Epoka e një fillimi të ri… - Bota Sot
Epoka e një fillimi të ri…

Opinione

Epoka e një fillimi të ri…

Nga: Skender Shala Më: 14 shtator 2018 Në ora: 20:20
Skender Shala

Fillimi i përpjekjevë për realitëtin historik, është madhështija e veprimit fisnik, që gjenëron kulturen e vetëdijesimit për gjenëratat që vijnë nga një rrugtim i gjatë nëpër shekujt e errët të cfarosjes, tjetërsimit, përvetësimit duke lënë gjurmë të dhimshme në gadishullin tonë.

Zbardhja e realitëtit historik, do të sjellëi krejtësisht tjetër kuptim së kaluarës kombit tonë, por edhe do ta orjentojë të ardhmen tonë në drejtimin e duhur. Kjo është detyrë shtëpije e ekspërtve profesional me burimet e vërtëta shkencore për kobin e Atdheun, ketë Dhuratë që kishim dikur, të Shenjtë, Hyjnore e cila na obligon! Ky zbulim i natyrshmerisë, është EVULIM mbi të gjitha që i japë kuptim vlerave shkencore. Natyrisht së do të tronditën laboratët e montuara të radhës me pluhur e pa pluhur, me fallcifikimet e rrejshme, në dëm të realitëtit shkencor, të cilë kanë krijuar kombe dhe shtëte hibride mbi trojet tona. Madje, edhe me popullaten tonë, mbasi i kanë tjetërsuar për mse fesë!

Por sot është bërë bajat kjo për mes fevë! - Nuk durohet më kjo vetëvrasje! Ka ardhur koha e një epoke të re e vetëdijesimit, të cilën duhet shfrytzuar shansen favorizuese të fuqizimit politik dhe ekonomik. Tani në kohën e fundit, për fat të mirë, dita-ditës po vetëdijesohemi, ani që kemi shumë plagë nga e kaluara, e cila në masë të madhe na ka tjetërsuar. Sot, një pjesë e madhe e kombit autokton flasin ,,greqisht” (Arvanitët), kjo e njejta rracë shqiponjash Epiriote! Disa të tjerë, po nga e njëjta rracë flasin sërbisht, disa maqedonisht, boshnjakisht, turqisht e hajt dreq...

Një degradim krejtësisht i një kombi hyjnor, që kërkon shërim!

Kjo është gjendja sot, e një trungi të vjetër, me plot lavdi e heroizma dikur!

A nuk është e dhimbshme kur komunikojmë sot, me vllëzërit tanë të një gjaku në ,,gjuhët e tyre” duke na sjellur padashur nëpërmend tragjeditë e vjetra. Kur e kemi sot ketë gjendje, atëhërë, këtu duhet pasur kujdes e durim, zemërgjërsi për vizione afatgjata të afrimit, mirëkuptimit, rrespektimit dhe të dashurisë vllëzërore! Duke ditur së, tjetërsimin e kemi ,,dhuratë“  nga armiqet shekullor, që na armiqesuan në shkallë të lartë për mes fesë në vazhdimësi! Por sot duhet të jemi sy qelë, për mes sqarimeve, ti kuptojmë intrigat në kohë, ngasë nuk e duron koha më atë avaz.

Epoka e një fillimi të Ri, po na thrret për vetëdijesim, sot është koha ti kuptojmë më në fund levat e kurdisura me të cilat na përcanë, dhe po na përcajnë! 

Eshtë koha e fundit, ta kuptojmë bërthamen tonë kombtare, si virtytin më të lartë identitëtit njërzor të një kombi, trungut të vjetër që i bënë nder lavdisë së hërshme, dhe i hapë rrugë të sigurta ardhmërisë! Lidhjet tona duhet të jenë të forta gjithandej, në menyrë që ti gjëjmë mundësitë e bashkepunimit mes veti, kjo largon të këqijat e montuara, na qarteson të ardhmen, dhe në anën tjetër rritë vetëdijesimin për të cilën kemi nevojë shumë, së patjetër mrekullia do të ndodhë një ditë!

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat