​Testi i ri i gjakut ndihmon zbulimin se cilat forma të kancerit të pankreasit i përgjigjen mjekimit

Shëndetësia

​Testi i ri i gjakut ndihmon zbulimin se cilat forma të kancerit të pankreasit i përgjigjen mjekimit

Më: 26 tetor 2020 Në ora: 19:33
Foto ilustrim

Për pacientët që vuajnë nga kanceri, ndikimi i trajtimeve nuk është gjithmonë i njëtrajtshëm dhe efektiv.

Trajtime të tilla si imunoterapia e kancerit dhe kimioterapia mund të mos jenë efektive në të gjithë pacientët dhe shanset e dështimit janë më të larta. Por, një studim i ri ka përshkruar zhvillimin e një testi të thjeshtë eksperimental të gjakut që mund të tregojë se cila formë e kancerit është e shërueshme dhe cilat jo.

Sipas autorëve, një dallim i tillë kritik mund të lejojë onkologët në marrjen e vendimeve jetësore që i kursejnë pacientët që vuajnë nga kancere rezistues nga vetë nënshtrimi i trajtimeve të padobishme që mund të çojnë në efekte anësore dhe shtimin e shqetësimit të tyre.

“Njohja e llojit të kancerit të pankreasit është thelbësore për zbatimin e strategjisë së duhur të trajtimit për secilin pacient. Shpresojmë që testi ynë i ri, i cili zbulon një shënues të prodhuar nga qelizat kancerogjene të një nëntipi dhe jo të tjetrit, një ditë së shpejti do të jetë një mjet i fuqishëm për të ndihmuar mjekët dhe pacientët të marrin vendimet më të mira të mundshme”, tha Brian Haab, autori përkatës i studimit.

Sipas Fondit Botëror të Kërkimit të Kancerit, kanceri i pankreasit është kanceri i 12-të më i zakonshëm që prek burrat dhe i 11-ti më i zakonshmi midis grave. Vetëm në vitin 2018 kishte gati 460,000 raste të reja.

Numri i përgjithshëm i vdekjeve për shkak të kancerit të pankreasit ishte mbi 432,000. Ajo që i bën kanceret e pankreasit disa nga kanceret malinje më të vështira për t’u trajtuar është aftësia e tyre për të shmangur zbulimin në një fazë të hershme dhe shpesh diagnostikohen në një fazë të përparuar.

Aktualisht, onkologët nuk kanë një metodë të besueshme për të mësuar nëse pacientët e tyre kanë një nëntip që nuk mund t’u përgjigjet mirë trajtimeve në krahasim me nëntipet që mund të kenë. Kështu, shumica e pacientëve marrin një qasje standarde trajtimi që mund të jetë efektive në disa, por mund të jetë joefektive në të tjerët dhe të shkaktojë efekte anësore.

Testi i ri eksperimental bazohet në zbulimin dhe matjen e niveleve të një sheqeri të njohur si sTRA. Ky sheqer prodhohet në pacientë me nëntipe të caktuara të kancerit të pankreasit dhe hyn në qarkullimin e tyre të gjakut. Në ato kancere pankreatike ku prodhohet sTRA, kimioterapia kryesisht ndikon pak për të përmirësuar gjendjen.

Testi i ri është zhvilluar nga një test i vjetër sTRA i botuar nga Haab dhe ekipi i tij në janar 2019. Ky test gjithashtu demonstroi një test eksperimental të gjakut që ishte një kombinim i një diagnostikimi ekzistues që zbulon një sheqer të njohur si CA19-9 me testin e ri provë që zbuloi specifikisht sTRA.

Qasja e kombinuar ishte në gjendje të zbulonte gati 70 për qind të kancereve të pankreasit me një normë false-pozitive më pak se 5 për qind – e cila është afërsisht 30 për qind më e lartë se përdorimi i CA19-9 vetëm. Të dy testet – testi i ri dhe ai nga viti 2019 – do të kalojnë në një vlerësim të mëtejshëm klinik.

“Testi i kombinimit 2019 na tregon nëse ka kancer dhe testi i ri sTRA na ndihmon të përcaktojmë se çfarë lloj kanceri pankreatik, i cili më pas mund t’i lejojë mjekët të ngushtojnë më mirë planin e duhur të trajtimit. Ne besojmë se testi i kombinimit dhe testi i ri sTRA mund të ndihmojë në identifikimin e kancerit të pankreasit më shpejt,”përfundoi Haab.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat