O njerëz, Amerika po thotë hiqeni taksën, po e thotë edhe Evropa! - Bota Sot
O njerëz, Amerika po thotë hiqeni taksën, po e thotë edhe Evropa!

Opinione

O njerëz, Amerika po thotë hiqeni taksën, po e thotë edhe Evropa!

Nga: Ismail Muçiqi Më: 24 shkurt 2020 Në ora: 17:50
Ismail Muçiqi

A e dimë akoma se Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë aleatët kryesorë të Qlirimit të Kosovës, të shpalljes së Pavarsisë dhe tani edhe të mbrojtëjes së kufirit dhe të sigurisë tokësore dhe ajrore të Republikë së Kosovës. Kosova po sfidohet për ditë nga jo serioziteti i Politikajve të pa ndërgjegjshëm, të pa dishëm, nga naiviteti dhe nga shumë faktorë tjerë të cilët deshtuan në mënyrë sistematike për të bërë politikë të menqurë karshi shteteve mike të cilat pa hezitimë e kan njohurë Pavarsinë e Kosovës. Në momentinë e tanishëm kur diplomacia Amerikane ju është k/thye stabilizimit të Ballkanit duke krijuar mundësi dhe hapësirë për një stabilitet të përgjithshëm, pengesë në vazhdiminë e dialogut ndërmjetë Kosovës dhe sërbisë po paraqet taksa ndaj mallrave serbe. Ky problem i cili ju la si patate e nxehtë Qeverisë Kurti tani ka ardhurë koha që të zgjidhet përmes bashkpunimit dhe të ndidhmës me aleatët tanë perendimorë. Përpos SHBA-së ka kohë që heqëjen e taksës e kërkojnë edhe Franca përmes Presidentit Makron.

E kërkojë edhe miku ynë shekullorë Gjermonia përmes Kancelares Merkel. E kërkuan edhe instuticionet tjera të bashkimit evropian të instaluara në Bruksel. Dështimet tona për të bërë politikë të menqurë përshkak të mendësisë primitive klanore nga motivet dhe egot e bajraktarizmitë se kushë është më i fortë apo më patriotë, i kanë sjellë dëme Popullit Shqipëtarë gjatë historisë së tijë. Qeveria Kurti duhet të jetë në nivel të përgjegjësisë dhe duke i marë seriozishtë mesazhet dhe kërkesat që vinë nga kabineti i Presidentit Tramp. Eshtë menquri në këtë momentë që të hiqet taksa pa kushtëzime dhe reciprocitet. duke i dhënë shancë inisiativës diplomatike të Ambasadorit Amerikan Riqard Grenellë.

Nuk është dobsi apo dështimi I Qeverisë për ta hjekurë taksën por për kundrazi është vendim të cilinë po e kërkonë momenti i kohës për ta hjekur nga koka problemin me serbinë. Pëshkak të i/nateve dhe tekeve naive të cilat i bëri Qeveria e kaluar serbia e shfrytëzojë taksën në mënyrën më të menqurë në raportë me shtetet e Bashkimit Evropian duke e kapitalizuar në raportë me Shtetet tjera të Botës. Ajo diti ta fajsojë Kosovën se është kundër bashkpunimit rajonalë dhe se është kundër paqes duke luajturë me karten e taksës 100% kundër lëvizjes së lirë të njerzve mallrave dhe kapitalit. Duhet theksuar se lëvizjet dhe proceset të cilat kan filluarë qe nga shtëpia e bardhë, nga Berlini e deri tek Brukseli janë shpresë se më në fundë kriza në Ballkaninë perendimorë do të zgjidhet duke i trajtuar në mënyrë të barabartë Shtetet e pavarura dhe duke respektuar dhe ruajturë kufitë e tyre dhe rendinë kushtetusë. Qeveria e Albinë Kurtit duhet të fokusohet në ndërtiminë dhe konsuludiminë e mbërendshëm të Shtetit të Kosovës. Premtimet e dhëna ndaj qytetarve duhet të jenë prioritet i përditshëm në luftiminë e krimitë të organizuar,

korupsionit,nepotizmit,familjarizmitë dhe dukurive tjera negative të cilat e kanë goditurë popullinë e Kosovës. Reformat të cilat kan filluarë në instuticionet e Shtetitë janë shpresa dhe ideali që qytetarët po i përshëndesinë dhe po i pranojnë gjithëandej. Shantazhet,kërcnimet dhe diktatet të cilat vijnë nga individët apo emrat e ndryshëm të cilët qytetarët janë në dijeni për punën dhe dëmet që ia kan shkakëtue Shtetitë të Kosovës nuk qojnë peshë Qeveria e re e Republikës së Kosoves nëse vazhdon të zbatojë programinë Qeverisësë do ta ketë përkrahjen maksimale të qytetarve dhe të bashkësisë ndërkombëtare.Në fundë edhe njëhere po e theksojmë se Shteti i Kosovës nuk është pronë e as/kujtë por është atëdhe i të gjithë qytetarve të cilët në mënyra të ndryshme kontribuan për lirinë Pavarsinë dhe Shtetësinë e saj. Kosova dhe Pavarsia e saj janë projektë i përbashkëtë i Shteteve të Bashkuara të Amerikaës dhe Shteteve tjera të perendimitë. Prandaj duhet shiquar dhe menduar me kujdes porositë mesazhet, kërkesat të cilat vinë nga këto qendra në adresë të Republikë së Kosovës. Pa ndihmën dhe përkrahjen e këtyre Shteteve liria dhe Pavarsia e Kosovës do të rrezikohej vazhdimishtë nga serbia. Duhet të jemi mirënjohës ushtarve të Kforitë të cilët plotë qe 20 vite e ruajnë paqen sigurinë dhe i mbrojnë kufijtë e Kosovës.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat