Shqipëria merr masa/ Urdhëri për të informuar mjekët si zbulohet Koronavirusi - Bota Sot
Shqipëria merr masa/ Urdhëri për të informuar mjekët si zbulohet Koronavirusi

Shqipëria

Shqipëria merr masa/ Urdhëri për të informuar mjekët si zbulohet Koronavirusi

Më: 24 janar 2020 Në ora: 18:43
Shqipëria merr masa

Pas shpalljes së emergjencës shëndetësore në Kinë, e cila u shpall një ditë më parë nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, Ministria e Shëndetësisë ka lëshuar urdhër për institutin e Shëndetit Publik, ku i kërkon të merren masa parapërgatitore për tu mbrojtur nga depërtimi i koronavirusit të ri.

Ndonëse Shqipëria konsiderohet një vend me rrezikshmëri të ulët përsa i përket përhapjes së koronavirusit, ISHP duhet të përforcojë survejancën e infeksioneve të rënda respiratore akute, në bashkëpunim me të gjitha spitalet e vendit. Urdhëri specifikon që Instituti i Shëndetit të Publik të përgatisë përkufizimin e rastit, kur një pacient konsiderohet i prekur nga koronavirus në mënyrë që ta kenë të qartë të gjithë mjekët. Gjithashtu kërkohet edhe një udhëzues për menaxhimin e rasteve në përputhje me rregulloren ndërkombëtare të shëndetit. Nga ana tjetër në Aeroportin e Rinasit një ekip Inspektoriatit Shëndetësore Shtetëror nga aeroportet e tjera.

Madje sipas zyrës së komunikimit në Aeroportin Nënë Tereza është gati edhe një ambient i posaçëm për të izoluar ndonjë rast të mundshëm apo të dyshuar. Por sipas ekspertëve, risku I depërtimit të virusit është I vogël, pasi ne nuk kemi linja ajrore direkte me Kinë dhe se udhëtarët që vijnë në vendin tonë skanohen më parë në aeroportet nga vijnë.

Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat