As ndarje as këmbim territoresh-kjo do te ishte tradhti kombëtare?! - Bota Sot
As ndarje as këmbim territoresh-kjo do te ishte tradhti kombëtare?!

Opinione

As ndarje as këmbim territoresh-kjo do te ishte tradhti kombëtare?!

Nga: Prof. Dr. Binak Maxharraj Më: 24 maj 2018 Në ora: 12:27
Prof. Dr. Binak Maxharraj

Serbët në Kosovë nuk janë autokton,ky soji i kqe i farës së kuq ruse erdhi në këto troje ne shek.XII si okupues i tokave dhe trojeve Shqiptare .Para  këtij shekulli në Kosovë nuk kishte serb as për ilaq .Që nga kjo përiudhë filluan katrahurat për popullin Shqiptar,si popull më i vjetër dhe autokton në Ballkan e më gjërë qe shtrihej ne autoktonin Ilirike edhe përtej Ballkanit.

Që nga ardhja e Sërbeve në Ballkan ata gjithëmonë ishin në pakicë gadi të papërfillëshme,anipse pushteti shofenist Serbë më propagandën e saj vazhdimisht thoshte së në Kosovë jetojnë me qindra e qindra mija Serb.Por kjo nuk egziston,edhe vete shkenca shoveniste Serbe e demanton këtë.Kështu antropologu Jovanë Cvijiq i cili i kishte vizitu shpesh trojet Shqiptare ,thoshte së në Kosovë kurr nuk kanë jetu me shumë së 5% serb.Së Serbet ne Kosovë ishin gjithëmonë një pakicë e tregon edhe regjistrimi i parë i Popullisisë ne ish-Jugosllavi i vitit 1921,sipas të cilit në Kosovë kishte vetem 80 mijë banërë,kurse sipa regjistrimit të vitit 1991 në Kosovë jetonin diku 180 mijë banorë.

Populli Shqiptar, ç’prej së erdhen këto egërsira nga Malet e Karpateve,nuk e panë kurr rëhatin,ishte në përballje të vazhdueshme më këto egersira malesh,më njërez të eger,barbar dhe të padinjitet.Sërbët shekuj më radhë me ndihmën edhe të Rusis Cariste kishte vetem një çëllim:ti zhdukë Shqiptarët nga trojet e tyre.Ata banë vrasje masive,i prenë i dogjen dhe poqën popullin tonë më të vetmin qellim që ti shfarosë por edhe ti deboj nga trojet e veta.Për ti sundaur më mirë ky soji i farës së keqe i ndau shqiptarër ne disa shtete,por edhe i deboj jashtë trojeve te veta e me së shumti( me anën e Mareveshjeve te mshefta) deboj shqiptar ne Turqi.Sot në Turqi jetojnë mbi 5 milion shqiptar pa kurrfarë të drejtash elementare as ne gjuhë as ne arësim,etj.

Gjithëmonë gjatë historisë krenare por edhe te dhëmbëshme populli shqiptar ishte ne sy te keq për Serbet.Shqiptarët e patën fatin më të keq në histori qe patën fatin kojshi këto flliqësira shofeniste qe në kokat kishin vetem një qellim shfarosjen dhe debimin e shqiptarëve,ndarjen e teritoreve te tyre.Gjithëmonë Shqiptarët kishin konflikte me Serbet rreth ndarjes se teritorit,apo  këmbimin e tyre.Këto pradigma ishin aktuale gjihtëmonë por edhe sot e kësaj dite janë aktuale,bile edhe me tëpër.Kur Serbet ishin “lodhur”me shqiptarët andrronin në ndarjën e sajë.Kështu,”baba” i kombit Serb Dobrica Qosiq,qysh ne Plenumin e gjasdhtë KQ tl LKS hodhi tezen nacionaliste lidhur me ndarjën e Kosovës,për çka edhe u përjashtu nga KQ i LK të Sërbisë.Kur u shpërbe Jugosllavia me fajin e Serbisë,kur Sllovenia,Kroacia, Maqedonia B dhe H e morën rrugën e pavarësisi,kurse Kosovës po i përgatitej ajo më keqëja,ky njeri u gjend ne cilësin e Kryetarit te Jugosllavisë së mbetur(Serbia me Malin e Zi) nxori harta të cilat kishin për qellim ndarjen e Kosovës.Ai haptas patë thanë:”po e ndajmë Kosoven.Veriun e marrim na, kurse  pjesa tjetër të mbetet e lirë,bile edhe le te bashkohet me Shqiperin,kjo neve kurgja nuk na pengon”.Kështu,pat thanë atehre,por Millosheviqi e hoq nga Kryetari për këtë çshtje,sepse Milosheviqi nuk e donte vetem Veriun e Kosovës,por ky santrap mediokrit e donte krejtë Kosovën me luftë ose pa luftë.Dhe e beri luftën,duke e ba Kosovën tokë të djegur dhe te deportuar mbi 1 milion shqiptar,te vrar mbi 12.000 civil,te dhunuar mbi 20 mijë gra dhe motrat tona,derisa UÇK-ja me ndihmën e Aleateve tenë ne krye me Amerikën ia ndalën tourrin këtji santrapi,e sulmuan për hava,kurs UKÇ-a sa kishte kaqik e sulmonte  nëpër tokë.

Mirëpo ky çlirim dhe kjo liri na erdhi me”bisht”prapa.Posa hynë trupat e KVOR-it në Kosovës,një njeri Oliver Ivanoviq po e kryente amanetin e Serbisë,kur natën nën prezencën e KVOR-t Françez kishte fillu ndarkën e Kosovës.At nate ai deboi ne pjesen jugore popullsinë Shqiptare,i vrau nja 12 sish,dhe te nesermen u pa tu i komandu “Rojet e Urës”,qe nga ajo dite veriu i Kosovës nuk e pa ,siç thuhet,dritën me sy.Veriu u mbush me Serb edhe te ardhun nga Serbia si kriminel të luftës  qe u vendosen ne pronat e Shqiptarëve.U zapuan asetet ekonimike me rendesi vitale. Atje çdo gjë sot e kësaj dite është Serbi dhe asgje nuk është shqiptare,njesoi si ne Krushumli,Kralevë,etj.ku nuk shkelë këmba shqiptare.Për këtë zapim te Veriu nga ana e Serbisë,gjoja ne emer te gjetjes se ndonjë mareveshje BE çmistoi njefarë dialogu i cili po mbahet qe nga 8 marsi i vitit 2011.U nenshkran 19 Mareveshje pa ndonjë rezultat për Kosovën,do tabela letre për vetura dhe dy Mareveshje shumë të demshme për Kosovën qe i nenshkroi i padijshmi,injorati Hashim Thaqi.Njeren Mareveshje e paguam me 82 mijë hektar toke te humbur,kurse këtë tjetrën siq po duket do ta paguajm katerfish më shtrenjtë,sepse tashti Serbet gjatë gjithë këtyre 7 viteve negociata e hetuan dobësin negoxuese te Shqiptarve ne krye me Thaqin qe shkonin me duar n’gjepa ne dialog pa asnje kërkesë vitale për Kosovën siq janë:separaconet e luftës,te pagjeturit,kërkim falje për gjenocidin qe banë në Kosovë,etj.sikur singtamga e Thqait vazhdimisht sillet se domë,bile edhe pa kushte,pajtim me Serbin.etj.etj.

Tashti,kur për shtatë vite te negocimit me Serbinë po i vije fundi,kur për shtate vite ne këto negociata Serbia e forconte rolin e vetë me kërkesat e saj të fuqishme,karshi  “kërkesave” inerte,nenshtruese te Kosovës,si duket Serbia është pozicionu mirë dhe fuqishëm me kerkesat e saj ne dialog,dhe tashti thjeshtë po e kërkon hisen e vetë ne këtë dialog,thjeshë po e kërkon ndarjën e Kosovës,e jo këmbim teritoresh ,për te realizu aspiratat e veta , vetëm për ta marr “Trepçen”për ta futë nënkontroll,sepse derisa këtij gjiganti me pasuri nentoksore te paimagjinueshme,e qe dikur ishte një ndër Gjigantet ekonmike me te fuqishme ne Evopë dhe me gjerë në botë.Pra,për ata qe marrin vesh shqip,Serbisë nuk i ka mbete edhe gjithaq për një grup Serbesh qe jetojnë ne Veri te Kosovës,sepse po te donte do te mund ti qonte ne Shumadinë e braktisur ku me qindra kilometra sheh vetem ndonje njeri te moshuar.Por,ajo siç po shihet në stilin”me hater apo me zor” e do Trepçën këtë mrekulli te natyrës,ku natyra krijoj aty pasuri marramendëse nentokësore,pra Serbia e dinë këtë,por disi nuk janë kah e dijnë këta te tanet qe sjanë kerkushi por qe rrahin gjoks se janë dikushi.

Telin për kembim të teritorëve e kanë rrahë,por edhe tashti po e rrahin do të”mençur”te cilët janë të gatshem për kembim teritorësh.Dikur ikona e Kosovës,por qe tani s’ka mbete gja prej tij,për shkak te tendencave për përqarjën e poullit Adem Demaqi e patë hudhë ne publikë krijimin e njëfarë “Ballkanie” ne Ballkanë ku Kosovën do ta linte përgjithëmon nën këthetrat e Sërbisë,por deshti Zoti i Madh dhe e qojë Ameriken qe te mos lejohet krijimi i kësaj “Balkanie”.Por më i zëshmi i cili u pëfshijë në mundësin e kembimit te teritoreve ishte siç e quante vehten”babaj i kombit”Rexhep Qosja i cili ra në te njetat valë me atë Qosiqin e Srebisë.Ky njeri shumë vite me radhë si para dhe pas luftës nuk pranë në mundësinë e kembimit të teritoreve me Serbin,bile për këtë insiston edhe sot e kësaj dite.Por edhte edhe një tjetër njeri qe po e ka ne qejfë kembimin e teritoreve me Serbin  është telalli i LDK dhe Kryetari i Gjilanit Lutfi Haziri,te cilit qe sa kohë i plasi zemra tu dhanë hajde te bajmë këmbimë te teritoreve me Serbinë,sikur ti kishte dajtë dikuan ne Bujanovc apo Preshevë,në vend se te insiston ne realizimin e te drejtave te shqiptarëve ne Serbi,te cilat nuk i kanë as gjysmen e te drejtave qe Serbet i kanë në Kosovë.I vetmi njëri i cili nuk degjonte për kërkesat për ndarje apo kembim teritoresh ishte Presidenti Historik Ibrahim Rugova,i cili  nje tentativë te ketill e refuzonte fuqishëm.Bile, një herë i patë erdhe në Prishtinë njefar Milan Paniq me skica dhe harta ne xhep , i deguari i Millosheviqit qe te bisedoi me Rugoven si Lidër më i fuqishem i Shqiptarëve për mundësinë e ndarjes së Kosovës,qe Veriu ti takoj Serbisë dhe Jugu ti takoj Shqipërisë.Rugova me meçurin e tij brilante ,më aftësitë e tij te Liderit të Shqiptarëve e la pa gojë Malian Paniqin duke i thanë:”Kjo është punë qe nuk bahet kurr.Kosova e ka teritorin e vetë të panegocueshëm dhe Kosovën nuk ka të drejtë ta ndaj askush”.

Dhe në fund,këto ditë është aktualizu shumë çështja e vazhdimit te dialogut final me Serbinë ku do të lidhet një Mareveshje përfundimtare me Serbinë.Duke e pas pozitën shumë më të volitshme te Serbisë karshi Kosovës,sepse Serbia nuk lëshonte pe për asgje  gjatë negociatave shtatë vjetëshe në kërkesat e saja,dhe ku Kosova gadi së nuk kërkonte asgje konkrete,ekziston frika te popullsia e Kosovës së diçka e tmershme do te ndodhë ne Mareveshjen finale nese Kryetari i Kosovës lejohet ti udheheq këto negociata,duke e pas parasyshë Mareveshjet e demshame qe ia ka sjellë deri me tani Kosovës në këto shtatë vite te dialogut.Këte e dokumentoi edhe me deklataten e tij te djeshme kur thotë se Kosovën e pret nje Mareveshje e dhimbshme me Serbinë,kjo do te thotë se ky njeri edhe përkundër deshtimeve dhe lëshuarjes pe ne Mareveshjet e më përparshme mund te bajë edhe me tutje një gjë te këtill.Mu për këte opozita e kundërshton fuqishëm qe Presidente i Kosovës Hashim Thaqi te jete në krye te vazhdimit te negociatave,sepse thjeshtë nuk ia kanë besën,sepse e koniderojnë si njeri te shantazhuar për te kaluarën e tij.Këte,po e kundërshton fuqishëm edhe një pjesë e pozitës sidomos Nisma e Fatmir Limës.

Se fundmi pa marrë parasysh së kush i udheheq dialogun final me Serbin,nje gje është e qartë si kristali se: çdo kush qe e nenshkraun një Mareveshje qe ka te bajë me teritorin e Kosovës,qe ka te bajë me lejimin e Asiciacionit me kompetenca ekzekutive konsiderohet si tradheti kombëtare dhe kurdoherë do të përgjigjet para popullit.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test
Tjera