Gjimnazi “Loyola”: Partneritetit me institucionet gjermane rritë cilësinë e mësimdhënies dhe përgatitjen e nxënësve  për të ardhmen - Bota Sot
Gjimnazi “Loyola”: Partneritetit me institucionet gjermane rritë cilësinë e mësimdhënies dhe përgatitjen e nxënësve  për të ardhmen

Prizreni

Gjimnazi “Loyola”: Partneritetit me institucionet gjermane rritë cilësinë e mësimdhënies dhe përgatitjen e nxënësve  për të ardhmen

Më: 14 nëntor 2019 Në ora: 14:02
Martin Häusler

I themeluar 15 vjet më parë, Gjimnazi “Loyola” në Prizren vijon të mbetet qendër e rëndësishme arsimore dhe një portë e rëndësishme e arsimimit në Kosovë. Përmes njohurive të arritura këtu, nxënësit vijojnë më tej në përgatitjen e tyre profesionale edhe jashtë vendit, sidomos në Gjermani.

Në një raport të z. Martin Häusler, këshilltar për mësimin e gjuhës gjermane si gjuhë e huaj në shkollat jashtë vendit (ZfA) për Kosovën dhe Maqedoninë e Veriut, nënvizohen aktivitete të shumëta që kanë shënuar vitin e kaluar shkollor. Gjatë kësaj kohe, aktivi i gjuhës gjermane ka zhvilluar një sërë aktivitetesh në fushën e trajnimit profesional për provimin e gjuhës gjermane DSD II, lidhur me planifikimin e mësimit për përgatitjen e nxënësve për provimet me shkrim dhe me gojë. Aktivi i gjuhës gjermane planifikon hartimin e moduleve të mëtejshme që kanë qëllim trajnues, ku fokusi kryesor qëndron tek planifikimi i orëve mësimore për DSD I dhe DSD II. Pas një periudhe mësimi intensiv, nxënësit u janë nënshtruar provimeve dhe kanë marrë certifikata A2 dhe diploma të gjuhës gjermane- B1.

Në maj të këtij viti, ambasadori i Republikës Federale të Gjermanisë, z.Christian Heldt në rezidencën e tij në Prishtinë ua dorëzoi personalisht 18 diploma të gjuhës gjermane për nivelin B2 dhe C1 maturantëve të Gjimnazit ,,Loyola“. Në këtë ditë, rrezet e diellit reflektonin krenarinë e të diplomuarve tanë për sukseset e arritura, shton z. Häusler. Në veçanti, ky sukses ishte i një rëndësie të veçantë për të dy maturantet e Gjimnazit “Loyola” të cilat fituan bursa të plota nga DAAD (Shërbimi Gjerman për Shkëmbime Akademike) për studimet e tyre në nivelin baçelor në drejtimet e zgjedhura prej tyre. Në tërë botën çdo vit jepen vetëm 100 bursa të tilla, ndërsa Kosova ka përfituar sivjet dy prej tyre.

Megjithë rezultatet e arritura, z. Häusler thotë se sfidat nuk mungojnë. Gramatika relativisht e vështirë e gjermanishtes, në krahasim me anglishten, për shembull, nuk është e afërt me gjuhën amtare të nxënësve, pastaj orari i ngjeshur gjatë ditës në shkollë, numri i testeve, etj., e vështirësojnë paksa punën, ndërsa provimi DSD II (B2 / C1) është një provim shumë i kërkuar nga të rinjtë. Nga ana tjetër, nxënësit janë mjaft të motivuar dhe miqësorë ndaj Gjermanisë; ata janë komunikues edhe në të shkruar dhe në të folur edhe jashtë mësimeve të rregullta. Z. Martin Häusler, nënvizon kënaqësinë  e tij për numrin e lartë të nxënësve që kalojnë DSD II dhe bursat DAAD, të cilat gjatë dy viteve të fundit i ka përfituar Kosova, d.m.th. ALG „Loyola-Gymnasium“. Ruajtja e shkëmbimeve ekzistuese të nxënësve me Gjermaninë, realizimi i sa më shumë kontakteve ndërkombëtare, zhvillimi i mëtutjeshëm i cilësisë së mësimdhënies përmes seminareve në Kosovë dhe Gjermani, institucionalizimi i një partneriteti midis ALG-së dhe Universitetit të Siegen në Gjermani, janë dëshmi e përkushtimit dhe e planifikimeve të duhura që zbaton ky institucion arsimor me rëndësi në Kosovë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat