17 agjencitë që përbëjnë Drejtorin e Inteligjencës Kombëtare

Amerika

17 agjencitë që përbëjnë Drejtorin e Inteligjencës Kombëtare

Nga: Beqir SINA – New York Më: 22 maj 2020 Në ora: 06:15
John Ratcliffe

WASHINGTON D.C: Por çfarë është saktësisht "Drejtoria e Inteligjencës Kombëtare ?" Nuk është thjesht një term amorf për të gjithë zyrtarët e inteligjencës amerikane. Nuk është një konglamerat i vërtetë me gërmat e alfabetit me 17 agjensi dhe zyra. Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare, përfshin agjensi të përqendruara rreptësisht në inteligjencën, si dhe armët e inteligjencës së agjencive të tjera qeveritare dhe të ushtrisë. Buxheti i përgjithshëm NDI në 2015 ishte 66.8 miliardë dollarë.

Drejtori i Inteligjencës Kombëtare, John Ratcliffe, është një nga përkrahësit më të zëshëm të Presidentit Donald Trump, ai u miratua për postin e drejtuesit të komunitetit të zbulimit të Shteteve të Bashkuara, megjithë shqetësimet lidhur me përvojën e tij dhe përçarjen e thellë në votimin e konfirmimit në Senat.

Senati e mbështeti kandidaturën e anëtarit të Kongresit nga Teksas, John Ratcliffe me 49 vota pro dhe 44 kundër, ndarë sipas përkatësisë partiake dhe nën kundërshtimet e ashpra të demokratëve.

Ai zëvendëson ish-drejtorin Dan Coats që dha dorëheqjen gushtin e kaluar.

Kjo ishte hera e dytë që Presidenti Trump e emëronte ligjvënësin konservator për postin e lartë.

Dy javë më parë, gjatë dëshmisë në Senat, John Ratcliffe u premtoi në mënyrë të përsëritur ligjvënësve skeptikë se do të braktiste politikat partiake dhe do t'i ofrojë presidentit dhe hartuesve kryesorë të politikave "të vërtetën e palustruar".

"Ajo çfarë dikush dëshiron të reflektohet në të dhënat e zbulimit nuk do të ndikojë në të dhënat që do të jap unë", u tha republikani nga teksasi kolegëve të tij, për mënyrën se si do të vepronte nëse konfirmohej në detyrën e drejtorit të zbulimit kombëtar.

"E vërteta nuk do të errësohet për askënd", deklaroi ai.

Këtu janë 17 agjensitë që do të drejtojë John Ratcliffe :

1. Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare

Krijuar nga Kongresi në përgjigje të sulmeve terroriste të 11 shtatorit 2001, nga Presidenti George W. Bush, zyra koordinon mbledhjen e informacionit dhe shpërndarjen midis agjencive të inteligjencës amerikane. Drejtori është kreu i komunitetit të inteligjencës dhe këshilltari kryesor i presidentit, në Këshillin e Sigurisë Kombëtare dhe Këshilli i Sigurisë së Vendit për çështje të inteligjencës që lidhen me sigurinë kombëtare.

2. Agjensia e Inteligjencës Qendrore

CIA është agjensia më e njohur e inteligjencës, e njohur për spiunazhin e qeverive të huaja dhe për kryerjen e operacioneve të fshehta, duke përfshirë fondimin e parave për grupet e opozitës në vendet e tjera për të ndryshuar zgjedhjet ose për të larguar drejtues të caktuar të huaj.

3. Agjencia e Sigurisë Kombëtare

Pasi kaq sekret u përmend si "Jo Agjenci e tillë", NSA është më e madhja dhe mbase më e sofistikuari teknologjikisht nga të gjitha agjencitë e inteligjencës. Ai përqendrohet në inteligjencën e sinjaleve - monitorimin, mbledhjen dhe përpunimin e komunikimeve dhe informacioneve të tjera elektronike - dhe thyerjen e kodeve sekrete. Ai gjithashtu mbron sistemet e informacionit amerikanë nga depërtimi i jashtëm. NSA mbikëqyr “PRISM” dhe programe të tjera të mbikëqyrjes masive të zbuluara nga Edward Snowden në vitin 2013. Besohet se punësojnë më shumë matematikanë sesa çdo organizatë tjetër në vend - një fakt jo për të cilin të gjithë ata që janë matematiktë janë të lumtur të punojnë aty.

4. Agjensia e Inteligjencës së Mbrojtjes

Agjensia më e lartë spiunore e Pentagonit, DIA është subjekti kryesor përgjegjës për mbledhjen dhe analizimin e inteligjencës mbi ushtarakët e huaj, me mbështetje nga zyrat e inteligjencës të të gjitha degëve ushtarake. DIA i ndan këto informacione me drejtuesit ushtarakë, luftëtarët dhe krijuesit e politikave të mbrojtjes në mënyrë që "të parandalojnë dhe vendosin me vendosmëri fitore," sipas deklaratës së misionit të saj.

5. Byroja Federale e Hetimit

FBI ka funksione të zbatimit të ligjit dhe inteligjencës. Nga ana e inteligjencës, ajo synon të mbrojë SHBA kundër terrorizmit, sulmet në internet dhe operacionet e inteligjencës së huaj dhe spiunazhin. FBI mban listën e vëzhgimeve terroriste të qeverisë dhe është përfshirë në marrjen në pyetje të të arrestuarve me vlerë të lartë, ndonjëherë duke u përleshur me CIA.

6. Departamenti i Shtetit - Byroja e Inteligjencës dhe Kërkimit

Kjo zyrë mbledh dhe analizon inteligjencën për çështjet globale dhe këshillon sekretarin e shtetit dhe diplomatët e tjerë. Ai zhvillon sondazhe të opinioneve të huaja dhe gjurmime dhe analizon çështje që mund të minojnë objektivat e politikës së jashtme të SHBA.-së, si përhapja e armëve, trafikimi i qenieve njerëzore dhe kontrabanda e drogës. Megjithëse është një nga agjencitë më të vogla të inteligjencës, vlerësimi i tij për armët e shkatërrimit në masë në Irak nuk ishte aq i pasaktë sa ai i agjencive të tjera.

7. Departamenti i Sigurisë së Vendit - Zyra e Inteligjencës dhe Analizave

Fushëveprimi i "sigurisë së atdheut" përfshin gatishmërinë e urgjencës, kontrollin e kufijve, sigurinë e transportit dhe biodefense (Ebola dhe SARS, për shembull), midis çështjeve të tjera. Zyra e Inteligjencës dhe Analizës është ngarkuar për mbledhjen e inteligjencës në këto zona dhe shpërndarjen e saj me partnerë shtetëror, lokal, fisnor, territor dhe privat përmes një rrjeti të "qendrave të bashkimit".

8. Administrata e Zbatimit të Drogës - Zyra e Inteligjencës së Sigurisë Kombëtare

DEA është “roje” e qeverisë për ilaçet që prodhohen, ose shpërndahen në mënyrë të paligjshme. Është, gjithashtu përgjegjës për sekuestrimin dhe konfiskimin e pasurive të lidhura me trafikun e paligjshëm të drogës. Zyra e Inteligjencës së Sigurisë Kombëtare ndihmon zbatimin e ligjit me hetime dhe ndjekje penale. Kohët e fundit ajo është përqendruar në kërcënimin e paraqitur nga një rritje e heroinës dhe pilula me recetë të falsifikuara që përmbajnë fentanil.

9. Departamenti i Thesarit - Zyra e Inteligjencës dhe Analizave

Mbledhja e inteligjencës në Thesar daton në fillimin e saj, kur Sekretari Aleksandër Hamilton dërgoi një zyrtar tatimor në maskim për të hetuar "rebelimin e uiski" që po ndodhte në Pensilvani perëndimore. Sot Zyra e Inteligjencës dhe Analizave është brenda Zyrës së Terrorizmit dhe Inteligjencës Financiare, i cili funksionon për të parandaluar vendet e sanksionuara, pastruesit e parave, terroristët, mbretër të drogës dhe pastruesit e armëve të shkatërrimit në masë nga parkimi ose lëvizjen e parave të tyre përmes sistemit financiar të SHBA.

10. Departamenti i Energjisë - Zyra e Inteligjencës dhe Kundërzbulimit

Edhe Departamenti i Energjisë ka një zyrë të inteligjencës. Ajo gjurmon origjinën e tij në Projektin Manhattan, kur Komisioni i Energjisë Atomike, u ngarkua të analizojë programin e armëve atomike të Bashkimit Sovjetik. Sot roli i zyrës është të sigurojë inteligjencë teknike mbi armët e huaja bërthamore, sigurinë e energjisë, shkencën dhe teknologjinë, dhe energjinë bërthamore, sigurinë dhe mbeturinat.

11. Agjensia Kombëtare e Inteligjencës Gjeohapësinore

Duke mbështetur Departamentin e Mbrojtjes, kjo agjenci është ofruesi kryesor i inteligjencës gjeohapësinore - analiza dhe informacione mbi tiparet natyrore dhe të bëra nga njeriu dhe aktivitetet e gjeo-etiketuara të Tokës. Ky "GEOINT" përdoret për planifikimin e sigurisë, luftës, humanitare dhe fatkeqësive, kufijve dhe transportit dhe sigurisë për ngjarje të veçanta. Një prej pretendimeve të famës së agjencisë është shënjimi i Abbottabad, Pakistan, kompleksi ku fshihej Osama bin Ladeni; një tjetër është duke funksionuar sistemin e referencës për GPS.

12. Zyra Kombëtare e Rilindjes

NRO ishte një agjenci sekrete për 31 vjet, derisa ekzistenca e saj u deklasifikua në vitin 1992. Zyra harton, ndërton dhe operon satelitët e kompletimit të SHBA, duke siguruar navigimin preciz të Pentagonit, CIA-s dhe të tjerëve, paralajmërimin e hershëm të lëshimit të raketave dhe afër në kohë reale pamje për të mbështetur aktivitetet antiterroriste. Në anën civile, satelitët ndihmojnë në anketimin e dëmeve nga fatkeqësitë natyrore dhe mbështesin studimin mjedisor.

13. Inteligjenca, Mbikëqyrja dhe Rindërtimi i Forcave Ajrore

Dega e inteligjencës së Forcave Ajrore, e organizuar në Forcën Ajrore të 25-të, përdor aeroplanët, dronët dhe satelitët për të identifikuar fshehjet, bunkerët, lëshuesit e lëvizshëm dhe arkat e armëve. Është gjithashtu përgjegjës për aktivitetet e thyerjes së kodit brenda Forcave Ajrore. E gjithë kjo mbikëqyrje merr shumë hapësirë dixhitale - në vitin 2013, vetëm një zyrë e saj ka marrë 20 terabajt të të dhënave çdo ditë, ku ajo përpunoi 460,000 orë video dhe shpërndau 2.6 milion imazhe.

14. Inteligjenca Ushtarake e Ushtrisë

Dega e inteligjencës së Ushtrisë përgjon komunikimet elektronike dhe ofron harta, imazhe tokësore dhe informacione mbi forcat e huaja për të ndihmuar luftëtarët në fushën e betejës.

15. Zyra e Inteligjencës Detare

Dega e inteligjencës së Marinës mban shënime mbi hulumtime shkencore dhe teknologjike të huaja, analizon strukturën, taktikat dhe gatishmërinë e forcave detare të huaja, dhe gjurmon transportin tregtar për të identifikuar aktivitetin e paligjshëm.

16. Inteligjenca e Korpusit Detar

Zyrtarët e inteligjencës së Korpusit Detar krijojnë hartat ushtarake, përgjojnë dhe përkthenin sinjale radio dhe elektronike, analizojnë imazhet e mbledhura nga sensorë dhe kryejnë kundërzbulim.

17. Inteligjenca e Rojes Bregdetare

Rojet Bregdetare, janë pjesë e ushtrisë dhe Departamenti i Sigurisë së Brendshme, e cila mbron më shumë se 100,000 milje linja bregdetare dhe rrugë ujore Brenda, territorit të SHBA. Në një ditë mesatare, Rojet Bregdetare kryejn 45 raste kërkimi dhe shpëtimi. Duke kapur deri në 874 paund kokainë.Ata ndërhyjn në kapjen e shpëtimin e emigrantëve të paligjëshëm dhe ndihmojn në lëvizjen e mallrave me vlerë 8,7 miliardë dollarë, sipas uebfaqes së saj. Zyra e saj e inteligjencës ndihmon me hetime kriminale dhe u siguron agjencive të tjera kombëtare informacione nga portet vendase dhe të huaja, ujërat bregdetare dhe në det të hapur.

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat