Serbia të paditët për gjenocid

Opinione

Serbia të paditët për gjenocid

Nga: Skënder Mulliqi Më: 8 maj 2021 Në ora: 14:57
Skënder Mulliqi

Serbia nuk u paditë për gjenocid në kohën kur këtë gjë e bën Bosnja dhe Kroacia, madje kunder padi bëri edhe Serbia ndaj Kroacisë në TPI. Shume pak u shtruan këto tema në Kuvendin e Kosovës, si temat të interesit shtetëror dhe interesit nacional.

Të gjitha këto bënë që të vonohemi shumë në procese. Nuk u zu hapi më kohën që  të integrohemi në organizmat të ndryshëm ndërkombëtar, dhe madje as të dalin nga izolimi.

Kosova ka mbet si oazë në shkretinë. Rrjedha e bisedimeve nënshtruese më palën serbe, na ka pru para aktit të kryer, në këto bisedime. U humben 8200 hektarë tokë më Mal të Zi. U nënshkrua “Zajednica”, më  disa kompetenca ekzekutive qe ka marre karakter ndërkombëtar, dhe shumë vështirë është të zhbëhet si e tillë.

U vu “Fusnota” në përfaqësimet rajonale të Kosovës , shumë e dëmshme .U la mbrapa edhe tema e të pagjeturve shqiptarë dhe të tjerë në Serbi. Kurrë pala shqiptare nuk kërkojë që të hiqet nga preambula kushtetuese, ku Kosova figuron pjesë përbërëse e  shtetit serb. Kjo ishte ajo elementarja, që duhej kërkuar më kohë pala shqiptare  edhe nga BE-ja dhe Amerika.

Vazhdimi  pa kushte  nuk ish dashur të ndodhë tash në fazën finale, kur të gjitha argumentet kanë  qenë dhe janë në anën tonë. Qeveria e re  e Kosovës, më në fund e ka qitur hapin e parë dhe shumë vendimtarë, që Serbia të paditët për gjenocid.

Edhe pse hap i vonuar megjithatë, është hap që I hap shtigje të reja dialogut, që Kosovën nuk e bën më të nënshtruar para palës serbe. Kur hapën  këto tema, sigurisht së tjetër karakter do të kanë edhe bisedimet e fazës finale. Shumë çka ishte premtuar në fushatat elektorale edhe kur bëhet fjalë për shtetin serb, por që shumë çka nuk funksionojë hiq mirë , dhe as në favor të Kosovës.

Serbia shkoi gjithnjë e më afër strukturës të BE-së, e në mbetem në margjina. Mbetem edhe pa njohje te reja , madje më lobimin serb, na ndodhën edhe 17 çnjohje, nuk kemi ende liberalizim te vizave shumë të premtuara deri më sot. Nuk u punua nga Ministria e Punëve të Jashtme që te kemi njohjen  edhe të  pesë shteteve te BE-së, të cilat ende nuk e kanë njohur Kosovën si shtet. Unë mendojë së padia kundër Serbisë për gjenocid do të këtë ndikim edhe para faktorit ndërkombëtare,  si dhe kërkesat tjera që duhet t`i bëjnë  pala jonë në këto bisedime .Këto do të ndikojnë në rrjedhën përfundimtare,  të përmbylljes pozitive të bisedimeve më shtetin serb.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat