Evropa ka të meta të thella, strukturore, për shkak të politikikave  populiste

Opinione

Evropa ka të meta të thella, strukturore, për shkak të politikikave  populiste

Nga: Ali Hertica Më: 27 shkurt 2020 Në ora: 12:49
Ali Hertica

Aroma e revolucionit është në ajër, elitat kanë tradhtuar popullin dhe një luftë e vërtetë civile evropiane po tërhiqet, filozofi dhe historiani nuk do të shqetësojë. Se si populizmi kërcënon Evropën e hapur nuk është vetëm një paralajmërim për humbjen e unitetit evropian, por edhe një argument i zjarrtë për një Evropë tjetër, përsëri në idenë evropiane dhe idealin e bashkimit demokratik, një Evropë politike, të bashkuar në një republikë evropiane.

Pse Evropa duhet të bëhet republikë, ajo tashmë përvijoi imazhin e saj ideal për një Evropë të re. Evropa e sotme ka meta të thella, strukturore, kryesisht për shkak të fundosjes së politikës evropiane në kënetën e teknologjisë së Brukselit. Në fushën ekonomike, Evropa u përball me një krizë të madhe bankare në vitin 2008 të cilën ajo nuk ishte në gjendje ta përballonte në mungesë të një baze të fortë politike. Institucionet Evropiane dhe Banka Qendrore Evropiane e bënë Greqinë delet e zeza, dhe Grekët nuk mund të mbroheshin kundër institucioneve evropiane.

Ishte fillimi i post-demokracisë evropiane, nuk ka demokraci në nivelin evropian dhe demokracia kombëtare nuk mund t'i shpëtojë deklaratave të Brukselit, në mënyrë që të mos ketë më sovranitet të vërtetë në nivelin kombëtar. Në këtë "tokë askush" midis post-demokracisë evropiane dhe demokracisë kombëtare, populizmi do të lulëzojë. Qytetarët evropianë i drejtohen nacionalizmit sepse nuk dëgjohen në skenën evropiane.

Por çfarë e sheh Guérot si një alternative, këtu shpaloset ideja e saj për një republikë evropiane. Ajo dëshiron të heqë qafe sovranitetin fiktiv, kombëtar mbi të cilin bazohet Bashkimi Evropian, dhe më pas dëshiron të bëjë lëvizjen drejt një demokracie funksionale, transnacionale evropiane. Një demokraci post-nacionale ajo, e përbërë nga një rrjet rajonesh dhe qyteteve evropiane nën ombrellën mbrojtëse të një republike evropiane. Asnjë shtet kombëtar, por rajone evropiane. Jo një shtet komb, por një qeveri evropiane, përfshirë një Kongres Evropian dhe parti dhe elektorale transnacionale. Një ndryshim në të cilin Shtetet e Bashkuara të Evropës do të shndërrohen në Republikën Evropiane.

Në librin e saj për luftën e re civile është tani ose kurrë për Evropën. Sot, argume se, Evropa është e ndarë thellësisht midis veriut dhe jugut, lindjes dhe perëndimit. Për shkak të fenomeneve të krizës dhe një konfrontimi midis "elitës" dhe populistëve të pakënaqur që pretendojnë të përfaqësojnë "popullin", një luftë civile evropiane po ngadalë po merr formë. Humbësit e globalizmit janë kundër fituesve të tyre, të rinj deri në të moshuar, të varfër ndaj të pasur, identitete me kozmopolitanët: ekziston një luftë transnacionale dhe pan-Evropiane që, sipas mendimit të saj, bën që shtetet kombëtare evropiane të copëtohen si organe politike. Kriza e euros dhe kriza pasuese e refugjatëve kanë acaruar përçarjet politike dhe mosmarrëveshjet sociale, ekonomike dhe kulturore në Evropë dhe shpërtheu sistemin klasik të partive politike në Evropë. Ky sistem është zëvendësuar nga një luftë midis mbështetësve të kufijve të hapur kundër atyre që duan të mbyllin kufijtë.

Jo vetëm që kjo krijon luftën civile evropiane, por gjithashtu krijon, përmes copëzimit të shteteve nacionale evropiane, hapësirën për utopinë  Evropiane. Qytetarët evropianë duhet të marrin drejtimin në këtë duke luftuar për një Evropë të bashkuar bazuar në parimin e barazisë së përgjithshme politike. Kjo është thelbësore për të menduarin e saj, çdo Evropian është i barabartë dhe gjithashtu përfaqësohet në nivelin politik brenda Kongresit Evropian. Kjo është një nga pikat e forta të argumentit të saj: ndjekja e saj për një Evropë vërtet ndryshe, dhe aftësia e saj për të menduar nga një vetëdije e përbashkët evropiane. Struktura politike e Evropës së sotme, shkruan ajo, është një tradhti e frymës evropiane. Nacionalizmi dhe populizmi po bllokojnë rrugën drejt një zgjidhjeje pan-evropiane për problemet tona sociale. Këtu sheh një lidhje farefisnore me luftën kulturore midis frymës evropiane dhe mendjemadhësisë kombëtare që tërboi gjithashtu njëqind vjet më pare, një konflikt midis kërkimit të kufijve nga njëra anë dhe zhvillimit të frymës evropiane, evropiane.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat