Nevojiten reforma të gjera, për një shoqëri të shendosh

Opinione

Nevojiten reforma të gjera, për një shoqëri të shendosh

Nga: Ali Hertica Më: 3 dhjetor 2020 Në ora: 09:13
Ali Hertica

Misioni i Reformës Radikale është të promovojë një vizion të ri të një shoqërie vërtet demokratike, tolerante, barazie, të drejtë dhe të jashtme dhe kështu të krijojë një alternativë të besueshme ndaj politikave reaksionare neo-konservatore ekonomike, sociale dhe arsimore, të cilat kanë dominuar politikën britanike për katër dekadat e fundit. Varfëria dhe pabarazia që ne shohim në Britani sot nuk janë të pashmangshme. Ato nuk vijnë nga "ligjet e ekonomisë" por nga dështimi për të reformuar një sistem politik të korruptuar, i cili ka rreshtuar anash elektoratin dhe u ka dhënë kontrollin lobistëve, dhuruesve të partive dhe pronarëve të gazetave miliarderë.

Çështja kryesore nuk është që disa njerëz të pasur kanë shumë më shumë para sesa duhen, por që ligjet tona i lejojnë ata të shmangin pagimin e taksave që duhet të paguajnë dhe të blejnë gjëra që nuk duhet të jenë në shitje: ndikimi politik, kontrolli i informacionit , dhe aksesi i privilegjuar në drejtësi, arsim dhe punë, të cilat ngulisin pabarazi dhe dëmtojnë jetën e atyre që janë më pak me fat.

Ne e hedhim poshtë si kapitalizmin neo-konservator vetë-shërbyes, ashtu edhe socializmin e stilit të vjetër, i cili ka mbajtur të Drejtën në pushtet për shumicën e gjashtëdhjetë viteve të fundit. Nevojiten reforma të gjera, por fantazitë për një shoqëri që nuk ka nevojë për mbrojtje efektive ose kontrolle kufitare dhe ku paratë shpenzohen pa marrë parasysh se si do të paguhen nuk kanë tërheqje me publikun dhe mund të çojnë vetëm në konflikt dhe zhgenjimi Ajo për të cilën ne qëndrojmë është shumë më realiste: krijimi i një baze të qëndrueshme për barazi dhe prosperitet përmes reformës kushtetuese, politikës së mbështetur në prova dhe një ekonomie tregu dinamik, plural, social të llojit i cili ka provuar një sukses të qëndrueshëm në demokracitë e tjera të Evropës Veriore.

Këto objektiva mund të arrihen, por vetëm përmes ndryshimeve të gjera në një sistem qeverisjeje që u shërben interesave të të fuqishmëve në kurriz të publikut në përgjithësi. Të gjitha reformat e mëdha: heqja e lagjeve të kalbura dhe tregtia e skllevërve; liria e besimit dhe votat për gratë, u rezistuan ashpër dhe megjithatë, kur publiku u mobilizua, u bë i papërmbajtshëm. Ka ardhur koha për një valë të re të fuqishme reformash për të krijuar një demokraci moderne, të përgjegjshme, me pamje të jashtme dhe kështu të sigurojë bazën për një shoqëri drejtësie dhe mundësi për të gjithë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat