Vendimi hyn në fuqi nga nesër, sa rriten pensionet - Bota Sot
Vendimi hyn në fuqi nga nesër, sa rriten pensionet

Shqipëria

Vendimi hyn në fuqi nga nesër, sa rriten pensionet

Më: 31 mars 2020 Në ora: 17:18
Ilustrim

Duke filluar nga dita e nesërme 1 prill, hyn në fuqi vendimi i cili i rrit pensionet në masën 2.3%.

Këshilli i Ministrave miratoi indeksimin e pensioneve të pensionistëve dhe kategorive të tjera që trajtohen financiarisht me pensione ose të ardhura që jepen nga sistemi i sigurimeve shoqërore.

Rritjen 2.3% e përfitojnë të gjithë personat që marrin pension invaliditeti, familjar, të parakohshëm dhe ata që kanë punuar në punë të vështira e industri të rënda.

Efektet financiare nga zbatimi i këtij vendimi parashikohen në masën 2.1 miliardë lekë dhe, bazuar në përllogaritjet e shtesës së indeksit të çmimeve për vitin 2019 ndaj 2018-s, projekti parashikon rikuperimin total të efekteve negative të rritjes së çmimeve të mallrave e shërbimeve të shportës së pensionistëve.

Nga zbatimi i këtij vendimi do të përfitojnë mbi 669 500 pensionistë, mbi 12 mijë nëna të cilat janë të vetëpunësuara në sektorin bujqësor e që përfitojnë barrëlindjen dhe 14 mijë përfitues të ardhshëm, duke e çuar në total numrin e përfituesve në 682 800.

Pagesat me shtesat e rritura do të nisin të përfitohen menjëherë që në muajin prill të këtij viti.

Më poshtë paraqiten detajimet për efektet financiare në buxhetin e shtetit:

-Efekti financiar për 543.500 individë që marrin pension qyteti është 1.73 miliardë lekë;

-Shuma që shtohet nga buxheti për 121.200 pensionistë në fshat është 214.3 milion lekë;

-Shtohen në buxhet 3.2 milion lekë për 2.600 pensione sociale;

-Shtohen 10.3 milionë lekë për rritjen e shpërblimeve të nënave me leje barrëlindje në fshat;

-Shtohen 117.7 milionë lekë për rritjen e pensioneve të parakohshme dhe suplementare të ushtarakëve, policisë, ish- punonjësve të minierave, industrisë së naftës dhe metalurgjisë, një pjesë e të cilëve janë në proces të llogaritjeve dhe të marrjes së përfitimeve për shkak të zbatimit të ligjit nr. 29/2019, për përfitimet e punonjësve të profesioneve të vështira.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat