Me 15 Korrik, Maqedonina e Veriut do të zgjedh të parët e tyre! - Bota Sot
Me 15 Korrik, Maqedonina e Veriut do të zgjedh të parët e tyre!

Opinione

Me 15 Korrik, Maqedonina e Veriut do të zgjedh të parët e tyre!

Nga: Skenderbeg Klaiqi Më: 13 korrik 2020 Në ora: 14:36
Skenderbeg Klaiqi

Në garë përveq partive më të mëdha maqedonase, do të konkurojnë paralelishtë edh partitë shqiptare.

Në bazë të prognozave, në këtë vendë kësaj radhe do të ketë ndryshime rrënjësore në politikë, edhe atë në të mirë të krahut pro perendimorë.

Maqedonina e Veriut, tani më nuk ka të bëjë me konflikte dhe me armiqësi në mes të shqiptarëve dhe të maqedonasve, por janë vënë re dy krahët që janë, krahu properendimorë dhe krahu prolindje, apo pro rus, që në këtë shtet ka qeverisur shumë vite, e që ka sjellur korrupcionin, vuajtjen e popullatës dhe ikjes s qytetarëve, të cilët qytetar më së shumti kan psuar janë shqiptarët.

Në shtetin e lashtë Ilir të Aleksandrit të madhë Lekës së Madh (356–323 p.e.s.), rol të rëndësishëm luajtën edhe shqiptarët në formimin e ksaj Republike, si ajo e Republikës së Kushevës etj.

Në kohën e fundit përherë të parë pask konflikteve të tmerrshme në Gadishullin Ilirik, u zhvillua një koalicion në mes të këtyre dy popujve, që ishim mësuar ti shihnim në konflikte, herë herë të armatosura, e që këto konflikte e luftra u ndihmonin dhe u shkaktonin nga populli fqinjë i Serbisë që shumë herë ka ndikuar me propogandat dhe komplotet e tyre që të shtyheshin në mes veti.

Armiqët e dy popujve i bënin këto që të ken vet mundësi më mirë ta shtrinin ndikimin në Maqedoni, duke u arsyetuar se ata vinin nga i njejti religjion, duke e harruar se këtë religjion që ksihin maqedonsit, kan edhe shumë shqiptar të cilët janë asimiluar, janë tjetersuar dhe kan humbur identitetin.

Meqenëse Bota gjendet në një udhëkryq, të rregullimit shoqërorë, poashtu në udhëkryq gjendet edhe Gadishulli Ilirik, ku një gjë gati se e kan filluar ta kuptojnë të gjitha kombet dhe popujt e ktij Gadishulli.

Shpresoj që maqedonsit kan filluar ta kuptojnë këtë dhe ta pranojnë, por ti pranojnë edhe shqiptarët si popull autokton dhe më i përafërt me pellazgët dhe Ilirët.

Po kthehem te zgjedhjet e 15 Korrikut ku bashkarisht në koalicion po konkurojnë dy parti që janë edhe të krahut properendimorë, e që partia tjetër që do të ngjitet lartë kësaj radhe është ajo e liderit Sela, që shihet nga shqiptarët si një parti e shpresës dhe e kthesës, si një parti që me programin e saj do të sjell investime të huaja në vendë e që do ti kanalizoj dhe orientoj aty ku popullata shqiptare ka më shumë nevojë.

Më pak e pëlqyera si parti nga maqedonsit do të jetë ajo e VMRO -DPMNE, si një parti apo koalicion që ishte në pushtet qe shumë vite, ku kishte qeverisur me shumë skandalle, konflikte, duke i shkaktuar vuajtje dhe mjerim popullatës së atjeshme, e më së shumti popullit shqiptar që jeton në këtë shtet.

Interesant përkrahje të madhe nga maqedonsit, por edhe nga një parti shqiptare që hyri në koalicion me të, kësaj radhe ka partia e LSDM-sëe Zoran Zaev. Kjo parti po llogaritet si një parti properendimore dhe se popullata shpreson që këtë shtet do ta dërgon në rrugën e anëtarësimit në Bashkimin Europian, që pozicionin e shqiptarëve ta sjell aty ku i takon, bashkarishtë me partitë shqiptare që do ta krijojnë qeverinë.

Prandej shqiptarët në Maqedonin e Veriut, kësaj radhe duhen të radhiten në krahun e partive me orientim Euro-Atlantik dhe mundësishtë të bëhen bashkë që kësaj radhe ta shumicën në Parlament.

Popullatë e Maqedonisë së Veriut, urime për fitoren drejt prosperitetit dhe orientimit properendimorë. Urime popullit shqiptar në marjen e pozicioneve.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat