Një shoqëri që po bëhet gjithnjë e më shumë dominuese nga politika

Opinione

Një shoqëri që po bëhet gjithnjë e më shumë dominuese nga politika

Nga: Ali Hertica Më: 23 shkurt 2020 Në ora: 22:13
Ali Hertica

Eshtë e vështirë të thuhet se në çfarë mase korrektësia politike në debatin e motivuar nga dogmatizmi, konformizmi apo një kombinim i të dyjave. Sidoqoftë, ne shohim se si dy format ndërvepruese të korrektësisë politike manifestohen në hendekun në shoqëri midis zërave kritikë dhe pozitivë në debatin për shoqërin demokratike.

Kishte shumë kritikë ndaj këtij debati, por nuk kishte të bënte vetëm me përmbajtje. Si nga shkenca ashtu edhe nga politika, pati një kundërshtim të veçantë për faktin se ky debat mund të kishte ndodhur fare.

Sidoqoftë, debitori thekson se janë saktësisht zërat e pasaktë politik që duhet të dëgjohen gjithashtu, sepse, sipas tij, ata tashmë kanë shumë pak hapësirë​​në debat. Duke vepruar kështu, ai humbet atë pikë që pikëpamjet kryesisht të bëhen më dominuese në shoqëri. Shumë njerëz përputhen me këto zhurma kritike, zhvillim për të cilin disa shkencëtarë po veprojnë kundër.

Ne shohim një hendek midis mënyrës në të cilën shkenca dhe shtresat më të gjera të shoqërisë mendojnë dhe shkruajnë kryesisht dhe se si mendon pjesa tjetër e shoqërisë për të. Në atë shtresë të sipërme, pavarësisht nëse kritika e formuluar në mënyrë të vendosur apo jo e kritikuar ose nuk është aspak e konsideruar gjithmonë e mirë.

Në të njëjtën kohë, opinionet kritike islamike apo edhe antislamike përfaqësohen gjithnjë e më shumë në shoqëri. Kohët e fundit ata madje kanë filluar të mbizotërojnë perceptimin publik, dhe duket se kritika bëhet korrektësia e re politike sociale. Njerëzit që denoncojnë korrektësinë politike në shkencën shpesh injorojnë këtë korrektësi të re politike.

Përgjigja në pyetjen se sa korrektësia e përhapur politike është në debatin për islamin është e paqartë. Sigurisht që ka çështje të ndryshme për t’u theksuar aty ku ka korrektësi politike. Disa mendime konsiderohen më të këndshme në debat sesa të tjerët. Dhe në përgjigje të kësaj, nuk është e mundshme që disa shkencëtarë, dhe bashkë me ta shumë të tjerë në shtresën e sipërme të shoqërisë, të censurojnë rregullisht veten e tyre ose të përpiqen të shpallin mendime më të këndshme.

Por kjo nuk është vetëm rezultat i pikëpamjeve dogmatike ose konformiste. Kjo është pjesërisht rezultat i një klime të ndryshueshme në lidhje me shoqëri. Në një shoqëri që po bëhet gjithnjë e më shumë negative kanë tendencë të përgjigjen më aktivisht për këtë. Pa dashur të karakterizoni debatin shumë thjesht, pasi që përbëhet dhe "pro-", këto linja ndarëse janë pa dallim të dukshme, dhe korrektësia politike luan një rol të rëndësishëm në këtë.

Pyetja që mbetet akoma është ,si mund t'i përmirësojmë këto marrëdhënie gjithnjë e më të shtrembër, përgjigja mund të qëndrojë në mirëkuptimin e ndërsjellë dhe  do të ishte mirë nëse pjesëmarrësit në debatin për shoqërin demokratike do të përpiqeshin të kuptojnë më mirë motivet e të tjerëve.

Nëse bëni përpjekje për të kuptuar se nga mund të vijnë pikëpamjet e njerëzve dhe pse ata mendojnë dhe veprojnë në një mënyrë të caktuar, ka më shumë të ngjarë të bëheni më afër. Në shkencë, njerëzit aktualisht punojnë kryesisht me njerëz të një mendje të njëjtë. Do të ishte interesante dhe e rekomandueshme që të përfshihen.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat