Dy sëmundjet që vënë në rrezik jetën e pacientëve të prekur nga Covid-19

Shëndetësia

Dy sëmundjet që vënë në rrezik jetën e pacientëve të prekur nga Covid-19

Më: 30 dhjetor 2020 Në ora: 15:16
Ilustrim

Kolesteroli mund të ndihmojë koronavirusin të infektojë qelizat njerëzore duke vepruar si një shërbim taksi, zbulojnë studime të reja laboratorike. Përfundimet mund të shpjegojnë pse njerëzit me gjendje metabolike si diabeti dhe sëmundje kardiovaskulare, të cilët shpesh kanë nivele të larta të kolesterolit, përbëjnë një numër disproporcional të pacientëve që zhvillojnë simptoma të rënda të Covid-19.

Studiuesit zbuluan se SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, mund të ngjitet në molekulat e kolesterolit pasi ato lidhen me receptorin e tyre të rregullt të qelizave, të quajtur SR-B1. Kjo ndihmon në pozicionimin e patogjenit në mënyrë që proteina e saj të mund të lidhet me receptorin ACE2, i cili e lejon të infektojë qelizën.

Një studim i botuar në Nature Metabolism nga studiuesit në Akademinë Kineze të Shkencave Mjekësore Ushtarake, vështroi rolin e kolesterolit ‘të mirë’, i njohur ndryshe si lipoproteina me densitet të lartë (HDL), në infeksionin e koronavirusit. Studimi vështroi veçanërisht receptorin SR-B1, i cili lidhet me molekulat e kolesterolit dhe gjendet në të gjitha qelizat në trupin e njeriut, përfshirë mushkëritë, synimi kryesor i koronavirusit.

Studimi zbuloi se SARS-CoV-2 nuk mund ta shfrytëzojë direkt këtë receptor, por ai mund të përfitojë nga procesi i lidhjes së kolesterolit me SR-B1 në mënyrë që të infiltrojë qelizat.

“Maja” e koronavirusit – i njëjti që lidhet me ACE2 – ka dy seksione, të quajtur nënnjësi 1 dhe nënnjësi 2. Në eksperimentet e tyre, shkencëtarët kinezë zbuluan se nënnjësia mund të bashkohet me kolesterolin. Kjo do të thotë se kur kolesteroli migron natyrshëm në receptorin e tij, ai sjell koronavirusin edhe në sipërfaqen e qelizës.

Studiuesit deklarojnë se kjo ‘rrit marrjen virale’ dhe receptori i kolesterolit ‘lehtëson hyrjen e SARS-CoV-2 në qelizat që shprehin ACE2 duke shtuar lidhjen me virusin’. Studiuesit më pas zbuluan se duke bllokuar SR-B1 dhe duke e neutralizuar atë, pengohet infeksioni. Ata thonë se shënjestrimi i receptorit SR-B1 mund të jetë një rrugë e mundshme për trajtimet e ardhshme.

“Rezultatet e studimit tonë tregojnë se SR-B1 lehtëson lidhjen, hyrjen dhe infeksionin qelizor të SARS-CoV-2”, shpjegojnë studiuesit në punimin e tyre. ‘Kështu që… SR-B1 mund të përfaqësojë një objektiv terapeutik për të kufizuar infeksionin SARS-CoV-2.’

Nga kjo ka të ngjarë të përfitojnë njerëzit me sëmundje të zemrës dhe diabet, të cilët kanë më shumë të ngjarë të kenë nivele të ngritura të HDL.

“Sëmundjet kardiovaskulare dhe diabeti shoqërohen me një rrezik në rritje të COVID-19 të rëndë”, shkruajnë studiuesit. Përafërsisht gjysma e pacientëve me COVID-19 kanë sëmundje themelore kronike, kryesisht sëmundje kardiovaskulare, cerebrovaskulare dhe diabet. Për më tepër, rritja e vdekshmërisë nga COVID-19 është vërejtur tek pacientët mbipeshë dhe tek ata që vuajnë nga diabeti.’

Të dhënat e NHS nga prilli zbulojnë se pothuajse një e treta (29%) e pacientëve me koronavirus kishin sëmundje të zemrës dhe gati një e pesta (19%) ishin diabetikë.

Një studim i mëparshëm nga NHS dhe Imperial College zbuloi se pacientët me diabet Tipi 2 kanë dy herë më shumë gjasa të vdesin nga Covid-19 dhe diabetikët e tipit 1 kanë tre herë e gjysmë më shumë mundësi për fatalitet.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat