kosova dhë rajoni.Por,dy gjera jane prezente në kete situatë.Njera konsistonë me zgjedhjet në të ashtuquajtur gjysemtërmë ku ka ardhe deri të rizgjefhjet e anëtarve te Dhomës së Perfaqesuesve dhe te Senatit,dhe, e dyta,mungesa e mjeteve financiarr per lobim në krahasimm më Serbinë dhë Lobin Serb i cili,pos biznismenve,finacohet nga Qevetia dhë, në anën tjeter,Presidenca e cila ka nda mjete për lobim për Presidentin për ,fotografit kshkrimet e biigrafisë se Presidentit nga gazetar të huaj dhë promovimi i atyre shkrimëve.Per lobim,nevojitën mjete te shumta anipse,Lobit shqiptar në SHBA nuk i duhët nji prezentim i posaqem pasi përmes ish Kongresistit dhë Kryetari të Lobit Shqiptar në SHBA, zotit DioGuardi është shumë mirë i njohur dhë i respektuar nga Kongresi,Senati dhë Departsmenti i shtetit.Zoti DioGuardi,koheve të fundit ka pase takim dhë kontakte me personalitet të ndryshme që kane ndikim dhë njiherit janë njohës të mire të situatës në Kosovë dhë trojet shqiptare dhë njiherit mirënjohës për Lobin dhë DioGuardin për implementimin e shumë Rezolutave të sponzoruara nga Lobi Shqiptar dhë të përkrahura nga Kongresi dhë Senati.

Eshtë shumë indikative së,megjithate eshte zbehur përkrahja për Kosovën si rezultat i sjelljeve të udhëheqjes kosovare të zhytur në krim të organizuar,korrupcion dhë nepotizëm.Shumica e tyre e shantazhuar nga Gjykata Speciale për Krime lufte,ju kanë lidhë duartë që të veprojnë në mënyrë të suksessshme në udhëheqjën e shtetit.Më të drejtë na e shtrojnë pyetjen: qka po kërkoni prej neve,zgjidheni problët e juaja të brendshme,ato nuk na takojnë neve.Shumëqka nuk është në rregull në shtetin e kapur të Kosovës nga pushteti.Mbajtja e popullit të Kosovës i vetmi në Evropë i izoluar për mos liberalizimin e vuzave,është nji padrejtësi që Evropa po ja benë Kosovës.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh Pas votimit të projektligjeve për shndërrimin e FSK-së në ushtri, a mund të ketë inskenime nga Serbia për një luftë të re në Ballkan?
Loading...