Letër e hapur “Syrit të Popullit” - Bota Sot
Letër e hapur “Syrit të Popullit”

Opinione

Letër e hapur “Syrit të Popullit”

Nga: Ragip Guraziu Më: 20 mars 2018 Në ora: 11:40
Ragip Guraziu

Pasi Prokuroria Speciale e Kosovës ka ngritur aktakuzë ndaj 10 anëtarëve të “Syrit të Popullit”, Avni Llumnica, Ragip Sallova, Sadri Ramabaja, Sabit Berisha, Behxhet Luzha, Halim Halim, Bajrush Konjusha, Lirije Luzha Rexhep Topalla dhe Murat Jashari.

Uniteti ynë grusht i fortë për sllavët serb e rus

Pasi Prokuroria Speciale e Kosovës ka ngritur aktakuzë ndaj 10 anëtarëve të “Syrit të Popullit”, Avni Llumnica, Ragip Sallova, Sadri Ramabaja, Sabit Berisha, Behxhet Luzha, Halim Halim, Bajrush Konjusha, Lirije Luzha Rexhep Topalla dhe Murat Jashari.

Shqiptari nuk i shkon në konak askujt për tradhti! Dhe pritësi në konakun  e tij ,shqiptari nuk bëhet tradhtar n'konak të vet ! Miku i mikut është  mik për shqiptar ! Shqiptari nuk prodhonë pabesi , nuk bënë tradhti ,dhe  nuk vret me korrupsion,pabesi?!

Nuk vjedh, nuk e do njersën e huej ,nuk e prekë moralin e tjetrit , nuk e nenqmonë etikën e tjetrit, E do kombin gjuhën kulturën e përparimin kombëtar-shqiptar, E ruan me fanatizem çdo parim të krenarise shqiptare-kombëtare.

Pse këtë letër të hapur bash juve?!

Sepse vije nga një fsht i komunës së THerandës,ish- Suhareka, ndër fshatrat më të mëdhenjë,që quhet Bllacë. Fshatë historikë që ju bëri ballë të gjithave luftrave e të gjithave duke dalur fitimtar me kokë lartë..Janë gjashtë arsye shumë të fuqishme që i bëjnë krenarë banorët e fshatit Bllacë të komunës së Therandës (ish-Suhareka), për personalitetet e tyre historike të të gjithave kohëve. Ali (Bllaca) Guraziu, përfaqësues në Lidhjen  Shqiptare të Prizrenit, krahas emrave të tjerë të njohur si Shaip Aga, Haxhi Beqiri, Selim Ibrahimi, Shaban Bajraktari, etj. Pastaj, vjen Ramë Bllaca, njeriu që kishte bërë histori si rrallëkush në kohët më të zeza për shqiptarët ,që grisi traktatin  në parlament midisë  beogradit që bënte fjalë për shpërnguljen e shqiptarëve për Anadoll-Turqi dhe po atë ditë i kushtoi me jetë se e vran në pritë kurtha sllavo serbe-jugosllave e Ruse në hyrje të fshatit të tij.., Asllan Fazliu, biri tjetër i Bllacës, kolonë e fuqishme ngulur thellë në memorien e shqiptarëve, ishte Qazim Bllaca, i biri i Ramës dhe vjen rapsodi i mirënjohur Riza Bllaca, kënga e të cilit vazhdon të jehojë sot e gjithë ditën ndër shqiptarët. Por në memorien e bllacianëve ka mbetur e pashlyer bujtja e Isa Boletinit në këtë fshat. Por, nga memorien e bllacianëve nuk mund të shlyhet as Azem Galica dhe jo rastësisht Bllaca ka hyrë në historinë kombëtare shqiptare

Sepse që nga viti 2001 une jam anatruar ne LPK, dëshmi libreza dhe ata që më kanë anëtarsuar janë në jetë. Kuptohet ,Dega në THerandë ish-Suhareka. Që thuhet prmotorri i UÇK-së.

Sepse Përmendorja e Komandant Kumanovës Ismet Jasharit e vendosur tek Bajraku territori i fshatit tim Bllacës. Që tani Murat Jashari është vëllai i tij në këtë organizat me ndikim lexo lart,dhe dihet rasti i tij i plagosjes së Azem Vllasit.

Jo vrasje e ndekje,por unitet e bashkim per situatat politike në këto momente

Tani,Kosova e Shqipëria janë në grupin e vendeve më të korruptuara të botës.Ndërsa Kosova në listën e 149 vendeve të botës, të përfshira në sondazh, renditet në vendin e nëntë, Shqipëria renditet e nëntëmbëdhjeta.Njoftim nga Haga: Sot janë mbledhur gjykatësit e Speciales

Edhe aty kur punët vijnë (PISKË), jo gjithherë,deputetët duhët të jenë të vetëdishëm,( në rastëse unë kamë kuptuar diç,8200 hektar tokë po dëmtohemi),por në rastse votuesit-ata qe kanë dhënë votën e tyre si gjithëherë,thuhet e shenjtë,e gjithë ne ,me pak dallime, tani po na imponohet po thotë dikush,ta kalojmë këtë pengesë,se po na presin edhe pengesat tjera,bile edhe kufiri me Serbinë,inshalla nuk na detyrojnë që të na futet Serbia kendej gardhit,në Merdare,se deri aty veq është.

Kjo po vërtetua edhe në shënimin tjera 28 nëntorit të Pavarësisë së SHqipërisë,ku shumica e shqiptarëve më tepër parapëlqejnë ta quajnë 28 nëntorin si''Festa e Flamurit''.Edhe pse 28 nëntori për kombin shqiptarë i lidh shumë festa historike si; Dita e Flamurit,Ditlindja e komandantit legjendar Adem Jasharit,dalja ne sken e UÇK-së,por në dallim, në këtë datë historike festuam te gjithë së bashku edhe qindë vjetorin e Pavarësisë së SHqipëris.Pa marr parasyesh divergjencat nga jasht.

Deri në këtë ditë,ne iu kenduam;foshnjave,vjershë ninullash,këngë kreshnike me lahutë e çifteli,e çka tjetër…

Mbi të gjithash,të gjitha këto këngë e vjershash,vargje poetike,të dedikuar gjithnjë kombit tonë,dhe ndalë nga dalë,do t’ia arrim çëllimit bile shumë afër,duke falenderuar nënat tona (edhe pse të paarsimuar) kan ditur ta ruajnë traditën kombëtare në këto forma të ndryshme dhe po këto nëna shqiptare,veç se na linden e na rriten,na mësuan dhe na brymosen me patriotizëm drejt çështjes kombëtare,dhe mund e sakrificash (që këto merita qe ne erdhem deri këtu) iu dedikohen këtyre nënave,HEROINAVE,të kombit shqiptar.

Sa më shumë ne po flasemi,shkruajm e debatojmë për këto tema,për bashkimin kombëtar,po më duket se po afrohet dita e të gjitha trojeve etnike shqiptare,e një SHqipërie natyrale.Pa marrë parasyesh bartësit dhe mënyrën (zyrtare apo spontane qytetare) të organizimit të tyre, në esencë, të gjitha ato si kujtesë, fuqishëm do ta reflektojnë porosinë e synimit tonë kolektiv të bashkimit të të gjitha trojeve etnike shqiptare në një shtet të përbashkët unik të quajtur SHQIPËRI. (Shqipëri, Kosovë, Iliridë...),Sepse, vetëdijesimi evolutiv i masave tona në këtë drejtim, tashmë me të madhe ka filluar të ngjaj, dhe, se, preteksti i shënimit të kësaj festeje jubilare të qindë Vjetorit të Pavarësisë së Shqipërisë, sigurisht se do të shërbej si katalizatore më e fuqishme e ekspozimit edhe më depërtues kolektiv të kësaj porosie.

Në komunizëm,duke menduar me logjikë të gabuar të gjykimit se:“kjo është një kërkesë e pamundur”, “nuk na lejojnë ndërkombëtarët”, “nuk është ende koha e duhur”,’’ ashtu që, në vend se ta shprehim dhe ta kërkojmë haptas këtë synim, ne në vete pavetëdijshëm instalonim një mohim si bindje të gabuar psikologjike kolektive. Pra, që të na jepet, ne nuk kemi guxuar as “me lyp”, as “me kërkua” e lere më me “trokit” diku. Ama, tani e tutje, sigurisht më jo! “Dashurisë platonike” në mes të territoreve tona të ndara shqiptare me shekuj, ndal- ngadalë po i vije fundi. Sepse, ne ma ja kemi nisur me lyp, me kërkua me ngulm dhe zhurmshëm me trokit në atë derë të fatit tonë të mëkëmbur ndër shekuj nga të tjerët, e cila derë, shumë shpejtë do të na hapet triumfalisht.

Deri më tani bindja ime ka qenë se;në konstelacionet kosovare,sikur të kujtohet përshtypja se gjithë lufta politike zhvillohet në marrje primat,se cila do të marrë flamurin e të parit,të përvetësimit të ideve me karakter të rëndësishëm në pikëpamjet politke e shtetërore,kur këto bëhen për qëllime madhore në përputhëshmëri me proceset politike demokratike e zhvillimore të vendit dhe në venëdime të rëndësishme historike,këtu nuk do të duhej të kemi dallime dhe të gjithë të zgjedhurit e popullit e kanë këtë obligim kombëtar dhe askudh nuk ka të drejtën e vetëvendosjes kur kemi parasyesh interesat shtetërore,dhe njëherë e përgjithëmonë kur fitohej ajo që quhej historike që shenohet me germa të arta dhe nuk ka mundësi të anashkalohet më,sepse ajo veç është futur në historinë kombëtare dhe si e till i gjithë spektri politik i Kosovës deri te ardhja e kësaj marrëveshtje,dialogu, apo çfarëdo të quhej ajo,duhet të jetë unik dhe të pandarë deri të një realizim i aspiratave shekullor historike kombëtare të cilit janë zotuar deri në mandatin e tyre të ardhmën,gjithnjë si një komb e jo të ndarë sepse i gjithë kombi shqiptar ka punuar sakrifikuar dhe ma në fund realizuar pavarësinë e Ksovës.

Fillozofia e tepruar,deri tani na ka nda edhe nga mendja?!

Por,kjo nuk përfundon me kaq,Sepse çështjet,siç janë dëshmuar deri më tani në politikën shqiptare dhe të liderët e tyre,me një fillozofi të tepruar,që disave ka filluar edhe të luajnë meç dhe të dalin me shkrimet e tyre dhe forma debatesh të na tregojnë disa terme se si duhet tani të quhemi,pa e zë në gojën e tyre kombin dhe duke harruar apo edhe shëmtuar historinë kombëtare e ndertuar me shekuj se ne tani në viset tjera ku jetojnë shqiptarër,e sidomos tani edhe pse të gjithë së bashku punuam,vepruam dhe u sviduam si komb deri në realizimin e pavarësisë së Kosovë,tani disa analist po na tregojnë emertime tjera si qytetar i Kosovës,si kosovar pa e zë në goj kombin.Por nejse ata mund të mos jenë kombëtar ose të mos kenë lexuar historin kombëtare shqiptare ose arsyeja tjetër se mos vallë njërin prind e kanë nga nocionaliteti tjetër siç ndodhi me Bosnjen kur niprit nuk donin të luftjnë me dajtë e tyre serb sepse njëri prind ishte i nacionalitetit serb.

Fakti tjetër,ja për shembull,jo rastësisht’’A e dim ne se sa rëndësi ka bashkim kombëtar’’ jo rastësht,ja për shembull,politikanet kombetare,disa herë ka deklaruar se;është heret për një gjë të till,kurse sa i perketka politikës së mbredëshme,në disa raste ka cekuer se;’’kemi përkrahjen e ndërkombëtarëve ,po të njëjtën mënyrë jepni përgjgjëje,edhe në Kosovë,spektri politik shqiptar kudo që udhëheq frerët e shtetit ia le ndërkombëtarëve,sepse kështu tani ishim mësuar dhe nuk di deri kur do të vazhdoj kështu,por tani ishim dëshmitar në deklaratat e edhe liderëve tjere nga jetojnë shqiptarët,se bashkim kombëtar është më I nevojshëm se kurnjëherë. Kjo tani është edhe një fakt tjetër se si liderët partiak shqiptar,çfardo qofshin ata pozit –opozit,qeveritar apo presidencialë nuk kanë qenë të interesuar ti mbrojnë interest kombëtare se sa ato personale,dhe këtyre gjithnjë iu mungon transporenca dhe nuk do të mundemi të dalemi dot nga një peng i një politike të pandërgjegjshme virusiale,që ishte bërë kancer për politikën kombëtare shqiptare.

Beogradi po e monoteron mentalitetin tonë të brishtë

Për këtë arsye,Serbia,përkatësisht politika hegjemoniste e Beogradit,duke qenë në dijeni me mentalitetin tonë se ne mund të gabojmë,siç kemi gabuar edhe më parë më këtë mentalitet që e kemi,që mu tani kur veriu i Mitrovicës,e që mund edhe Veriu i Kosovës po rrezikohet dhe mund ta përfitojë Serbia,së paku deri më tani kur ne ende nuk po e kuptojmë se shka do të thotë komb,po shfrytzohet rasti mu në momentin e duhur nga Serbia për ta përfituar veriun e Kosovës dhe bile edhe me ndihmën e KFOR-it dhe EULEX-it ne rastse i referohemi deklaratave të këtyre misioneve ndërkombëtare që veprojnë në atë anë e që janë të thirrura për mbrotjen e ligjit dhe sigurimin e qytetarëve në atë pjesë.

Lufta e Prekazit zgjoi kurreshtje të popullit liridashës për bashkim kombëtar

Por,jo vetëm të popullit liridashës shqiptar por edhe tek shtetet tjera botërore që bëri bujë sepse ngriti lartë mentalitetin kombëtar dhe luftarak të UÇK-së se si po luftonte për çlirimin e vendit dhe lirinë e këtij populli shqiptar i vuajtur dhe i përvuajtur me shekuj nga një shtet që quhej Serbi dhe kjo histori e Jasharëve u vulos me germa të arta në historinë e kombit shqiptar.Pra nuk ishte kollaj kur përball Jasharëve dhe Jasharëve të tjerë në krye me komandantin e tyre dhe e gjithë Kosova,Adem Jashari katër ditë hiq pa u ndal luftuan ballëpërballë me ushtrinë shoveniste serbe,Ju bënë me dije kriminelëve dhe çetnikëve serbo-sllav,që në këtë luftë për çlirimin e vendit dhe për pavarsin e Kosovës,kemi hyrë të bashkuar si një komb i pandar që kjo të mbetet në HISTORINË tonë kombëtare për brezat që do të vinë në vazhdim….

Një unitet që ndodhi në mes nesh në vitet e 90-98, ku kishim një subjekt politik unik, LDK në krye me presidentin Rugova, dhe deri në fillim e luftës së UÇK-së, ishim; gjithë për një, dhe një për gjithë, punët na ecnin për së mbari.

Po kush do të na dhurojë këtë unitet kur ne nuk po mundemi të bëjmë vetë?! Kur e kishim këtë unitet, punët na ecnin më mirë. Uniteti ynë gjithmonë ka qenë goditje e fortë për Serbinë. Në të gjitha luftërat kemi pasur një unitet, por herë-herë i brisht siç jemi tani në politikë, që plasi sherri në mesë pozitës e opozitës mu në momentet më të papërshtatshme për Republikën e Kosovës.

Politika nuk bëhet kështu?!Derisa në bisedimet me Serbinë, qeveritaret tanë po tregohen zemërgjerë, rezultatet gjithnjë shterpe dhe po vuajmë vet ne. Fakti tjetër është se kur kemi parasysh pakënaqësitë brenda dy subjekteve më të mëdha të vendit, tani në koalicionin qeverisëse dhe një opozitë që këtë garniturë qeverisëse medoemos ta dërgojë drejtën në shtëpi, apo në pension siç kanë deklaruar, dhe sipas listës së përbashkët opozitare, uniteti është larg deri në hasmëri.

Fakti tjetër, pas shumë debateve, analizave, parashikimeve etj, që po organizohen nga mediumet elektronike dhe të shkruara me analistët, publicistët, politikan, dhe gjithë strukturave tjera qeveritare e jo qeveritare, nuk po munden të gjejnë një Anton Çetta të dytë, dhe asgjë nga këto të gjitha që i cekem sepse me diploma false sidomos pas lufte shumica e të pranishmeve në debate edhe nuk po e kuptojnë pse janë aty sepse po çuditen edhe vet, si është e mundur me një diplomë falco, t’iu vihet një barrë e madhe ne supet e tyre, apo të deklarohen për gjendjen e krijuar momentale në mes subjekteve politike dhe pozitës e opozitës.

Pa marrë parasysh gjendjen momentale politike në Kosovë në këto momente, po edhe si kombe ndaj Serbisë, ne duhet të jemi një pikë. Shumica e shqiptarëve më tepër parapëlqejnë që të gjitha festat, siç festuam deri tani të gjithë së bashku, pa marrë parasysh se të gjitha janë kombëtare.

Pa marr parasysh divergjencat nga jashtë.Deri në këtë ditë, në iu kënduam ;foshnjave, vjershë ninullash, këngë kreshnike me lahutë e çifteli e çka tjetër. Mbi të gjithash, të gjitha këto këngë e vjershash, vargje poetike, të dedikuar gjithnjë kombit tonë, dhe ndalë nga dalë, do t’ia arrij qëllimit bile shumë afër, duke falënderuar nënat tona (edhe pse të paarsimuar) kanë ditur ta ruajnë traditën kombëtare në këto forma të ndryshme dhe po këto nëna shqiptare, veç se na linden e na rriten, na mësuan dhe na brymësen me patriotizëm drejt çështjes kombëtare, dhe mund e sakrificash (që këto merita që na erdhëm deri këtu) iu dedikohen këtyre nënave, heroinave të kombit shqiptar.

Sa më shumë ne po flasim, shkruajmë e debatojmë për këto tema, për bashkimin kombëtar, po më duket se po afrohet dita e të gjitha trojeve etnike shqiptare, e një Shqipëri natyrale. Pa marrë parasysh bartësit dhe mënyrën (zyrtare apo spontane qytetare) të organizimit të tyre, në esencë, të gjitha ato si kujtesë, fuqishëm do ta reflektojnë porosinë e synimit tonë kolektiv të bashkimit të të gjitha trojeve etnike shqiptare në një shtet të përbashkët unik të quajtur Shqipëri.(Shqipëri, Kosovë, Iliridë) Sepse, vetëdijesimi evolutiv i masave tona në këtë drejtim, tashmë me të madhe ka filluar të ngjaj, dhe, se, preteksti i shënimit të festave jubilare.

Në komunizëm, duke menduar me logjikë të gabuar të gjykimit se: “kjo është një kërkesë e pamundur”, “nuk na lejojnë ndërkombëtarët”, “nuk është ende koha e duhur”,’’ ashtu që, në vend se ta shprehim dhe ta kërkojmë haptas këtë synim, ne në vete pavetëdijshëm instalonim një mohim si bindje të gabuar psikologjike kolektive. Pra, që të na jepet, ne nuk kemi guxuar as “me lyp”, as “me kërkua” e lere më me “trokit” diku. Ama, tani e tutje, sigurisht më jo! “Dashurisë platonike” në mes të territoreve tona të ndara shqiptare me shekuj, ndal- ngadalë po i vije fundi.

Pra, jemi një komb, dhe s’ka si të quhemi ndryshe. Më duket se këto modele që ne po analizojmë, shkruajmë dhe publikojmë, duhet me shkrime tona të kontribuojmë për të mirën e kombit tonë, e jo për ta ndezur gacën dhe të krijojmë konfuzione në popull e pastaj që të mos të na krijohet mundësia për ta fikur flakën. Qytetarët mbarë shqiptarë, me të përcaktuarit në Ballkan, dhe ndoshta në gjithë botën, në favor të Aleancës Euroatlantikë, janë realisht shumë të shqetësuar rreth tensioneve (që më së paku janë të nevojshme te ne), të krijuar midis politikës kombëtare apo mbarë-shqiptare, e që dita-ditës po vlerësohet negativisht nga të tjerët dhe dita-ditës jemi duke humbur imazhin politik mbarë-shqiptar, me rastin e kësaj teme që në këtë shekull ende nuk po mundemi të pajtohemi se nuk po e njihemi identitetin tonë, bile edhe më keq identitetin kombëtar sepse ndryshe sipas do analistëve e besa edhe politikaneve tanë po i shqetësojmë serbet, me e përmend kombin se ndoshta mos po na hidhërohen.

Tani folën ata që duhet të flasin. Deri më tani bindja ime ka qenë se në konstipacionet kosovare, sikur të kujtohet përshtypja se gjithë lufta politike zhvillohet në marrje primat, se cila do të marrë flamurin e të parit, të përvetësimit të ideve me karakter të rëndësishëm në pikëpamjet politike e shtetërore, kur këto bëhen për qëllime madhore në përputhshmëri me proceset politike demokratike e zhvillimore të vendit dhe në vendime të rëndësishme historike, këtu nuk do të duhej të kemi dallime dhe të gjithë të zgjedhurit e popullit e kanë këtë obligim kombëtar dhe askush nuk ka të drejtën e vetëvendosjes kur kemi parasysh interesat shtetërore, dhe njëherë e përgjithmonë kur fitohej ajo që quhej historike që shënohet me germa të arta dhe nuk ka mundësi të anashkalohet më, sepse ajo veç është futur në historinë kombëtare dhe si e tillë i gjithë spektri politik i Kosovës deri te ardhja e kësaj marrëveshje, dialogu, apo çfarëdo të quhej ajo, duhet të jetë unik dhe të pandarë deri të një realizim i aspiratave shekullor historike kombëtare të cilit janë zotuar deri në mandatin e tyre të ardhmen, gjithnjë si një komb e jo të ndarë sepse i gjithë kombi shqiptar ka punuar sakrifikuar dhe ma në fund realizuar pavarësinë e Kosovës. Filozofia e tepruar, deri tani na ka nda edhe nga mendja?!

Po kush do të na dhurojë këtë unitet kur ne nuk po mundemi të bëjmë vetë?! Kur e kishim këtë unitet, punët na ecnin më mirë. Shqiptari nuk i shkon në konak askujt për tradhti! Dhe pritësi në konakun  e tij ,shqiptari nuk bëhet tradhtar n'konak të vet ! Miku i mikut eshte mik për shqiptar ! Shqiptari nuk prodhonë pabesi , nuk bënë tradhti ,dhe  nuk vret me korrupsion,pabesi?!

Nuk vjedh, nuk e do njersën e huej ,nuk e prekë moralin e tjetrit , nuk e nenqmonë etikën e tjetrit, E do kombin gjuhën kulturën e përparimin kombëtar-shqiptar, E ruan me fanatizem çdo parim të krenarise shqiptare-kombëtare.

Uniteti ynë gjithmonë ka qenë goditje e fortë për Serbinë. Në të gjitha luftërat kemi pasur një unitet, por herë-herë i brisht, siç jemi tani në politikë, që plasi sherri në mesë pozitës e opozitës mu në momenmë të papërshtatshëm për Republikën e Kosovës.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test
Tjera