A mundet që kafeja të ndalojë vërtet rritjen e fëmijëve?

Shëndetësia

A mundet që kafeja të ndalojë vërtet rritjen e fëmijëve?

Më: 30 mars 2021 Në ora: 23:20
Ilustrim

Një nga arsyet pse kafja nuk u jepet zakonisht fëmijëve mund të jetë besimi i përhapur se një pije me kafeinë mund të ndalojë rritjen e fëmijëve. A ka ndonjë të vërtetë në këtë?

Përgjigja është një "jo" e zëshme: Nuk ka asnjë provë që kafeja ose kafeina ndalon rritjen dhe zhvillimin e fëmijës.

Në vend të kësaj, rritja e një personi drejtohet kryesisht nga faktorë të tjerë. Për shembull, qindra gjene të identifikuara deri më tani mendohet se janë përgjegjëse për afërsisht 16 për qind të rritjes së një personi.

Shëndeti i përgjithshëm i fëmijës gjithashtu luan një rol të rëndësishëm. Për shembull, infeksioni i përsëritur gjatë fëmijërisë së hershme mund të ngadalësojë rritjen e kockave, siç tregohet nga studime të ndryshme.

Qasja e fëmijës në nevojat e rëndësishme ushqimore, sikurse qumështi në vitet e para, gjithashtu ndikon në lartësinë, ashtu si dieta e nënës gjatë shtatzënisë, sipas hulumtimit të botuar në revistën Nutrition Research Review.

Pse disa njerëz ende besojnë se kafeja mund të ndalojë rritjen e fëmijës?

Askush nuk e di me të vërtetë, por ka disa teori. Në vitet 1980, disa studime treguan se njerëzit që konsumonin rregullisht kafe kishin një rrezik në rritje të osteoporozës, pasi kafeina mund të çonte në rritjen e sekretimit të kalciumit, megjithëse efekti ishte i vogël, raporton Science Alert.

Nëse kafeina është në gjendje të dobësojë kockat, atëherë është e mundur që konsumi më i lartë në fëmijëri të çojë në rritje më të ulët. Sidoqoftë, doli se ekziston një tjetër variabël në lojë: njerëzit që pinë kafe gjithashtu priren të konsumojnë më pak qumësht, burimi kryesor i kalciumit. Me fjalë të tjera, problemi nuk ishte ndoshta kafeja, por marrja e pamjaftueshme e kalciumit.

Studimi i mëvonshëm nuk ka gjetur një lidhje midis osteoporozës dhe konsumit të kafesë, sipas Harvard Health Publishing.

Një ide tjetër është se shumë studime kanë lidhur konsumimin e kafeinës si me efektet pozitive ashtu edhe ato negative në shëndet, gjë që vetëm shton konfuzionin.

"Ka pasur kaq shumë studime epidemiologjike të kafesë, që tregojnë dëm ose përfitim, saqë është bërë konfuze", tha shkencëtari Mark Pendergast, autor i Bazës së pazakontë: Historia e kafesë dhe si e transformoi botën tonë.

Një teori tjetër, e favorizuar nga Dwayne Mellor, një dietolog në Universitetin Aston në Mbretërinë e Bashkuar, është se miti buron nga rekomandimi që gratë shtatzëna të kufizojnë konsumin e kafeinës, sepse disa studime kanë lidhur ekspozimin e fetusit në kafeinë me një rrezik më të lartë të abortit.

Sidoqoftë, këto studime kishin kufizime. Provat aktualisht nuk janë përfundimtare, kështu që grupet shëndetësore të tilla si Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) tani po këshillojnë gratë shtatzëna të kufizojnë, por jo domosdo ta shmangin plotësisht, konsumimin e kafeinës për të zvogëluar rrezikun e mundshëm të abortit dhe peshën e ulët të lindjes tek të sapolindurit.

"Kafja ndoshta nuk është një problem i madh pasi pijet e gazuara luajnë një rol të rëndësishëm në krijimin e prishjes së dhëmbëve. Me siguri nuk do t'i jepnit një fëmije kafe të fortë, unë me të vërtetë do të shqetësohesha më shumë për pijet e ëmbla, siç janë lëngjet", tha Mellor për Live Science.

Por Mellor nuk këshillon t’u jepet fëmijëve sasi të vogla kafe çdo ditë, për një arsye tjetër - kafeina mund të shkaktojë ankth të shtuar, presion të lartë të gjakut dhe zbaticë acidi dhe gjithashtu mund të ndërhyjë në gjumë, sipas "Johns Hopkins Medicine".

Kafeina nga kafeja gjithashtu mund të shkaktojë këto probleme te të rriturit. Por fëmijët kanë trup më të vogël, kështu që sasia e njëjtë e kafeinës mund të ketë efekte më të theksuara tek ata. Për atë arsye, Akademia Amerikane e Pediatrisë rekomandon që fëmijët e vegjël të abstenojnë, dhe adoleshentët të kufizojnë pirjen e kafesë.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat