Mendje mëdhenjtë dhe fenomeni i liderëve të Kosovës - Bota Sot
Mendje mëdhenjtë dhe fenomeni i liderëve të Kosovës

Opinione

Mendje mëdhenjtë dhe fenomeni i liderëve të Kosovës

Nga: Ali Hertica Më: 19 shtator 2018 Në ora: 07:09
Ali Hertica

Në kundërshtim me atë që mësohej tradicionalisht gjatë mësimit të parë të filozofisë, d.th. në kundërshtim me atë që asnjëherë nuk është e mundur të përcaktosh duke u nisur nga një e dhënë empirike, se ç’është e mira shoqërore, e pikrisht këtu ishte ajo që duhet bërë dhe të mbështetësh fort në kuptimin e të mirës shoqërore mbi të dhënat empirike ,apo më sakësisht më ligjin e shoqërisë së moderuar të liderëve kosovar për deri sa ligjshmëria shoqërore sundon ashtu  sikurse ligjshmëria e natyrës mbi të gjitha fonomenet përkatëse, atëherë në fund nuk ekziston veçse një përmasë e vetme për të gjithë realitetin pozitiv. Kjo do të thotë që shkencës t’i lihet të gllabërojë ose moralit individual njerzor të një shoqëria siç është e Kosovës.

Megjithatë sipas filozofis kjo është pozitive dhe nuk ekziston akoma tek ne ,sespe tek ne është qudetrisht kur një njeri rritet në pozicione është vështirë ta takosh apo të bisedosh, kur bie nga ajo pozitë ai njeri ulet dhe gjen shoqëri edhe me një bari.

Kjo dukuri është një gjendje e foshnjërisë ndaj këtyre njerzve të skenës politike, ndaj ai nuk mund të tregon asgjë veç disa premisa dhe mundësitë e tij të brendshme të kulturës individuale. Filozofia pozitive duhej të bëhej sintezë sistematike e të gjithë dijës njerëzore, si e asaj teorike në kuptimin e filozofit Kant ashtu ëshë e dijes së praktikës në jetën individuale.

Na kujtohet dallimi rrënjësor i bërë nga shumë filozof modern ndërmjet arsyjes së kaluares teorike dhe arsyjes praktike, kjo e fundit ekziston duke u kushtuar absulutizmit shoqëror, një ndarje e rreptë pa kalime dhe tranzicion, pa asnjë mundësi përveç faktit që arsyja teorike është e udhëhequr nga po i njëjti vullnet për të arritur të vërtetën sa edhe arsyja praktike.

Por tek filozofët ne kemi një  ide në fillim është përevoja pastaj duke nisur nga faktet e vezhguara përftyrohën ligjet. Ligjet lejojnë të njihet rrjedhja e jetës reale dhe në asnjë fushë e jetës së njerzëve, dhe të shoqërisë. Shoqëria nuk ka më asnjë funksion, asnjë objektiv për këta njerëz mendje mëdhenj ku përfundimisht është e tashmë e tejkaluar nga kultura individuale.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test
Tjera