Shqetësimi i ishujve Grekë, shkretëtira mjekësore

Zvicra

Shqetësimi i ishujve Grekë, shkretëtira mjekësore

Nga: Alfred Papuçiu Më: 4 prill 2020 Në ora: 13:52
Alfred Papuçiu

Me rastet e para në Mykonos ose Icaria, ishujt e izoluar Grekë të kontinentit kanë frikë për më të keqen.

Dy javët e fundit, vetëm banorët e përhershëm janë lejuar të shkojnë atje. Por disa Athinas dhe të huaj arritën të bashkohen në ishujt pariziakë të Detit Egje, për të jetuar atje këndshëm mbylljen. Duke shpresuar të strehohen nga pandemia, e cila ka vrarë 57 njerëz deri më tani dhe më shumë se 1500 raste në vend.

Por ishujt e vegjël Grekë në përgjithësi kanë mungesë mjekësh dhe pajisje reanimacioni. Dhe për të evakuuar të sëmurët nga 200 ishujt e banuar, SAMU greke ka vetëm pesë helikopterë.

Në ishullin Icaria, në Detin Egje Lindor, ku një e katërta e popullsisë është mbi 80 vjeç, njoftimi i një rasti të koronavirusit provokoi zemërimin e banorëve: i kontaminuar, një i ri 25 vjeç , po vinte nga Londra me dy shokë.

Në ishullin Egje të Lesbos, ku më shumë se 19,000 azilkërkues jetojnë në kampin e mbipopulluar dhe jo të shëndetshëm të Moria, frika nga një pandemi është edhe më e madhe.

L'inquiétude des îles grecques, déserts médicaux

Journal « Le Temps » Suisse

Avec des premiers cas à Mykonos ou Icarie, les îles grecques isolées du continent craignent le pire.

Depuis deux semaines, seuls les habitants permanents sont autorisés à s'y rendre. Mais certains Athéniens et étrangers ont réussi à rejoindre les îles paradisiaques de la mer Egée, pour y vivre agréablement le confinement. Espérant se mettre à l'abri de la pandémie qui a fait à ce jour 57 morts et plus de 1500 cas dans le pays.

Mais les petites îles grecques manquent généralement de médecins et d'équipements de réanimation. Et pour évacuer les malades des 200 îles habitées, le SAMU grec ne dispose que de cinq hélicoptères.

Sur l'île d'Icarie, en mer Egée orientale, où le quart de la population a plus de 80 ans, l'annonce d'un cas de coronavirus a provoqué la colère des habitants: le contaminé, un jeune homme de 25 ans, arrivait de Londres avec deux amis.

Sur l'île égéenne de Lesbos, où vivent plus de 19 000 demandeurs d'asile dans le camp surpeuplé et insalubre de Moria, la peur d'une pandémie est encore plus grande.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat