Shkencëtarët: Kanceri është një sëmundje artificiale…

Shëndetësia

Shkencëtarët: Kanceri është një sëmundje artificiale…

Më: 8 maj 2019 Në ora: 18:01
Ilustrim

A është kanceri një defekt gjenetik, një mikrobë endacak apo edhe më keq një virus? Një lajm shumë interesant vjen nga qarqet e institucionit mjekësor-shkencor. Në Universitetin e Mançesterit, një grup studiuesish pas hulumtimeve të gjera, arritën në përfundimin se kanceri ishte pothuajse i panjohur për njerëzit në antikitet.

Grupi, i kryesuar nga profesor Michael Zimmerman dhe kolegu Rosalie David, shprehën shprehimisht se "mungesa e neoplazmave në mumiet duhet të interpretohet si një tregues i rrallë i tyre në antikitet, duke treguar se faktorët që shkaktojnë kancer janë të kufizuara në shoqëri moderne të industrializuara".

Ata kanë ekzaminuar mbetjet fosile të panumërta të trupave mumie, qindra e qindra mumje egjiptiane nën mikroskop, duke rezultuar në një rast të vetëm të kancerit të konfirmuar.

Konfirmimi i mëtejshëm i gjetjeve të shkencëtarëve britanikë erdhi nga studimi i mijëra kockave të Neandertalit: vetëm një shembull i tumorit. Grekët e lashtë ndoshta ishin të parët që përcaktonin kancerin si një sëmundje specifike, duke dalluar tumore të mirë dhe malinj, dhe kjo punë ishte kryer nga babai i mjekësisë moderne, Hipokrati i madh.

Vetëm në shekullin XVII, kujtohet nga Anglia, ishin përshkrimet e para të vërteta të operacioneve të gjirit për tumoret. Shkurtimisht, shkalla e fillimit të tumoreve (sidomos tek fëmijët, që është, në njerëzit më të pambrojtur dhe të ndjeshëm në shoqëri) është rritur në mënyrë eksponenciale pas revolucionit të madh industrial, duke treguar qartë se kjo rritje nuk është për shkak të jetëgjatësisë më të madhe të njerëzve, por të ndotjes së madhe në mjedis.

Shkaqet kryesore të vdekjes janë jozyrtarisht si më poshtë: tumor, sëmundje kardiovaskulare, vetë mjekët, vdekjet e shkaktuara nga gabimet mjekësore (droga, operacione, etj.). Sëmundjet e sotme që po kërkojnë viktima çdo sekondë në botën e industrializuar janë absolutisht artificiale dhe të panatyrshme.

Prandaj ne nuk duhet të fajësojmë një gjen të metë ose të dëmtuar, një mikrob ose një qenie milion herë më të vogël se një qelizë, si virusi. Të njëjtët shkencëtarë thonë se një dietë e shëndetshme, aktivitet fizik i rregullt, peshë e shëndetshme mund të parandalojë rreth një të tretën e kancerit më të zakonshëm. Shkurtimisht, mënyra e jetesës sonë (360 ° e synuar mund të bëjë dallimin).

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat