Bolshevizmi dhe Demokracia

Opinione

Bolshevizmi dhe Demokracia

Nga: Ali Hertica Më: 18 janar 2021 Në ora: 10:10
Ali Hertica

Këshillat e punëtorëve kishin dalë kudo dhe brenda dhe jashtë këshillave pyetja ishte nëse këshillat duhet të heqin dorë nga pushteti, siç dëshironte social demokracia, ose duhej ta mbante në duart e veta, pas shembullit i Revolucionit të Tetorit Bolshevik në Rusi (1). Bremer Linke sapo kishte ardhur nëse bolshevikët ishin të bindur se revolucioni mund të merrte vetëm një mënyrë proletare grevë kur një pakicë aktive e klasës punëtore brenda këshillave klasa në tërësi. Kjo është arsyeja pse ata ishin të parët në Gjermani që kishin një të tillë u formua partia komuniste. Më 16 dhjetor 1918, dy ditë më pas Pannekoek shkroi artikullin e tij, kongresi i këshillit i dorëzoi pushtetin qeverisë.

Sidoqoftë, kjo nuk i dha fund revolucionit gjerman, derisa mbeti një aktiv pakicat luftojnë për të gjithë pushtetin në këshillat e punëtorëve. Në atë kohë, nuk ishte ende e qartë se Sovjetikët në të vërtetë mbanin të gjithë pushtetin të një qeverie të Komisarëve të Popullit që ishin mbi ta kompani të shtetëzuara në mënyrë selektive. Kështu lindi një kapitalizëm shtetëror i krijuar nga Lenini u pa gabimisht si socializëm. Shikoni Marksizmin GIC dhe Komunizmin Shtetëror; Vdekja  e Shtetit (1932).

Bolshevizmi dhe Demokracia Çështja e demokracisë tani është problemi kryesor në riorganizimin Gjermania. Qeveria e përkohshme po bën çmos për të rivendosur pushtetin e vjetër shtetëror kundër forcës së re revolucionare të masave punëtore. Tek ajo vjen e gjithë trashëgimia shpirtërore e Social Demokratit të vjetër parti për të mirë; me parullat 'e provuara dhe të provuara' të përdorura nga partia me agjitacionin e saj shumë dekada ishin shtypur nga masa, ajo shpreson më pak e qartë për të qetësuar punëtorët që shohin përpara. Në të kundërt, revolucionari zëdhënësit e proletariatit mbështeten në gjithçka përvojën e na ka mësuar gjëra të reja në vitet e fundit. Dhe këto njohuri të reja shqetësojnë kryesisht demokracia.

Çfarë do të thotë kjo, çfarë është demokracia? Qeveria e njerëzve. Njerëzit duhet vetë qeveris, të mos drejtohet nga të tjerët. Ajo duhet të ketë biznesin e vet rregulloni, sipas vullnetit tuaj. Vihet re që kjo fjali, siç lexon në kuptimin e drejtpërdrejtë, është jashtë realitetin dhe përmban vetëm terma të pakuptimtë. Sepse ata janë një 'popull' mund të organizoni punët tuaja nuk ekziston. Kombi është i ndarë në klasa; shfrytëzuesit dhe punëtorët janë ashpër kundër njëri-tjetrit, punëtorët dhe shfrytëzuesit nuk kanë ose vetëm gjëra të parëndësishme me interes të përbashkët; a ata nuk mund të kenë një vullnet të përbashkët 'vetanak'. Dhe nëse sipas më të rreptës, punëtorët dhe borgjezinë formale më demokratike të demokracisë në mënyrë korrekte u përfaqësuan numerikisht në një parlament, si do të ishin mund të sundojnë së bashku? Çfarë tjetër mund të bënin ata, por vazhdimisht të argumentojnë dhe punën e njëri-tjetrit paralizoj? Kur flasim për njerëzit, kuptojmë masat popullore, në në ndryshim nga pakica pronare. Ky popull, njerëzit e varfër që punojnë, klasa proletare duhet të qeverisë vetveten.

Proletariati është masa, shumica; interesi i tij duhet të kontrollojë gjithçka që ndodh në shoqëri. Nuk duhet të mbizotërojë në kuptimin që për rreth 10 përqind edhe borgjezët interesat pak - kjo është po aq e pamundur sa ideja e reformistë që më parë interesat e punëtorëve llogariteshin pak, ndërsa ishin në realiteti interesi i kapitalit ishte i plotfuqishëm. Rëndësia e masave punëtore duhet të sundojë vetëm. Nga dy politike krejtësisht të kundërta vetëm një objektiv mund të ndiqet. Ne gjithashtu kemi kritikuar ndonjëherë votimin universal. Ne kanë thënë, njerëzit nuk janë të barabartë me njëri-tjetrin, prandaj votat e tyre duhet të jenë nuk janë të barabartë me njëri-tjetrin. Një njeri që jeton vetëm në kryeqytetin e tij nuk punon, ai ushqehet si parazit në trupin e shoqërisë. Një shushun duhet jo aq për të thënë sa një punëtor i cili, me punën e tij shoqërisë. Kjo arsye ishte, në një farë mase, një arsye etike.

Tani më mirë të themi se qëllimi i politikës sonë, puna tani e nevojshme e ndërtimit socialist të shoqërisë, është krejtësisht e kundërt me interesat e borgjezisë, që ata duan ta pengojnë këtë punë sa më shumë që të jetë e mundur dhe minojnë Kush do të punësojë njerëz që bëjnë gjithçka kur ndërtojnë një shtëpi? do të bëjë për të penguar dhe shkatërruar? Pasi është vërtetuar se masat punëtore duan të përdorin fuqinë e tyre politike për të shpërbërë socializmin ndërtimin, ata duhet të përjashtojnë borgjezinë nga bashkëpunimi; interesat e kapitalit nuk kanë një fjalë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat