24 vjet, saktësi, shpejtësi, guxim e trimëri përballë kriminalitetit - Bota Sot
24 vjet, saktësi, shpejtësi, guxim e trimëri përballë kriminalitetit

Politika

24 vjet, saktësi, shpejtësi, guxim e trimëri përballë kriminalitetit

Gresa Bajraktari Nga Gresa Bajraktari Më 26 qershor 2019 Në ora: 07:21
Kopertina të gazetës kombëtare “Bota sot”

24 vite më parë filloi gjithçka. Nisi rruga për informimin e drejtë, të paanshëm, një rrugë përplot me sfida, një gazetë kombëtare që arriti t’i mbijetonte të gjitha vështirësive, plot 24 vite, për të vazhduar ende, pavarësisht pengesave në rrugën e saj.

Dhe po vazhdon ende, të jetë besnike ndaj lexuesve të saj, duke u ofruar atyre informim të shpejtë e të drejtë, atyre të cilët për gjatë tërë këtyre vite ishin me të, nuk e braktisën dhe vazhdojnë t’i qëndrojnë besnikë asaj.

Për rolin e gazetës kombëtare “Bota sot” në informimin e drejtë dhe në ruajtjen e vlerave kombëtare përgjatë këtyre 24 viteve, profesori universitar, Enver Bytyçi ka thënë se kjo gazeta është ndër gazetat e para në Kosovën e pushtuar nga dhunuesit serbë, e cila ka themelues Xhevdet Mazrekaj, një nga figurat më të shquara të diasporës shqiptare.

Bytyçi: "Bota sot" është gazeta më e madhe dhe më e përhapur në hapësirën shqiptare

“Gazeta "Bota sot" është ndër gazetat e para në Kosovën e pushtuar nga dhunuesit serbë të Beogradit. Ajo u krijua në fund të qershorit të vitit 1995. Themelues dhe editor i kësaj gazete është i nderuari Xhevdet Mazrekaj, një nga figurat më të shquara të diasporës shqiptare, dëshmitar dhe kontribuues i një epoke të lavdishme të Kosovës e për Kosovën. "Bota sot" është gazeta e parë në gjuhën shqipe në diasporën shqiptare. Qendra e saj gjendet në zemrën e kësaj diaspore, në Zyrih të Zvicrës. Është gazeta më e madhe dhe më e përhapur në hapësirën shqiptare. Tregu i saj ka qenë dhe mbetet aty ku jetojnë e marrin frymë shqiptarët”, është shprehur ai.

Ai e quan fat dhe nder mundësinë që të bashkëpunojë me gazetën “Bota sot” që prej numrave të parë, derisa thotë se pa të, shqiptarë në përgjithësi dhe ata në diasporë në veçanti do të ishin në terr informativ.

Image
Enver Bytyçi

“Pa gazetën "Bota sot" shqiptarët do të ishin në një terr informimi”

“Bota sot është me orientim editorial të caktuar, të definuar, të palëvizshëm, solid dhe të lexueshëm e të kuptueshëm për lexuesit e saj të shumtë. Kam pasur fatin dhe nderin të jem bashkudhëtar i kësaj gazete si kolumnist e opinionist që prej numrave të saj të parë. Në vitet 2005 - 2009 kam punuar në këtë gazetë dhe gjatë gjithë kohës kam ndjerë frymën nacionale të saj, frymën realiste dhe etjen për shkuar tek e vërteta. Pa gazetën "Bota sot" shqiptarët në përgjithësi dhe ata në diasporë në veçanti, do të ishin në një terr informimi dhe nuk do të kishin mundur të orientoheshin aq denjësisht në ngjarjet historike të Kosovës dhe shqiptarëve, sidomos në pesë vitet e fundit të shekullit të kaluar. Pa gazetën "Bota sot" dhe kontributin e saj informativ dhe të edukimit patriotik nuk do të kishim një diasporë, të cilën e kishte zili edhe armiku më i madh i shqiptarëve, Sllobodan Milosheviç. Pa gazetën "Bota sot" enveristo-stalinistët shqiptarë do ta kishin pushtuar jetën politike e shoqërore të Kosovës dhe do të na kishin shitur edhe atdheun!” ka vlerësuar profesori.

Sipas tij, kjo gazetë ka qenë e hapur për të gjithë ata që kanë dashur të shprehin pikëpamjet e tyre, pavarësisht përkatësive politike, duke u bërë kështu model i gazetarisë në gjuhën shqipe.

“Ndonëse kjo gazetë ka qenë dhe mbetet e orientuar si një zë i qendrës së djathtë dhe përkrahëse e pakursyer e Partisë Demokratike të Sali Berishës në Shqipëri dhe Lidhjes Demokratike të Ibrahim Rugovës në Kosovë, ajo qëndroi e hapur për të gjithë ata që kanë dashur dhe duan të shprehin pikëpamjet, mendimet, opinionet dhe dëshirat e tyre, pavarësisht bindjeve dhe përkatësive politike. Në këtë kuptim, gazeta "bota sot" ishte dhe mbetet një model i gazetarisë në gjuhën shqipe”, është shprehur më tej Bytyçi.

Profesori e vlerëson gazetën “Bota sot” se shkollë të mendimit të lirë të shoqërisë shqiptare, por për këtë ajo nuk u pranua, u penalizua dhe kërcënua , ku dhe iu vranë gazetarët Xhejmal Mustafa, Bardhyl Ajeti e Bekim Kastrati në mbrojtje të lirisë e të vërtetës.

“Xhejmal Mustafa, Bardhyl Ajeti e Bekim Kastrati u vranë në mbrojtje të lirisë”

“"Bota sot" është shkollë e mendimit të lirë liberal të shoqërisë shqiptare. Gazetaria e saj, redaksia, stafi, gazetarët u bënë interpretë të ideve të lirisë së shprehjes. Kjo e penalizoi këtë gazetë. Falangat që e urrejnë lirinë në Kosovë, përfaqësuar nga grupe ekstremiste majtiste, enveristo-staliniste si dhe nga grupe e klane mafioze e politike, nuk e pranuan kurrë ekzistencën dhe lirinë e mendimit që shpreh kjo gazetë. Ndaj dhe gazeta është penalizuar e kërcënuar në mënyrë të vazhdueshme. Ndërkohë gazetarë të saj me emër të madh si Xhejmal Mustafa, Bardhyl Ajeti e Bekim Kastrati u vranë në mbrojtje të lirisë e të së vërtetës. Fatkeqësisht ata u vranë nga dora e shqiptarëve me porosi të serbëve, e për pasojë kjo dorë vrastare nuk është zbuluar ende. Zbardhja e këtyre ngjarjeve të kobshme është dhe mbetet mision i gazetës "Bota sot", e cila meriton solidaritetin e të gjithë mediave shqipe”, ka thënë për gazetën “Bota sot” Enver Bytyçi.

Ai thotë se sakrificat e kësaj gazete për lirinë e Kosovës janë unikale, pasi asnjë gazetë shqiptare as evropiane nuk ka dhënë tre dëshmorë të skalitur në një periudhë të shkurtër kohore.

“Sakrificat e gazetës "Bota sot" për lirinë e Kosovës janë unikale. Asnjë gazetë europiane dhe shqiptare nuk ka dhënë tre dëshmorë të skalitur në mendimin dhe memorien e kombit, në një periudhë kohere të harkut prej pesë vitesh (2000 - 2005) e në kohë "paqeje", si gazeta "Bota sot". Por jo vetëm kaq. Asnjë gazetë nuk është dhunuar, mbyllur dhe ndëshkuar nga intrigat e njerëzve me pushtet si gazeta "Bota sot"”, ka vlerësuar Bytyçi.

Profesori thotë se pas ngjarjeve të viteve të luftës dhe ndërhyrjes së NATO-s, Bota sot" mori dimensione të reja të pakonkurrueshme prej asnjë prej gazetave në gjuhën shqipe kudo në botë, duke u bërë ushqimi kryesor i informimit sidomos për shqiptarët në diasporë.

“Lufta e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, ngjarjet e viteve të luftës, zhvillimet në diplomacinë ndërkombëtare dhe veçanërisht ndërhyrja e NATO-s në Kosovë i dhanë gazetës "Bota sot" dimensione të reja të pakonkurrueshme prej asnjë prej gazetave në gjuhën shqipe kudo në botë. Si e tillë ajo u bë sidomos për shqiptarët në diasporë ushqimi kryesor i informimit, pa të cilën nuk kishte kuptim asgjë. Kioskat e shitjeve të gazetave në të gjitha vendet europiane si dhe në SHBA, Kanada, Australi e deri në Argjentinën e largët u furnizuan krahas dhjetëra titujve të tjerë të shtypit, edhe me logon e gazetës "Bota sot"”, është shprehur profesor Bytyçi.

“Grupimet e ndryshme të së majtës ekstreme, dhe grupime kriminale janë përpjekur ta etiketojnë si një gazetë antikombëtare”

Kontributin e saj e quan të pazëvendësueshëm, që grupimet e ndryshme të së majtës ekstreme, përfshirë dhe grupime kriminale të caktuar janë përpjekur ta etiketojnë si një gazetë antikombëtare, por që gazeta "Bota sot" qëndroi fort në themelet e kombit shqiptar dhe punoi pa pushim për interesat e tij.

“Kontributi dhe karakteri i kësaj gazete në çdo kohë në interes të kombit shqiptar e para së gjithash të Kosovës ishte dhe mbetet i pazëvendësueshëm, sidomos në momentet më kulmore historike të Kosovës e të kombit shqiptar. Ajo është ndër të paktat gazeta që ka folur e shkruar shqip orientuar nga e djathta, idetë nacionale të së cilës janë ide të pastra kombëtare në shërbim të kombit shqiptar. Pikërisht për këtë fakt grupimet e ndryshme të së majtës ekstreme, përfshirë dhe grupime kriminale të caktuara, janë përpjekur ta etiketojnë si një gazetë antikombëtare. Por kjo ka shërbyer thjesht për të motivuar dhunën e terrorin e paparë kundër kësaj gazete dhe stafit të saj. E vërteta është se në përmbajtje e në formë, në ide e në mesazhe gazeta "Bota sot" qëndroi fort në themelet e kombit shqiptar dhe punoi pa pushim për interesat e tij”, ka përfunduar Enver Bytyçi.

“Gazeta “Bota sot”, është e njohur për orientimin e vetperëndimor, qytetar dhe kombëtar”

Image
Fadil Lepaja

Ndërsa, njohësi i çështjeve politike, Fadil Lepaja thotë se është kënaqësi të bashkëpunosh me gazetën “Bota sot” pasi është e hapur për mendime ndryshe dhe për kritika të guximshme, është jashta klaneve joformale të bizneseve, apo politikës dhe kritike ndaj informalitetit dhe keqpërdorimit të pushtetit.

“Është kënaqësi bashkëpunimi me gazetën "Bota Sot", për faktin se është e hapur për mendime ndryshe, dhe për një kritikë të guximshme qoftë të institucioneve apo politikave. Është e njohur për orientimin e vetperëndimor, qytetar dhe kombëtar. Është jashtë klaneve joformale të bizneseve, apo politikës dhe kritike ndaj informalitetit dhe keqpërdorimit të pushtetit”, është shprehur ai.

Sipas Lepajës, po të mos ishte gazeta “Bota sot”, shoqëria shqiptare, sidomos diaspora, do të mbeteshin pa një zë të pavarur informimi dhe për këtë pavarësi, kjo gazetë ka paguar tagër të rëndë dhe ka kaluar shumë rreziqe.

“Po të mos ishte “Bota Sot”, shoqëria shqiptare në përgjithësi, e në veçanti diaspora do të mbeteshin pa një zë të pavarur nga klanet, apo institucionet politike, të cilat shpeshherë edhe i gjejmë bashkë në interesa dhe veprime politike. Për këtë pavarësi ka paguar edhe tagër të rëndë, dhe ka kaluar nëpër vështirësi dhe rreziqe të cilat i njeh tashmë jo vetëm opinioni kombëtar por edhe ai ndërkombëtar”, ka deklaruar Fadil Lepaja.

“Gazeta “Bota sot” është gazeta e guximtarëve, shkollë e madhe e gazetarisë”

Image
Rexhep Shahu

Në anën tjetër, ish gazetari dhe publicisti, Rexhep Shahu kërkon nga gazeta “Bota sot” që ta bëjë të njohur Shqipërinë në Kosovë e Kosovën në Shqipëri, duke mos përmendur Kosovë apo Shqipëri, por vetëm fshatin apo qytetin që ndodhë ngjarja.

“Ta bëjë të njohur Shqipërinë në Kosovë e Kosovën në Shqipëri, këtë do ia kërkoja gazetës kombëtare “Bota sot” dhe të ishte gazetë për gjithë hapësirën kombëtare, të mos thuhet në Shqipëri apo në Kosovë, por të thuhet në emër të vendit, fshatit a qytetit ku ndodhë një ngjarje, pa përmendur Shqipëri a Kosovë. Të thuhet p.sh, në Sarandë ose në Mitrovicë...”, është shprehur ai.

Sipas Shahut, “Bota sot” është gazetë që lexuesi shqiptar i beson më shumë, gazetë e guximtarëve, që ka krikuar profilin e vet dhe duhet të vazhdojë ta mbajë.

“Gazeta “Bota sot” për mua mbetet gazeta që lexuesi shqiptar i beson më shumë, gazeta e guximtarëve, shkollë e madhe e gazetarisë, gazeta më kombëtare qe u jep hapësirë problemeve kombëtare dhe është gazetë e hapur për pena serioze. Besoj do të mbetet gazetë e lavdëruar dhe e ëndërruar për gazetarë serioze për gjithë fushat e jetës. “Bota Sot” ka krijuar fytyrën e vet, profilin e vet, sfida është ta mbajë, të informojë saktë pasi gazetës i duhet më shumë saktësia se shpejtësia dhe për gjithë interesat. Unë kam gjetur hapësirë, aty kam sjellë shkrime të shumta për figura të shumta të Kosovës e të luftës”, ka deklaruar Rexhep Shahu.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh Pas votimit të projektligjeve për shndërrimin e FSK-së në ushtri, a mund të ketë inskenime nga Serbia për një luftë të re në Ballkan?
Loading...