A janë partitë politike të dobishme dhe të rëndësishme në shoqëri demokratike

Opinione

A janë partitë politike të dobishme dhe të rëndësishme në shoqëri demokratike

Nga: Ali Hertica Më: 20 tetor 2019 Në ora: 22:00
Ali Hertica

Ka sigurisht shumë arsye pse partitë politike janë të dobishme dhe të rëndësishme në një shoqëri demokratike, ato ofrojnë debat, ato kontribuojnë në pajtimin e interesave të ndryshme duke formuluar perspektivën e tyre për interesin publik, ata sigurojnë që ato të veprojnë si një entitet i vetëm, dhe që deri dhe duke përfshirë disiplinën në grup. Ata të gjithë synojnë të bëhen të mëdhenj dhe më të mëdhenjtë dhe të kombinojnë programin e tyre, si dhe të jetë e mundur me preferencat e votuesve. Ato kontribuojnë në fushatat zgjedhore dhe rekrutojnë në publik për preferencat e tyre dhe për këtë qëllim ata mund të mobilizojnë aktivistët që kalojnë pranë dyerve, të shpërndajnë trëndafila dhe fluturues fluturues. E megjithatë nuk mund të shpëtojmë nga përshtypja se personalitetet e atyre që janë në listë, kandidatët për zyra, luajnë një rol vendimtar. Me një program të bukur dhe një drejtues liste që nuk haset në qendër të vëmendjes, është e vështirë të shënosh.

Pra  partite  politike joanë shumë të burokratizuara dhe të zyrtarizuara demokracinë, dhe thelbësore të mos kesh besim tek një person, apo te njerëzit, ku programi i hollësishëm i detajuar nuk ka rëndësi / nuk ka rëndësi, por lëvizja politike, lëvizja dhe drejtimi dhe pyetja nëse votuesit mund t'i japin këtij personi ose populli besimin e tyre për ardhjen disa vjet Një makineri e partisë ndihmon për të mobilizuar mbështetjen dhe votuesit, por gjithashtu mund të qëndrojë në rrugë të mbarë.

Partitë qëndrojnë midis shtetit dhe votuesit:,ky është një avantazh dhe një disavantazh,ku ata lidhen me shtetin dhe ata e përshtatshme atë shtet. Ata ndonjëherë e bëjnë politikën një qëllim në vetvete (fuqi pushtuese) në vend të një mjeti për t'i shërbyer interesit publik. Kjo është arsyeja pse kaq shumë parti janë kundër të drejtës për të rishikuar, ose pretendojnë se politika kombëtare ka të bëjë me gjendje të bëjë gjithçka (nëse ndodh një abuzim, politikanët thonë se diçka e tillë nuk mund dhe nuk mund të ndodhë).

Apo janë partitë politike, nëse ata kanë një shkallë të caktuar të demokracisë së brendshme partiake, gjithashtu të rëndësishme si "kontroll dhe ekuilibër" në lidhje me kandidatët e tyre dhe "personalitetet"? Në fund të fundit, lideri mund të shtyhet mënjanë në rast të rezultateve zhgënjyese dhe për këtë arsye duhet të marrë parasysh partitë e brendshme dhe ndjenjat politike. Nëse demokracia e partisë mungon, në, njerëzit në të vërtetë po votojnë drejtuesin sepse nuk ka debat të brendshëm partiak. Disiplina e fraksionit me partitë politike më të organizuara në mënyrë demokratike është pra më pak e keqe, sepse ka më shumë garanci për një debat të brendshëm.

Por,partitë sigurisht që do të emërojnë "personalitete" si udhëheqës të listës: njerëz që janë në gjendje të tërheqin votuesit dhe të veprojnë në një mënyrë rekrutimi dhe të frymëzojnë besim. Nga këndvështrimi shtetëror, kjo është shumë e dëshirueshme: besimi në shtet dhe institucionet e tij shkon paralelisht me besimin tek njerëzit që kryejnë ato funksione dhe e bëjnë këtë në interesin publik dhe jo thjesht në interesin e tyre ose të partisë së tyre. Ose jo kryesisht për të shpërblyer përkrahësit tuaj.

Për të theksuar rëndësinë e partive politike, ku përmban rregulla në lidhje me strukturën e brendshme të partisë demokratike, për financimin e qeverisë dhe për partitë jokushtetuese. Pjesa e parë është kryesisht e mbuluar me ligjin e asociimit , megjithëse ekzistojnë disa standarde specifike në ligjin për vendimmarrje. Ligji gjithashtu parashikon palën e brendshme për mosmarrëveshjet midis anëtarëve dhe palës. Kjo është interesante sepse ato kanë një funksion në organizimin kushtetues dhe demokratik të parties të përcaktuar gjithashtu që një parti politike ka shkruar statute dhe atë që duhet të organizohet në të. Ajo që mungon është se këto statute duhet të përmbajnë rregulla për integritetin

Ne mund të mësojmë diçka nga përshkrimin e një rendi të brendshëm demokratik dhe përshkrimin Sidoqoftë, për të nënvizuar rëndësinë e partive politike, nuk do të kishte qenë e pamundur në legjislacion të përcaktonte që përkufizimi i të drejtave dhe detyrave të anëtarëve në nenet e asociimit përcaktonte gjithashtu se duhen vendosur rregulla në lidhje me integritetin e zyrtarëve të partisë dhe anëtarëve të palës në funksionet publike.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat