Kakofonia dhe hipokrizia e Edita Tahirit më bën të vjellë

Opinione

Kakofonia dhe hipokrizia e Edita Tahirit më bën të vjellë

Nga: Lirim Gashi Më: 15 shtator 2021 Në ora: 12:54
Lirim Gashi

Edita Tahiri flet shqip me dialekt të Mamushes, Bazhdrahanes, Qylhanit, Shatërvanit dhe Arnautmistanit.

Kështu që unë nuk pres që ajo ta dojë kombin dhe shtetin.

Unë pres prej saj vetëm arrogancë, hipokrizi dhe tallje me mendjen e budallenjve.

Fatkeqësisht, qeveria aktuale Edita Tahirit dhe opozitës së dobët i jep shumë argumente për kritika dashakeqe dhe të pasinqerta sepse lëvizë ngadalë si breshka.

Kjo është arsyeja pse në artikullin vijues kam shkruar për mungesën e një plani dhe programi të detajuar dhe profesional social dhe zhvillimor.

Sepse aty ku nuk ka plan dhe program profesional shoqëror dhe zhvillimor ose një plan dhe program të detajuar pune, ka vetëm improvizim.

Plani i zhvillimit gjithashtu parashikon një reduktim të importeve nga Serbia.

Por është arrogancë dhe hipokrizi të kërkosh nga qeveria aktuale të lejojë oligarkët tregtarë të bëjnë atë që duan, kur duan dhe sa duan, dhe nga ana tjetër të kritikosh të njëjtën për faktin se kurrë nuk ka pasur më shumë importe nga Serbia se sot. 

Sepse gjashtë muaj nuk janë të mjaftueshëm për të vënë gjërat në rrugën e duhur që nuk kanë funksionuar për dy dekada rresht.

Nga ana tjetër, importet dhe eksportet nuk diktohen dhe ndalohen me dekrete, si në shtetet totalitare, sepse marrëdhëniet e tyre matematikore ndryshojnë vetëm me rritjen e prodhimit vendas në favor të eksporteve.

Prandaj, qeveria aktuale nuk duhet të rekrutojë vetëm ekspertë që specializohen në fusha të caktuara dhe ofrojnë ekspertizë të izoluar, të segmentuar dhe joefikase, por mbi të gjitha ekspertë të cilët janë në gjendje të ndërtojnë analiza, sinteza dhe teori shumëdimensionale dhe shumëdisiplinore dhe t'i bëjnë ato funksionale.

Dhe jo vetëm kaq, Kosova ka nevojë për ekspertë që ndjekin qëllime efektive dhe mund të krijojnë kushte optimale për zbatimin e suksesshëm të teorisë në praktikë.

Dhe jo vetëm kaq, por ekspertë të cilët janë në gjendje të krijojnë, aftësojnë dhe adresojnë specialistë për ndërveprim politik, filozofik dhe shkencor përmes trajnimit profesional të talenteve natyror.

Ose ekspertë të cilët janë në gjendje të mobilizojnë, koordinojnë dhe përsosin të gjitha aftësitë e tyre specifike dhe t'i theksojnë dhe zbatojnë ato në praktikë sa më mirë që të jetë e mundur, për mirëqenien e tyre personale dhe në dobi të njerëzve dhe shtetit.

Ose më mirë, ekspertë të cilët mund të krijojnë specialistë për ndërveprim politik, filozofik dhe shkencor për zbatimin efikas dhe të qëndrueshëm të masave politike, ekonomike, sociale dhe ligjore.

Me fjalë të tjera, ekspertë që kombinojnë aftësitë cilësore jo vetëm me njëri -tjetrin, por edhe me realitetet specifike të brendshme dhe të jashtme të një natyre politike dhe shoqërore.

Më konkretisht, ekspertë që mund të pajtojnë çështjet ekonomike, financiare, sociale dhe kulturore, si dhe ato të sigurisë së brendshme me realitetet e jashtme ose globale diplomatike, gjeopolitike dhe gjeostrategjike.

Sigurisht, përmes analizave dhe sintezave që përfshijnë të gjitha shkencat klasike dhe moderne që janë novatore dhe krijuese, duke marrë parasysh të gjitha përvojat dhe njohuritë moderne politike, ekonomike, shkencore dhe filozofike që janë provuar në vendet e zhvilluara.

Ekspertët me njohuri të segmentuara thjesht nuk mund ta zgjidhin këtë detyrë komplekse dhe delikate siç duhet.

Pse e them këtë?

Sepse ekspertët që shkëlqejnë vetëm në një fushë të caktuar nuk kanë as sensin dhe as talentin për zbatimin funksional dhe efikas të ideve të tyre cilësore në një tërësi harmonike që korrespondon me gjetjet dhe përvojat më të fundit nga politika, filozofia, arti, letërsia dhe shkenca.

Sepse përzgjedhja e sistematizuar dhe e funksionalizuar meritokratike është një art në vete që shumë pak njerëz e njohin dhe e zotërojnë.

Por elitat tona intelektuale, politike dhe kulturore jo vetëm që nuk po e kryejnë punën e tyre si duhet, por gjithashtu nuk janë në gjendje të punojnë më mirë, edhe nëse duan, sepse janë të vjetëruara, të kufizuara, monotone dhe uniforme.

Prandaj, Kosovës i mungon një burim (sfond) i përhershëm dhe i bollshëm me njohuri, vlera dhe përvojë autentike mbi të cilat mund të ndërtohet jo vetëm një politikë strategjike afatmesme dhe afatgjatë, por edhe një e ardhme më e sigurt.

Nëse kjo praktikë dhe qasje joefikase nuk ndryshohet urgjentisht, ne do të kemi tendenca të vazhdueshme revolucionare në të ardhmen, përmes të cilave ne do të shkatërrojmë vazhdimisht në thelb gjithçka, përfshirë vlerat dhe përvojat e provuara.

Për më tepër, ne do të kemi një mentalitet, qasje dhe praktikë eksperimentale dhe fatale nga çdo parti politike që vjen në pushtet.

Të paktën kështu e shoh unë, por ju mund të mbeteni të paaftë dhe të bëni politikë të keqe për aq kohë sa ju lejohet.

Nëse votuesit ju tolerojnë, pse jo?

Sepse budallenjtë nuk dinë asgjë dhe nuk pyesin asgjë.

Dy vese të këqija që së bashku bëjnë një koktej Molotovi.

Krenaria e rreme e kombinuar me injorancën duket se heq kuptimin, qëllimin dhe elegancën nga veprimet e juaja.

Çuditërisht, ju jeni shumë të talentuar për të qenë të kënaqur me parashikimet dhe rezultatet e zgjedhjeve.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat