Brenda ishullit më të madh të planetit! - Bota Sot
E hënë, 21 tetor 2019
 • Brenda ishullit më të madh të planetit!

  Grenlanda është ishulli më i madh dhe autonom nën varësinë e Danimarkës, dhe ndodhet mes qehnave Atlantin dhe Arktik. Pjesa më e madhe e këtij ishulli mbulohej nga akujt.

  Edhe popullsia e vogël jeton në fjordet e bregdetit të këtij ishulli në jugperëndim. Ky ishull përballet me fenomene natyrore si dielli i mesnatës në verë apo Dritat Veriore të dimrit.

  Ishulli shtrohet në një zonë prej 2.166 milion km² dhe është dy herë më i madh se ishulli i dytë më i madh në botë, New Guinea.

  Australia dhe Antarktika, që janë po ashtu “ishuj”, janë edhe kontinente.

  Tre ishuj e tjerë më të mëdhenj pas Grendlandës janë:  Borneo, Madagascar dhe New Guinea.

1 / 7