​Dhjetëra gjene ndihmojnë qelizat kancerogjene të fshihen nga sistemi imunitar

Shëndetësia

​Dhjetëra gjene ndihmojnë qelizat kancerogjene të fshihen nga sistemi imunitar

Më: 28 shtator 2020 Në ora: 16:33
Foto ilustrim

Për njerëzit që luftojnë me lloje të caktuara të kancerit, imunoterapia - një trajtim që ndihmon sistemin imunitar të luftojë kancerin - mund të shërbejë si një ndërhyrje shpëtuese e jetës dhe të rezultojë në prognozë të përmirësuar.

Sidoqoftë, shkencëtarët nga Universiteti i Torontos kanë identifikuar dhjetëra gjene që u mundësojnë qelizave kancerogjene të shmangin sistemin imunitar dhe të shmangin vrasjen, duke paraqitur kështu një sfidë të madhe në trajtimin e kancerit.

Përmes studimit, autorët gjetën mbi 180 gjene, prania e të cilave ndikojnë në veprimet imune.

"Është shumë e rëndësishme të kuptohet në nivelin molekular se si kanceri zhvillon rezistencë ndaj imunoterapive në mënyrë që t'i bëjë ato më të disponueshme. Përparimet në qasjet sistematike gjenetike na kanë lejuar të futemi në gjenet dhe rrugët molekulare që zakonisht përfshihen në rezistencën ndaj terapisë," tha Jason Moffat, autori kryesor i studimit, në një deklaratë.

Imunoterapia është një procedurë e menaxhimit terapeutik ku qelizat imune të vetë pacientit, veçanërisht qelizat e njohura si qelizat vrasëse T, janë krijuar për të kërkuar dhe shkatërruar qelizat kancerogjene. Për fat të keq, rezistenca ndaj trajtimit e bën atë joefektive në disa pacientë, veçanërisht ata që luftojnë me tumore të ngurta.

Për studimin, shkencëtarët kërkuan për gjenet që promovuan evazionin imunitar në gjashtë modele të tumoreve gjenetikisht të ndryshme të marra nga kanceri i veshkave, zorrës së trashë, lëkurës dhe gjirit.

Shkencëtarët përdorën CRISPR - një mjet për redaktimin e gjeneve - për të çaktivizuar gjenet e qelizave kancerogjene një nga një. Ata matën ndryshimin në aktivitetin e qelizave T kundër qelizave të modifikuara dhe i krahasuan ato me matjet fillestare.

Mosveprimi i gjenit dha rezultate të papritura. U identifikuan 182 "gjenet e evazionit të brendshëm të kancerit thelbësor të kancerit", fshirja e të cilave ose bëri që qelizat kancerogjene të shmangin sulmet e qelizave T ose rritën ndjeshmërinë e tyre ndaj tyre. Midis gjeneve rezistente ishin ata që dihet se pësojnë mutacione dhe e bëjnë imunoterapinë joefektive te pacientët.

Çuditërisht, disa prej gjeneve të identifikuara nuk kishin lidhje të njohura evazionin e funksioneve imune.

"Kjo ishte me të vërtetë emocionuese për t'u parë, sepse kjo do të thotë që baza jonë e të dhënave ishte shumë e pasur me informacione të reja biologjike", tha Keith Lawson, autori bashkë-udhëheqës i studimit.

Autorët gjithashtu deklaruan se terapitë e reja duhet të faktorizojnë rreziqet e paraqitura nga mutacionet - referuar si mutacione të rezistencës ndaj kancerit - në tumore sepse trajtimet që synojnë eliminimin e tyre mund të përkeqësojnë potencialisht sëmundjen te pacientët.

"Është e rëndësishme të gjeni jo vetëm gjene që mund të rregullojnë evazionin imunitar në një model të kancerit, por ajo që dëshironi me të vërtetë është të gjeni ato gjene që mund të manipuloni në qelizat kancerogjene në shumë modele, sepse ato do të bëjnë objektivat më të mirë terapeutik," tha Lawson.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat