Shkencëtarët më në fund zbulojnë vendin e kënaqësisë seksuale mashkullore në tru

Seksi

Shkencëtarët më në fund zbulojnë vendin e kënaqësisë seksuale mashkullore në tru

Më: 24 shtator 2020 Në ora: 13:06
Ilustrim

Çfarë e shtyn dëshirën seksuale mashkullore? Shkencëtarët nga Universiteti Northwestern kanë zbuluar përgjigjen e pyetjes, prania e gjenit të njohur si aromatozës në zona të caktuara të trurit. Në një studim minjsh, studiuesit mësuan më shumë rreth funksioneve të aromatozës në trurin e të rriturve, e cila ishte e panjohur më parë.

Sipas shkencëtarëve, aromatoza, e cila rregullon sjelljen seksuale te burrat, mund të përqendrohet në përdorimin e barnave specifike për të ulur funksionet e saj për dëshirën seksuale dhe për të rritur aktivitetin e saj në rast të dëshirës së ulët seksuale. Gjeni transformon testosteronin, një hormon që drejton aktivitetin seksual tek burrat, në estrogjen.

Çiftet

Dr. Serdar Bulun, autor i lartë i studimit, tha në një deklaratë se "ky është gjetja e parë kryesore për të shpjeguar se si testosteroni stimulon dëshirën seksuale". Bulun shtoi se "për herë të parë, demonstruan përfundimisht se shndërrimi i testosteronit në estrogjen në tru është thelbësor për të ruajtur aktivitetin e plotë seksual ose dëshirën te meshkujt. Aromatoza e nxit atë."

Roli vendimtar i aromatozës

Kur shkencëtarët çaktivizuan aromatozën në mënyrë selektive në trurin e minjve meshkuj, aktiviteti seksual midis 50 për qind të tyre u ul në mënyrë drastike. Kjo ishte në dritën e posedimit të niveleve të larta të testosteronit në gjak në krahasim me grupin e kontrollit të minjve meshkuj.

"Minjtë meshkuj humbën pjesërisht interesin për seks", tha Hong Zhao, autorja përkatëse e studimit. Ajo gjithashtu theksoi rolin vendimtar të aromatozës në prodhimin e estrogjenit. "Estrogjeni ka funksione në meshkuj dhe femra. Testosteroni duhet të shndërrohet në estrogjen për të nxitur dëshirën seksuale te meshkujt," shpjegon Zhao.

Gjetjet e studimit kanë implikime për potencialin e trajtimit të çrregullimeve në lidhje me dëshirën seksuale. Çrregullimi i dëshirës seksuale hipoaktive, i cili thjesht njihet si dëshirë e ulët seksuale, është një gjendje shumë e zakonshme. Shpesh është efekti anësor i një klase anti-depresivësh të njohur si frenues selektiv të rimarrjes së serotoninës (SSRIs).

Bulun thotë se një trajtim që synon rritjen e aromatozës mund të rrisë çrregullimin seksual tek individët me këtë çrregullim.

Sidoqoftë, e kundërta është një çrregullim mjaft i ndërlikuar i njohur si çrregullim i hiperseksualitetit, i cili karakterizohet nga dëshira seksuale e detyrueshme. Sidoqoftë mund të trajtohet me një frenues sistematik të aromatozës sistemike. Fatkeqësisht, ato shpesh kanë efekte anësore të tilla si osteoporoza. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat