Bashkëpunimi nuk ishte kurrë me i nevojshëm se sa sot

Opinione

Bashkëpunimi nuk ishte kurrë me i nevojshëm se sa sot

Nga: Nijazi Halili Më: 24 janar 2020 Në ora: 15:07
Nijazi Halili

Ekonomi Politike Ndërkombëtare, një trajtesë e veçantë i është bërë marrëdhëniet ekonomiko-politike që vendosin shtetet midis tyre, të mirat apo arritjet që derivojne prej këtyre raporteve, por edhe problematikat që mbartin. Në kohën e sotme roli i ekonomisë politike ndërkombëtare si promotor i zhvillimit është i padiskutueshëm. Koordinimi i ekonomisë politike ndërkombëtar konsiderohet se luan një rol vendimtar në zgjidhjen e problemeve ekonomike globale. Samiti ekonomik botëror, politikanët dhe shkencëtarët kanë theksuar në mënyrë të përsëritur se vetëm përpjekjet e përbashkëta mund të çojnë në qëllime të politikës ekonomike siç është ulja e papunësisë dhe ulja e niveleve të inflacionit në vendet në zhvillim dhe të industrializuara. Njëzëri kemi deklaratën përfundimtare të Samitit Ekonomik Botëror, të këtij viti në Venecia që bashkëpunimi dhe koordinimi i forcave është thelbësor "për një rritje dhe zhvillimi ekonomike globale të qëndrueshme. Sipas Helmut Schmidt, krerët e qeverive të kombeve më të rëndësishme industriale, "t'i kushtojnë vëmendje njëri-tjetrit dhe pajtueshmërisë ndërkombëtare të politikave ekonomike", sepse: "BASHKEPUNIMI NUK ISHTE KURRE ME I NEVOJSHEM SE SA SOT”

Debati për koordinimin e ekonomisë politike ndërkombëtar shpesh mbetet i paqartë se çfarë do të thotë saktësisht kjo kërkesë. (i)Shkëmbeni informacione mbi politikat e tanishme dhe të ardhshme ekonomike në mënyrë që asnjë vend të mos jetë i befasuar nga politikat e një vendi tjetër;(ii) Koordinimi i qëllimeve për të siguruar që ekonomia politike nuk udhëhiqet me dëshirën e tyre, që të ketë përplasje në mes vendeve tjera;(iii) Koordinoni përdorimin e mjeteve të politikave ekonomike të përbashkët për të arritur qëllimet.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat