Kush janë 3 ipeshkvinjtë e rinj të Kishës Katolike në Shqipëri - Bota Sot
Kush janë 3 ipeshkvinjtë e rinj të Kishës Katolike në Shqipëri

Religjion

Kush janë 3 ipeshkvinjtë e rinj të Kishës Katolike në Shqipëri

Beqir SINA Nga Beqir SINA Më 16 qershor 2017 Në ora: 15:43
Dom Giovani Peragine, Dom Simon Kulli, Dom Gjerjgj Meta

Papa Françesku sot ka emëruar tre ipeshkvinj të rinj për Kishën Katolike në Shqipëri. Ai ka emëruar për dioqezën e Sapës, Dom Simon Kullin, për Jugun e Shqipërisë  ka emëruar Padre Giovanni Peragine (famullitar i Milotit) dhe për Rrëshenin Dom Gjergj Metën (Vikar Gjeneral i Tiranë-Durrësit). Në fjalën e tyre, gjatë ceremonisë  ipeshkvinjtë e sapozgjedhur kanë folur për misionin që ata do të ndërmarrin dhe nuk kanë harruar të falënderojnë Zotin dhe Papa Franceskun për zgjedhjen e bërë.

Image
Papa Françesku

“Papa Françesku ka deshiruar që një misionar nga një qytet i “vogël”, në veri të Shqipërisë (Milot) të bëhet një Bari i një territori të gjerë që përfshin Administratën Apostolike në pjesën jugore të Shqipërisë. Për këtë arsye dua të falënderoj Papa Françeskun për besimin që më ka treguar duke më dërguar mua mes jush si Bari të ri”.
“Motoja që kam zgjedhur është “Kulloti qengjat e mi.” Ashtu si Pjetri,  gjatë mundimeve për tre herë e kishte mohuar Jezuin, pasi kishte kërkuar të konfirmojë dashurinë e tij “më shumë se të gjithë“, edhe mua sot Zoti më kërkon t’i kullosë qengjat e tij, popullin e tij, duke filluar nga më të dobtit, më të varfërit, më të largëtit. Me ndihmën e “Bariut të Mirë” dua të bëhem i afërm të gjithëve për t’i dëgjuar, udhëhequr, mbështetur, mbrojtur e shërbyer.”

Curriculum Vitae
Giovanni Peragine
Nato ad Altamura, Bari, il 25 giugno 1965
Entrato nella “Scuola Apotolica” dei PP. Barnabiti di Altamura il 1 Luglio 1976 ha frequentato la scuola media e superiore, terminata poi a Bologna, conseguendo la maturità presso l’istituto tecnico commerciale.

Entrato nella casa di noviziato di Firenze il 15 settembre 1983, ha emesso la prima professione semplice nella Congregazione dei Chierici Regolari di San Paolo ( PP: Barnabiti) presso la  Parrocchia Madre della Divina Provvidenza di Firenze il 23 Settembre 1984.
Ha frequentato gli studi filosofici e Teologici presso la Pontificia Università Urbaniana di Roma dove ha conseguito il Baccalaureato in filosofia e in teologia con Licenza in Teologia biblica presso la stessa università nel 1993.

17 Novembre 1991: professione Solenne a Roma
2 Maggio 1992: ordinazione diaconale a Firenze
10 Marzo 1993: ordinazione sacerdotale a Roma

Dopo l’ordinazione è nominato vice Parroco e responsabile delle attività giovanili presso la Parrocchia Madre della divina Provvidenza di Firenze
Durante la permanenza a Firenze, per due anni ha svolto l’incarico di insegnante di Religione presso il Collegio “alla Querce” dei PP. Barnabiti.
Nell’Ottobre 1998 è inviato come missionario in Albania presso la Parrocchia San Nicola di Milot, come responsabile della formazione nel seminario dei PP. Barnabiti e amministratore parrocchiale dei villaggi della zona montuosa della parrocchia.

Dal 2002 è parroco della parrocchia San Nicola di Milot
Dal 2002 è decano della zona nord della diocesi di Tirana
Dal 2006 consultore della cosulta provinciale dei PP. Barnabiti, provincia Italia centro sud
Dal 2009 è Presidente della KSHEL, Conferenza Albanese dei Superiori Maggiori.


2009-2012 Vicario provinciale della Provincia Centro-sud dei PP. Barnabiti
Dal marzo 2012 è Presidente dell’UCESM, Unione Conferenze Europee Superiori Maggiori.
Dal Luglio 2015 è consultore del provinciale della Provincia Centro-Sud dei PP. Barnabiti

Image
Dom Giovani Peragine

Lindur në Altamura (Bari – Italy -) më 25.06.1965
Ka mbaruar shkollën e mesme në ITC në Bologna në 1985
Ka frekuentuar Universitetin në Romë pranë Universitetit Papënore Urbaniana
duke diplomuar në Filosofi ne 1987 dhe marr master në Teologi biblik në 1993.
20 Mars 1993 ka qenë shuguruar meshtar në Romë

1993-1998: ka punuar pranë famullisë Zoja e Provanisë Hyjnore në Firenze si
zëvendës famullitari e si mësues i shkollës së mesme pranë Kolegji “La Querce”.
Më 27 Shtator 1998 ka mbërritur në Milot si zëvedës famullitari dhe drejtori i
seminarit të Etërve Barnabit në Milot.

Nga 2002 është famullitari i Kishës së Milot
Nga 2002 është emëruar Dekani i pjesës së veriore të dioqesit Tiranë-Durrës
Nga 2006 është këshilltar i Provincës Rregulltarë të Italisë së Jugut.
Nga 2009 është President Kombëtar i KSHEL-it (Konferencës Shqiptare të
Eprorëve të Lartë)

Nga 2009 zëvendës Provinciali i Provincës Rregulltarë të Italisë së Jugut.
Nga Mars 2012 është Presidenti e UCESM-it (Bashkimi i Konferencës Europiane të Eprorëve të Lartë)

Image
Dom Simon Kulli

Dom Simon Kulli:
“Te jesh bari i një dioqeze është përgjegjësi e madhe dhe barrë e rëndë, për me tepër të jesh pasardhes i Imzot Avgustinit ketij bariu të mrekullueshem dhe të pa harruar. Do përpiqem të ndjek gjurmet tija. Dashuria e tij per këtë dioqezë më nxit të pranoj me bindjen dhe fenë e sigurtë se Krishti Bariu i mire është gjithmonë me ne deri në të sosur të botës dhe se kemi mbështetjen dhe ndërmjetësinë e Shenjtës Tereze të Kalkutës, martirëve të Shqipërisë, Zojës së Këshillit të mirë, Pajtores së Shqipërisë. Atyre u besoj vetvetën dhe popullin fisnik të Sapës.”

Curuculum Vitae
Dom Simon Kulli

Dom Simon Kulli lindi 14.02.1973 në fshatin Pistull të Dioqezës së Sapës. Fshat ky, 20 km nga Shkodra. Shkollën fillore dhe të mesme e kreu në fshatin Pistull.
Me 2 shkurt 1992 hyri në Seminarin Ndërdioqezan Shqiptar “Zoja e Këshillit të Mirë” në Shkodër, dhe kryen dy vite parapergatitje për fillimin e studimeve filozofike e Teologjike.

Në vitin 1994 fillon studimet e Filozofisë; pas dy viteve, në vitin 1996 fillon studimet e Teologjisë, ndërsa me 14 shtator të vitit 1999 shugurohet diakon në Katedralen e Shkodrës, Gjatë periudhës së diakonatit, nga shtatori deri në Janar të vitit 1999 shërbeu në Katedrale të Shkodrës me famullitarin Dom Lucjan Avgustini, dhe nga janari i vitit 2000 deri në qershor shërbeu në Dajç të Zadrimës me dom Injac Dema Vikari Gjeneral i Dioqezes.

Dhe me 29 qershor të vitit Jubilar 2000, shugurohet meshtar po në Katedralen e Shkodrës së bashku me katër meshtarë të tjerë shqiptarë nga Imzot Angelo Massafra. Këta janë shugurimet e para meshtarake që u shuguruan pas 46 viteve të regjimit komunist në Shqipëri.
Pas shugurimit meshtarak, menjëherë u emërua në Dajç të Zadrimës dhe shërbeu si ndihmës famullitar pranë Mons. Injac Demës, e njëkohësisht ishte dhe Sekretar i Ipeshkëvit të Dioqezës së Sapës, në atë kohë, Imzot Dodë Gjergjit. Në Dajç shërbeu nga viti 2000 – 2002.
Në vitin 2002, dom Simoni emërohet Kancelar Dioqezan i Sapës.

Prej vitit 2006 e deri në ditët e sotme ushtron detyrën e Famullitarit të Katedrales “Shën  Tereza e Kalkutës” – Vau-Dejës. Nga viti 2001 deri në vitin 2012 kreu detyrën e Drejtorit të Caritasit Dioqezan të Sapës. Po nga viti 2010 deri më 25 maj ushtroi deyrën e Delegatit të Caritasit Dioqezan, si edhe detyrën e Vikarit Gjeneral dhe Ekonomit të Dioqezës së Sapës.

Me kalimin në amshim të ipeshkëvit, Imzot Lucjan Avustini, me 25 maj 2016, Dom Simon Kulli zgjidhet nga Këshilli i Konsultorëve “Administrator Dioqezan i Dioqezës së Sapës” .

Image
Dom Gjerjgj Meta

Dom Gjerjgj Meta:
“Një fjalë për ju të dashur meshtarë e motra. Papa Françesku nuk ka zgjedhur më të mirin ndër meshtarët shqiptarë për të shërbyer në këtë dioqezë. Për këtë të jeni të sigurtë. Ka qenë për mua një “po” shumë e vështirë, shumë e vështirë! Ajo që kam është humaniteti im, brishtësia dhe vogëlsia ime. E dorëzoj në duart tuaja që do të jeni bashkëpunëtorët e mi më të afërt. Ashtu sikurse Papa Bendikti edhe unë mund të them se Zoti ka zgjedhur një punëtor të përvujtë në vreshtën e tij. Më ndihmoni të jem një vëlla për ju dhe një bari që jep jetën e tij për delet e veta.”

Curriculum Vitae
Dom Gjergj Meta

Lindur ne Rrushkull të Durrësit më 30.04.1976. Nga viti 1994-2000 kryen studimet e larta në Itali për filozofi dhe teologji. Në vitin 2001 dorëzohet prift katolik nga Imzot Rrok Mirdita në Tiranë. Nga Janari i Vitit 2002 deri në shtator 2006 shërben në Katedralen e Shën Palit në Tiranë. Nga viti 2006-2009 studjon të drejtë kanonike në Romë në Universitetin Gregorian. Nga 2009 -2010 shërben përsëri në Katedralen  shën Palit dhe si Zëdhëns i Konferencës ipeshkvore të Shqipërisë. Emërohet famullitar në Kamëz nga 2010-2013 e më pas në Durrës nga 2013-2016. Nga dhjetor 2016 deri në emërimin e tij si ipeshkëv I rrëshenit është Vikar Gjeneral i Arkidioqezës Tiranë-Durrës.

Më të lexuarat
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat
Sondazh
test
Tjera