Trupi ynë përmban 10 herë më shumë qeliza që nuk janë të tij - Bota Sot
Trupi ynë përmban 10 herë më shumë qeliza që nuk janë të tij

Shëndetësia

Trupi ynë përmban 10 herë më shumë qeliza që nuk janë të tij

Më: 17 shkurt 2020 Në ora: 12:46
Ilustrim

Qeliza bakteriale tejkalojnë dukshëm numrin e atyre njerëzore deri në 10 herë, sipas Carolyn Bohac, një mikrobiolog në Universitetin e Idaho.

Sidoqoftë, mos u shqetësoni: shumica e këtyre baktereve janë të dobishme. Në fakt, ne nuk do të ishim në gjendje të mbijetonim pa to. Për shembull, bakteret prodhojnë kimikate që na ndihmojnë të përdorim energji dhe lëndë ushqyese nga ushqimi ynë.

Sado e paimagjinueshme siç mund të tingëllojë, shumica e qelizave në trupin tuaj nuk ju përkasin fare. Nga kërpudhat e padukshme midis gishtërinjve deri në rreth një kile baktere në sistemin tretës, trupi i njeriut duhet të shikohet më tepër si një grup i përbërë nga qelizat njerëzore, bakteret, kërpudhat dhe viruset, sesa si një organizëm i veçantë.

Shkencëtarët në Kolegjin mbretëror në Londër kanë arritur në këto përfundime. Më shumë se 500 lloje të ndryshme të baktereve ekzistojnë në trupin tonë dhe mund të formojnë grupe me më shumë se 100 trilionë qeliza. Kur flasim për numrin e qelizave njerëzore në një trup njerëzor, ka “vetëm” disa trilionë. Ky studim hedh një dritë krejt të re mbi evolucionin, ku termi “duke u bërë shumëfish” sesa “duke u bërë specie” mund të përfaqësonte Darvinizmin e shekullit 21.

Sipas hulumtimeve nga shkencëtarët e Kolegjit mbretëror, bakteret evoluojnë shumë shpejt: ato mund të kalojnë nëpër mijëra breza për vetëm një njeri. Kjo ka dy pasoja shumë të rëndësishme. E para është se gjatë jetës tuaj, bakteri juaj mund të ndryshojë gjenet e tij, ndërsa i juaji nuk mund. Është e mundur që bakteret e zorrëve të evoluojnë me shpejtësi në përgjigje të ndryshimeve afatshkurtra në mjedisin tuaj, siç janë ndryshimet në dietë.

Pasoja e dytë është edhe më interesante. Nëse një bakter mund të evoluojë kaq shpejt, mund të jetë që ajo që ne konsiderojmë të jetë evolucioni i njeriut – si aftësia për të tretur ushqime të reja me ardhjen e bujqësisë – është në të vërtetë evolucion bakterial. Ne e dimë se në 10,000 vjetët e fundit, bakteret “e këqija” (ato që shkaktojnë sëmundje) kanë pësuar ndryshime gjenetike dramatike. Ndoshta disa baktere “miqësore” kaluan nëpër ndryshime të tilla.

Shumëllojshmëria e baktereve në lëkurën tuaj është jashtëzakonisht e madhe. Nëse do të shikonim vetëm duart tuaja, secili prej gishtërinjve tuaj do të kishte një klasë të veçantë mikro-okupatorësh.

Roli i rëndësishëm i baktereve

Bakteret në traktin e tretjes janë një hit i plotë. Ne kemi shumë nevojë për to, por bakteret dhe mikroorganizmat në përgjithësi luajnë një rol të rëndësishëm në tretjen e ushqimit dhe përafrimin e sistemit tonë imunitar.

Ato krijojnë molekula në mënyrë që enzimat tona të funksionojnë siç duhet. Mikroorganizmat madje marrin pjesë në rregullimin e mirë se cili nga gjenet tona do të jetë aktiv dhe cili jo. Ekzistojnë gjithashtu disa gjetje kërkimore që mbështesin rolin e tyre të rëndësishëm në zhvillimin normal kardiak. Më në fund, disa rezultate sugjerojnë që ato gjithashtu mund të ndikojnë në oreks, madje edhe në sjellje.

Në përgjithësi, mikroorganizmat në organet tuaja të tretjes ju furnizojnë me një sasi gjenesh shumë më të madhe se ajo që gjendet në gjenomin e njeriut. Për më tepër, ndërsa njerëzit janë shumë të ngjashëm në nivelin e gjenomit, gjenomet e mikroorganizmave të tyre ndryshojnë në mënyrë drastike. Çfarë e bën ndryshimin? Ndikohet nga lloje të ndryshme të dietës. Një dietë e pasur me sheqerna dhe yndyra favorizon llojet e mikroorganizmave që janë më efikas në përdorimin e ushqimeve të pasura me energji.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat