Shoqëria civile thirrje kryeministrit të tërheqë ligjin 'Anti-shpifje': Prano opinionin e Venecias - Bota Sot
Shoqëria civile thirrje kryeministrit të tërheqë ligjin 'Anti-shpifje': Prano opinionin e Venecias

Shqipëria

Shoqëria civile thirrje kryeministrit të tërheqë ligjin 'Anti-shpifje': Prano opinionin e Venecias

Më: 6 qershor 2020 Në ora: 23:51
Foto ilustrim

Organizata të shoqërisë civile kanë përshëndetur dhe falenderuar  opinionin e ekspertëve të Komisionit Europian për Demokraci Përmes Ligjit (Komisioni i Venecias) për analizën e thellë që i bënë propozimeve shumë shqetësuese të Këshillit të Ministrave në të ashtuquajturën Paketë Antishpifje.

Organizatat vërejnë se të gjitha shqetësimet e ngritura prej tyre që nga dhjetori i vitit 2018 kur drafti i parë u propozua nga Këshilli i Ministrave e deri më 19 dhjetor 2019, kur ndryshimet në ligje u miratuan në Kuvendin e Shqipërisë, janë konfirmuar si shqetësime madhore për lirinë e shprehjes, për demokracinë dhe Shtetin e së Drejtës nga Opinioni i Venecias.

Ato i bëjnë thirrje Kryeministrit Edi Rama si nismëtar i këtij ligji dhe maxhorancës parlamentare të pranojnë opinionin e Venecias si përfundimtar e shterues dhe rrjedhimisht, të tërheqin ligjin në fjalë.

Siç theksohet në opinionin e Venecias “...mjetet ligjore të futura në amendimet e ligjit mund të bëjnë më shumë dëm se sa mirë në drejtim të lirisë së shprehjes në Shqipëri.”

"Ne i bëjmë thirrje kryeministrit dhe maxhorancës socialiste të shfrytëzojnë këtë mundësi për të demonstruar se janë të gatshëm të reflektojnë publikisht mbi konceptet dhe praktikat e tyre të gabuara  mbi lirinë e shprehjes. Organizatat falënderojnë qytetarët e shumtë që mbështetën përpjekjen tonë 18 mujore në mbrojtje të lirisë së shprehjes në Shqipëri" thuhet në deklaratë.

Ligji antishpifje është rrëzuar nga Komisioni i Venecias në pikat më të rëndësishme të tij. 

Në raportin dërguar parlamentit theksohet se fuqizimi i AMA dhe vendosja e gjobave të larta do të sjellë censurë dhe ndalim të diskutimeve të lira.

Lista e organizatave

BIRN Albania

Civil Rights Defenders

Citizens Channel

Faktoje

Grupi Shqiptar per te drejtat e njeriut

Instituti Shqiptar i Medias

Këshilli Shqiptar i Medias

Komiteti shqiptar i Helsinkit

Lidhja e Gazetarëve të Shqipërisë

Neë Media Netëork

Qendra Res Publica

Qendra Shqiptare MediaLook

Qendra Shqiptare për Gazetari Cilësore

Shoqata e Gazetarëve Profesionistë të Shqipërisë

Shoqata e Gazetarëve Europianë të Shqipërisë

Unioni i Gazetarëve Shqiptarë

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat