Sa hapa në ditë duhet të bëni për të qëndruar të shëndetshëm?

Shëndetësia

Sa hapa në ditë duhet të bëni për të qëndruar të shëndetshëm?

Më: 21 mars 2021 Në ora: 06:52
Ilustrim

Sipas një studimi, ecja mund të rrisë nivelet tona të lumturisë, ndërsa një tjetër sugjeron që gjithashtu mund të na bëjë më produktivë. Numri i hapave që ndërmarrim ka rëndësi dhe duhet të sigurohemi që jo vetëm është i dobishëm, por edhe një detyrë e arritshme. 10 mijë hapa në ditë është rezultat i një fushate shumë të suksesshme marketingu

Pavarësisht nëse jeni duke bërë një mënyrë jetese të shëndetshme apo jo, me siguri keni dëgjuar që duhet të ecni 10 mijë hapa në ditë për të qenë të shëndetshëm. Por pse ky numër? Epo, duket se vjen nga një hapamatës japonez, i shitur në vitin 1965, i quajtur Manpo-kei , që do të thotë fjalë për fjalë “10 mijë hapa “. Ai u përhap në të gjithë botën dhe përfundimisht u bë objektivi i përditshëm i hapave për të gjithë, me FitBit që e popullarizoi atë në 2009 me fillimin e veshjes së tyre të parë.

Dëshmoi se ishte shumë për njerëzit.

Disa studime vërtet sugjerojnë që 10 mijë hapa mund të jenë të mirë për disa njerëz sepse mund të përmirësojnë shëndetin e zemrës dhe mendjes, si dhe të ulin rrezikun e diabetit. Sidoqoftë, e vërteta është se ai numër mund të jetë në të vërtetë i panevojshëm për shumicën e njerëzve, pasi nuk ka asnjë provë reale që më shumë hapa sjellin më shumë përfitime shëndetësore. Pra, nëse nuk mund ta arrini atë qëllim ditor, mos u dekurajoni, pasi një numër shumë më i ulët mund të jetë po aq i dobishëm për ju.

Për më tepër, 10 mijë hapa në ditë është një qëllim shumë i madh, dhe jo shumë njerëz mund ose kanë kohë për ta arritur atë. Pra, nëse vazhdimisht nuk po arrini ta arrini atë, ka të ngjarë të ketë efekte negative mbi ju në nivelin psikologjik dhe do të jetë joshës. Sipas këtij studimi, adoleshentëve britanikë iu dha një detyrë për të arritur një qëllim të caktuar të aktivitetit. Në fillim, ata u kënaqën me të, por më vonë filluan të ankoheshin se ishte shumë e vështirë për t’u përfunduar dhe motivimi i tyre ra.

Numri optimal i hapave të rekomanduar është shumë më i ulët.

10 mijë është bërë qëllimi i paracaktuar për njerëzit dhe gjurmuesit e fitnesit, por edhe të ecësh deri në 4 mijë e 400 hapa në ditë është shumë e dobishme, sipas Dr. I-Min Lee. Në studimin e saj, ajo ekzaminon një numër të madh të grave midis 62 dhe 101 vjeç. Atyre iu dhanë akseleometra të montuar në ijë që do të gjurmonin lëvizjet e tyre për të paktën dhjetë orë në ditë, në harkun e katër deri në shtatë ditëve midis 2011 dhe 2015.

Rezultatet treguan se shkalla e vdekshmërisë tek gratë që ecnin rreth 4 miëj e 400 hapa në ditë u ul me 41%, krahasuar me ato që ishin duke arritur vetëm 2 mijë e 700 hapa në ditë. Ndërsa gratë që ecnin 7 mijë e 500 hapa në ditë ulën shkallën e vdekshmërisë me 65%. Kjo dëshmon se ndërmarrja e më pak hapave sesa qëllimi i paracaktuar është akoma e mirë për ne, dhe duhet ta bëjë atë edhe më pak sfiduese për t’u arritur gjithashtu. Dhe të dish që të ecësh më pak nuk është domosdoshmërisht një gjë e keqe mund të ketë një efekt pozitiv psikologjik tek njerëzit.

Si ta arrijmë me lehtësi qëllimin tonë të përditshëm të hapit

Studimi ka disa kufizime, sipas Dr. Lee . Nuk na tregon se sa hapa duhet të ndërmarrim për të përmirësuar cilësinë e jetës sonë ose për të parandaluar ndonjë çështje njohëse ose fizike.

Këtu janë faktet me pamje më të madhe që Dr. Lee zbuloi:

1-Numërimi i hapave mund të ndihet më pak mbizotërues dhe më i mundur se matja e ushtrimeve në kohë.

2-Intensiteti nuk ka rëndësi, çdo hap ka rëndësi.

3-Nëse jeta juaj është mjaft e ulur, duhet të konsideroni të shtoni 2 mijë hapa të tjerë në mënyrë që të paktën të arrini 4 mijë e 400 hapa të përditshëm. Sigurisht, nuk keni pse t’i bëni të gjitha menjëherë, përkundrazi, provoni të bëni hapa shtesë sa herë që është e mundur.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat