Psikoterapia: E gjallë apo në distancë?

Shëndetësia

Psikoterapia: E gjallë apo në distancë?

Më: 12 maj 2021 Në ora: 11:34
Foto ilustrim

Pa dyshim që do të befasonte Frojdi nëse dikush do të sugjeronte që ai të fillonte psikoterapinë nga distanca. Por shumë kanë ndryshuar që nga koha e Frojdit. Teknologjia e fundit po e bën të mundur psikoterapinë në internet duke përdorur një larmi pajisjesh të përshtatshme që eliminojnë distancat dhe çlirojnë trupin nga kufizimet në hapësirë.

Psikoterapia në distancë me përdorimin e mediave elektronike është rritur me shpejtësi në Shtetet e Bashkuara për dhjetë vitet e fundit. Edhe në Evropë, jemi duke u mësuar gjithnjë e më shumë të takohemi me psikologun tonë përmes ekranit të një telefoni celular ose një kompjuteri. Avantazhi kryesor i psikoterapisë në distancë është se ai i lejon pacientit të kontaktojë me psikologun nga shtëpia apo vendi i tij i punës pa pasur nevojë të lëvizë. Mbi të gjitha, thelbi i psikoterapisë nuk qëndron aq shumë në praninë fizike sa në shkëmbimin e të folurit.

Psikoterapia në distancë, edhe kur kushtet përreth nesh janë normale, është e nevojshme për njerëzit që udhëtojnë shumë për shkak të profesionit të tyre, të cilët vuajnë nga sëmundje kronike, kanë probleme lëvizshmërie apo edhe për njerëzit që kalojnë nëpër periudha agoraphobia ose depresioni, kështu që atyre u duhet edhe ca kohë për të dalë nga shtëpia e tyre. Gjithashtu, psikoterapia në distancë është një zgjidhje për ata që jetojnë në fshat dhe nuk kanë qasje te profesionistët e shëndetit mendor ose madje konsiderojnë se për shkak të një ambienti të ngushtë shoqëror, kushtet e konfidencialitetit nuk janë të garantuara.

Psikoterapia në distancë është gjithashtu zgjidhja më e mirë për shqiptarët që jetojnë jashtë vendit, pasi është e qartë se kjo është një procedurë që duhet të kryhet në gjuhën amtare të pacientit. Edhe nëse dikush e flet rrjedhshëm gjuhën e vendit të huaj në të cilin jeton, e pandërgjegjshmja nuk pushon së manifestuari në kuptimin e gjuhës amtare.

Sidoqoftë, në kontekstin aktual, në të cilin normaliteti i të gjithë neve është shqetësuar në një shkallë më të madhe ose më të vogël, psikoterapia nga një distancë tani shqetëson të gjithë ata që ndiejnë nevojën për të biseduar me një psikolog. Në fakt, psikoterapia në distancë është e vetmja mundësi në kushte të kufizimit të udhëtimit individual në mënyrë që të shmanget transmetimi i sëmundjeve serioze virale, siç është rasti në vendin tonë tani.

Dikush mund të supozojë se psikoterapia në distancë nuk mund të zëvendësojë psikoterapinë e gjallë ose se nuk është aq efektive sa është. Por ky është vetëm një mit. Sepse gjëja e rëndësishme në procesin psikoterapeutik është të folurit, fjalimi, zëri dhe jo domosdoshmërisht prania e përbashkët e psikologut dhe pacientit në hapësirën e kufizuar të një zyre. Shpesh thuhet se psikoterapia mund të bëhet edhe përmes postës elektronike, chat ose media të tjera elektronike të tekstit. Por, për mendimin tim, kjo pamje është thellësisht e gabuar sepse injoron plotësisht rolin thelbësor të zërit të gjallë, pavarësisht nëse shoqërohet me një imazh (thirrje video) apo jo, në procesin psikoterapeutik. Pra, edhe në kushte kur prania fizike bëhet e pamundur, është kryesisht prania e këtij zëri që e mban gjallë psikoterapinë!

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat