Thelbin e politikës, si kontradiktë midis mikut dhe armikut

Opinione

Thelbin e politikës, si kontradiktë midis mikut dhe armikut

Nga: Ali Hertica Më: 6 dhjetor 2019 Në ora: 17:30
Ali Hertica

Për ca kohë, mendimi politik ka qenë përsëri në qendër të vëmendjes. Sidomos në qarqet anglo-amerikane, oeuvre e tij aktualisht ka nevojë për një ringjallje të vërtetë. Shkaqet e kësaj janë pa dyshim të shumta, por problemet e tanishme politiko-filozofike në lidhje me të ardhmen e demokracisë në një yjësi post-nacionale nuk janë sigurisht ndonjë e huaj për të. Carl Schmitt ka bërë pyetje kritike në lidhje me shanset e mbijetesës së demokracisë liberale si askush tjetër dhe për më tepër pikëpamjet e tij mbi politikën janë drejtpërdrejt të kundërshtuara ndaj zhvillimeve aktuale drejt një rendi të ri politik botëror. Mendimi politik i Carl Schmitt, pra, paraqet një sfidë në disa aspekte për ata që sot kërkojnë një formë post-nacionale të demokracisë liberale. Dhe kjo është e pranuar në fushë me kaq shumë fjalë. Habermas, për të përmendur vetëm një nga ikonat e filozofisë aktuale politike, nuk arrin të kërkojë diskutimet me Carl Schmitt në tekstet e tij të fundit. Dhe e njëjta vlen edhe për autorët e tjerë të një firme më të majtë, siç është Chantal Mouffe, i cili sheh mundësi për një model demokracie "agonist" në të menduarit e Schmitt. Ata të gjithë e kuptojnë se një konceptualizim politiko-teorik i demokracisë përtej kufijve të shtetit-komb duhet të përfshijë një përgjigje për pikëpamjen e Carl Schmitt për thelbin e politikës, e kuptuar si kontradiktë midis mikut dhe armikut.

Qëllimi i kësaj çështje është të ofrojë një hyrje në mendimin polemik të Carl Schmitt. Në përputhje me shabllonin e zakonshëm, çështja fillon me një artikull hyrës në të cilin figura dhe shkrimet juridike dhe politiko-filozofike të Carl Schmitt janë vendosur në klimën intelektuale të pasojave. periudha e luftës Në të njëjtën kohë, vëmendja tërhiqet nga konstantet goditëse në karrierën e gjatë intelektuale dhe politiko-filozofike të Schmitt. Më pas, dy kontribute më të përqendruara i përgjigjen probleme specifike në të menduarit e Schmitt. E para, në teologjinë politike të Schmitt. Sipas De Wit, ne kryesisht mund të mësojmë nga Schmitt se privatizimi si një mjet për neutralizimin e tyre politik - siç është praktikuar vazhdimisht në politikën moderne që nga Hobbes - ka kufijtë e tij, veçanërisht në një rend demokratik politik. Me vendin e theksuar që religjionet sot duket se po rikrijojnë brenda hapësirës publike, aktualiteti i vizionit të Schmitt është atje për ta marrë. Kontributi i kushton vëmendje diskutimit interesant midis Carl Schmitt dhe Leo Strauss për konceptin e politikës,dhe tregon se në kritikën e tij për kulturën politike të kohës së ,Schmitt mbetet borxh ndaj asaj kulture. Kontributi i katërt përmbyllës në debatin bashkëkohor politiko-filozofik, siç mund të gjendet, për shembull, me një autor si Chantal Mouffe. Frymëzuar nga koncepti i Schmitt për politikën dhe vlerësimin e tij për tensionin e brendshëm midis demokracisë dhe liberalizmit, Mouffe formulon pyetje të rëndësishme për liberalizmin politik të Rawls dhe konceptin e demokracisë diskutuese në Habermas.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat