Kroatët po ndryshojnë rregulloret e trafikut, kjo gjithashtu ka të bëjë me shoferët tanë që shkojnë në atë vend

Auto

Kroatët po ndryshojnë rregulloret e trafikut, kjo gjithashtu ka të bëjë me shoferët tanë që shkojnë në atë vend

Më: 7 prill 2021 Në ora: 16:31
Foto ilustrim

Plani i ri Kombëtar i Sigurisë Rrugore parashikon heqjen e 10% të tolerancës për shpejtësi dhe uljen e vlerave kufitare të sasisë së lejuar të alkoolit në gjakun e shoferit, e cila tani arrin në 0.5 për milje.

Kroatët nuk janë të kënaqur me rezultatet e planit paraprak dhjetëvjeçar, qëllimi i të cilit – ulja e numrit të vdekjeve në rrugë me 50% në periudhën nga 2010 në 2020 – nuk është arritur, kështu që ata po shpallin rregullore më të rrepta që do të përfshiheshin në planin e ri për dekadën e ardhshme.

Dy masa dallohen, dhe nëse miratohen, ato do të prekin gjithashtu shoferët nga vendet e tjera që udhëtojnë në Kroaci, përfshirë tonët.

Një nga masat në shqyrtim ka të bëjë me tolerancën e shpejtësisë.

Kjo tolerancë ose, siç quhet zyrtarisht, “ndryshimi i sigurisë” është 10 km / orë për shpejtësi deri në 100 km / orë, dhe për shpejtësi më të larta është 10 për qind.

Plani parashikon që kjo tolerancë të ulet në minimum, sa më shumë që të jetë e mundur, dhe në mënyrë që masa të zbatohet, është e nevojshme që vetëqeverisjet lokale të sigurojnë pajisje të reja për matjen e shpejtësisë.

Deri më tani, për shembull, në autostradë, ku kufiri i shpejtësisë është 130 km / orë, ngasja me shpejtësi deri në 143 km / orë është toleruar.

Nëse miratohet një masë e re, kjo tolerancë do të jetë dukshëm më e ulët dhe shoferët tanë që synojnë të udhëtojnë në Kroaci do të duhet t’i kushtojnë më shumë vëmendje kufirit të shpejtësisë, në mënyrë që të mos fitojnë një ndëshkim.

Si një masë tjetër e rëndësishme, thuhet se mundësia e ndryshimit të vlerave kufitare të sasisë së lejuar të alkoolit në gjakun e shoferit do të hetohet.

Aktualisht, rregulloret janë në fuqi në Kroaci që lejojnë 0.5 për milje alkool në gjak.

Zbatimi i kësaj mase, sipas planit, mund të fillojë këtë vit, dhe afati i fundit është 2023. Nëse miratohet, është e mundur të zvogëlohet vlera kufitare ose edhe toleranca zero ndaj alkoolit. 

Shfaq komentet
comments powered by Disqus
Sot mund të lexoni Shfletoni kopertinat