“Po, si të bëhet që Serbia të fitojë diçka?” - Bota Sot
“Po, si të bëhet që Serbia të fitojë diçka?”

Opinione

“Po, si të bëhet që Serbia të fitojë diçka?”

Nga: Muhamet Mustafa Më: 25 shkurt 2020 Në ora: 20:51
Muhamet Mustafa

Kur eksperte evropian i paskeran tërheq vërejtjen Komisarit te BE Borell se ndryshimi i kufijve midis Kosovës dhe Serbisë, mund te hap “kutinë e Pandarës) , ai qenka kundërpërgjigjur ““Po, si të bëhet që Serbia të fitojë diçka?” Një pyetje qe fsheh ne vedi një lajthitje ose se paku keqinformim , ne mos edhe qëndrim te njëanshëm.

Mbi baze te pjesëmarrjes aktive ne negociatat e Venës për statusin e Kosovës janë aprovuar shume propozime te Serbisë dhe bashkësisë ndërkombëtare ne linjën kërkesave te Serbisë për te akomoduar sa me mire minoritetin serb ne Kosove – Ne Planin gjithëpërfshirës te Presidentit Ahtisaari . Është realizuar procesi i decentralizimit qe ka imponuar një ristrukturim radial te organizmit territorial , ku janë formuar 10 komuna te reja Serbe, është siguruar qe këto komuna te kenë drejta shtese, asimetrike, ne krahasim me komunat e tjera, janë siguruar 10 ulëse te garantuara ne Kuvend për serbet, pastaj përfaqësim i obliguar ne Qeveri, përdorimi zyrtar i gjuhës serbe, universiteti publik, shëndetësia sekondare, mbrojtja e pronës se objekteve fetare dhe trashëgimisë se tyre kulturore e religjioze edhe, është siguruar një lloj vetoje e minoritetit serb , nëpërmjet kërkesës se votës se 2/3 te deputetëve te minoritetit serb për te fuqizuar ndryshimet kushtetuese dhe një sere ligjesh te rëndësishme.

Pra Serbia dhe minoritetit Serb kane fituar kaherë me zgjidhje kushtetuese e institucionale edhe përtej Kartës Evropiane për te drejtat e minoriteteve dhe vetëqeverisjes lokale. Ndaj rendi për kompromise është tek Qeveria e Serbisë. Ndaj bashkësia ndërkombëtare duhet ta detyroje qeverinë Serbe ti beje këto kompromise , ngjashëm me ato qe pala Kosovare i ka bere ne Viene. Ndryshe edhe Bashkësia ndërkombëtare i ben ehon shprehisë se vjetër dhe te re te Serbisë qe vazhdimisht te kërkoje nga Kosova kompromise mbi kompromise.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat