Nëse këto simptoma, atëherë vuani nga kjo sëmundje e rrezikshme

Shëndetësia

Nëse këto simptoma, atëherë vuani nga kjo sëmundje e rrezikshme

Më: 24 shtator 2018 Në ora: 13:56
Ilustrim

Shumë simptoma i atribuohen moshës, por shkencëtarët thonë se ndryshimi i sjelljes mund të jetë një shenjë e një sëmundjeje të rrezikshme.

Alzheimer është një nga format më të zakonshme të demencës dhe sëmundje progresive e trurit e karakterizuar nga humbja e kujtesës. Vlerësimet më të fundit shkencore thonë se deri në vitin 2020, mund të ketë 43 milionë njerëz në botë, 81 milionë deri në vitin 2040, dhe deri në vitin 2050, mbi 115 milionë që do të vuajnë nga kjo gjendje.

Simptoma e parë që shfaqet është zakonisht harresa në lidhje me ngjarjet e fundit, me ruajtjen relative të kujtesës afatgjatë, dhe kjo shpesh i atribuohet "harresës së plakjes".

Personi që është i prekur nga Alzheimer ka shpesh ndryshime në sjellje, bëhet depresive, ose ka edhe sulme të qeshjes. Janë të zakonshme situatat kur harron se ku ka vendosur çelësat, ndërsa paraqiten edhe probleme rreth të mbajturit mend të datave ose viteve. 

Orientimi hapësinor për vende të tjera të njohura gjithashtu mund të jetë një problem. Nuk është e pazakontë edhe nëse ka dyshime rreth personave të panjohur, frikës dhe akuzave në kurriz të të tjerëve për vjedhë të gjërave personale.

Ka edhe probleme me mirëmbajtjen e higjienës së përditshme, me shikim dhe kruajtje. Edhe pse problemet vizuale i atribuohen gjithashtu moshës, sipas një studimi të botuar në Journal of Epidemiology, kjo citohet si një tjetër nga simptomat e hershme të demencës në fazat e mëvonshme të jetës.

Të moshuarit që kanë shikim të dobët kanë pesë deri në dhjetë herë rrezikun e sëmundjes Alzheimer ose forma të tjera të demencës gjatë një periudhe prej 8.5 vjetësh pas dëmtimit të shikimit, thonë shkencëtarët.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat