Korrupsioni dhe pabarazia ushqejnë njëri-tjetrin

Opinione

Korrupsioni dhe pabarazia ushqejnë njëri-tjetrin

Nga: Ali Hertica Më: 1 tetor 2020 Në ora: 10:33
Ali Hertica

Një vëzhgim i parë që u bë në atë kohë është se indeksi i perceptimit të korrupsionit 2016 tregon se korrupsioni sistematik dhe pabarazia shoqërore shkojnë krah për krah. Një situatë e tillë jo vetëm që shkakton zhgënjimin e publikut ndaj institucionit politik që nuk po adreson këtë situatë, por gjithashtu krijon një terren të populizmit dhe për politikanët që shartojnë programin e tyre politik mbi të. Rritja e politikanëve populistë është jo vetëm një shenjë paralajmëruese por edhe një barometër i shkallës së zhgënjimit që buron nga pabarazia që ushqehet nga korrupsioni, ndër të tjera.

"Në shumë vende, njerëzit janë privuar nga nevojat e tyre themelore përmes korrupsionit, ndërsa një numër individësh në një pozitë të pushtetit përmes korrupsionit mund të jetojnë një mënyrë jetese luksoze pa u ndëshkuar. Korrupsioni dhe pabarazia ushqejnë njëri-tjetrin, duke krijuar një rreth vicioz korrupsioni, shpërndarje të pahijshme të pushtetit në shoqëri dhe shpërndarje të pabarabartë të pasurisë. Për më tepër, siç tregohet nga "Panama Papers" ndër të tjera, kjo mundësi e vetë-pasurimit në dëm të së mirës së përbashkët përkeqësohet më tej nga mungesa e transparencës së sistemit financia nuk mund ta lejojmë luksin e zvarritjes. Korrupsioni duhet të luftohet urgjentisht në mënyrë që cilësia e jetës së njerëzve në të gjithë botën të përmirësohet, ”shton Ugaz. Vëmendje e veçantë duhet t'i kushtohet "Çështjeve të Korrupsionit të Madh": nga Petrobas dhe Odebrecht në Brazil te ish-presidenti i Ukrainës Yanukovych. Këto raste tregojnë se si, përmes bashkëpunimit midis biznesit dhe aktorëve politikë, miliarda dollarë po devijohen nga ekonomia në të mirë të një pakice të vogël dhe në dëm të një shoqërie. Ky lloj korrupsioni shkel të drejtat e njeriut, parandalon zhvillimin e qëndrueshëm dhe promovon përjashtimin shoqëror. Seria e skandaleve të korrupsionit që përfshin politikanë dhe kompani të cilat janë nxjerrë kohët e fundit në dritë dëmton në mënyrë të padiskutueshme reputacionin e vendit, në këtë rast Brazilin. Ky vend ka parë rezultatin e tij në "Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit" sistematikisht në vitet e fundit.

Rivendosja e besueshmërisë dhe reputacionit të një vendi që përjeton një krizë të tillë etike dhe reputacioni mund të arrihet jo vetëm nga gjyqësori por duhet të mbështetet gjithashtu nga fuqitë legjislative dhe ekzekutive.

Ky dimension i fundit, përkatësisht ai i angazhimit politik për t'iu qasur problemit të korrupsionit dhe pabarazisë në një perspektivë koherente, është thelbësor për një demokraci. Ky angazhim politik kërkohet nëse njerëzit që janë të lodhur nga premtimet boshe të politikanëve për të luftuar korrupsionin nuk do të vendosin shpresat e tyre tek politikanët populistë që premtojnë të thyejnë sistemin e korrupsionit dhe privilegjit. Populizmi nuk është ilaçi i duhur dhe vetëm do ta përkeqësojë problemin.

“Në vendet me udhëheqës populistë ose autokratë, ne shohim se demokracitë shpesh janë në rënie dhe ekziston një model shqetësues i përpjekjeve për të prishur shoqërinë civile, për të frenuar lirinë e shtypit dhe për të dobësuar gjyqësorin e pavarur. Në vend që të mbajnë zotimin e tyre për të luftuar konfliktin e interesit, korrupsionin dhe privilegjin, udhëheqësit e këtij lloji po instalojnë forma edhe më të këqija të sistemeve të korrupsionit. "Vetëm në shoqëritë ku ka liri të shprehjes dhe transparencë në vendimmarrjen politike dhe ku ka institucione të forta demokratike, shoqëria civile dhe media mund t'i kërkojnë përgjegjës sundimtarëve dhe të luftojnë korrupsionin me sukses." Rezultatet në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit të Turqisë dhe Hungarisë, vendet ku udhëheqësit autokratë po forcojnë pozicionin e tyre, kanë rënë në vitet e fundit.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat