Coronavirus: Frika nga rritja e sëmundjeve të kafshëve te njerëzit - Bota Sot
Coronavirus: Frika nga rritja e sëmundjeve të kafshëve te njerëzit

Shëndetësia

Coronavirus: Frika nga rritja e sëmundjeve të kafshëve te njerëzit

Nga: E.R Më: 7 korrik 2020 Në ora: 11:09
Foto Ilustrim

Sëmundjet infektive - të cilat hidhen nga kafshët te njerëzit - po rriten dhe do të vazhdojnë ta bëjnë këtë pa veprim për të mbrojtur jetën e egër dhe ruajtjen e mjedisit, kanë paralajmëruar ekspertët e KB.

Ata fajësojnë rritjen e sëmundjeve të tilla si Covid-19 për kërkesën e lartë për proteina shtazore, praktikat e paqëndrueshme bujqësore dhe ndryshimin e klimës.

Sëmundjet zoolotike apo sëmundjet infektive të neglizhuara vrasin dy milion njerëz në vit, thonë ata, shkruan BBC, transmeton ''Bota sot''.

Pse po kapim më shumë sëmundje nga kafshët?

Ebola, virusi i Nilit Perëndimor dhe Sars janë gjithashtu të gjitha sëmundjet zoonotike, infektive: ato filluan te kafshët dhe bënë kërcimin te njerëzit.

Sipas raportit nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin dhe Instituti Ndërkombëtar i Kërkimit të Blegtorisë, nga degradimi i mjedisit tonë natyror - për shembull përmes degradimit të tokës, shfrytëzimit të kafshëve të egra, nxjerrjes së burimeve dhe ndryshimit të klimës. Kjo ndryshon mënyrën e bashkëveprimit të kafshëve dhe njerëzve.

"Shkenca është e qartë se në qoftë se do të vazhdojmë të shfrytëzuar kafshë të egra dhe shkatërrimin e ekosistemeve tona, atëherë ne mund të presim të shohim një rrjedhë e qëndrueshme të këtyre sëmundjeve hedhur nga kafshët tek njerëzit në vitet e ardhshme," tha zonja Anderse

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat